Çay fabrikası protesto edildi

Çay fabrikası protesto edildi
Rize'nin Fındıklı ilçesinde faaliyet gösteren özel bir çay fabrikası, çıkardığı baca dumanı ve gürültünün insanların sağlığını tehdit ettiği gerekçesiyle yöre halkı bir grup tarafından protesto edildi.

Hürriyet Mahallesi'ndeki fabrika civarında ikamet eden ve içlerinde eski Rize milletvekili Prof. Dr. Mehmet Bekaroğlu'nun da bulunduğu grup, ilçe merkezinde toplandıktan sonra sloganlar atarak ve dövizler taşıyarak fabrikanın bulunduğu yere geldi.

Fabrika önünde slogan atan grubu, fabrikada çalışan bir görevli de kamerayla çekmeye başladı. Bunu fark eden grup, kamerayla çekim yapan kişiyi protesto ederek polise şikayette bulundu ve gözaltına alınmasını istedi. Bunun üzerine Bekaroğlu ve polis arasında çıkan tartışmaya gruptaki diğer kişiler de katıldı. Polisin, kamerayla çekim yapan kişiyi daha sonra gerekli incelemeyi yapıp gözaltına alacağını söylemesi üzerine tartışma sona erdi.

Daha sonra fabrika önünde grup adına basın açıklaması yapan Sıdıka Pehlivanoğlu, önünde toplandıkları çay fabrikasıyla il genelinde faaliyet gösteren devlete ve özel sektöre ait çay fabrikalarından bazılarının insan sağlığını tehdit ettiğini ileri sürdü.

Bugüne kadar halkın sağlığını korumakla görevli olan kamu otoritelerinin üzerlerine düşen görevleri tam olarak yapmadıklarını öne süren Pehlivanoğlu, şunları söyledi: ''Bölgemizdeki çay fabrikalarının büyük çoğunluğu ruhsatsız ve çevre kirliliğini önleyecek tedbirleri almadan çalışmaktadır. Bu fabrikaların kurulu oldukları yerlerin sanayi için uygun olup olmadığını, kullandıkları yakıtların kalitesini, baca ve filtrelerinin standartlara uygunluğunu kimse bilmemektedir. Fabrika sahipleri sadece kazanmanın peşine düşmüşler.''

Çevreyi, gelecek kuşakları, insanların ve diğer canlıların haklarını düşünen olmadığını savunan Pehlivanoğlu, şunları söyledi: ''Elbette sanayiye, çaya, çay fabrikalarına karşı çıkmıyoruz. Ama çevreyi kirletmeden faaliyet gösterebileceklerini de biliyoruz. Kimsenin ticaretine, para kazanmasına karışmıyoruz. Birilerinin ticaret yapma, kar etme hakkı varsa, halkın da sağlık, temiz bir çevrede sağlıklı yaşama ve diğer hakları var. Bizler bugün burada çevre hakkı için sesimizi duyurmaya çalışıyoruz. Herkesi insafa, ölçülü olmaya ve yasalara uymaya davet ediyoruz.''

Grup daha sonra, Fındıklı Belediye Başkanlığına giderek fabrikayla ilgili gerekli tedbirlerin alınması için isteklerini içeren dilekçe verdi.