Çay Fiyatı Rize'yi 2'ye Böldü

Çay Fiyatı Rize'yi 2'ye Böldü
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Dr. Mehdi Eker'in açıkladığı yaş çay fiyatı, Rize'deki STK'ları 2'ye böldü.

Rize'de sivil toplum kuruluşları destekleme bedeli ile 1,50 TL olarak açıklanan çay fiyatı hakkında 2'ye bölündü. Bazı STK başkanları açıklanan fiyatı memnuniyetle karşılarken bazıları ise fiyatın daha yüksek olması gerektiğini savundu.

BEKLENEN FİYAT VERİLDİ

Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, açıklanan fiyatın bekledikleri bir fiyat olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Hem özel sektör hem de Çaykur’un aynı fiyatta çay alabilmesinin ortamını oluşturmak çok önemlidir. Şuan bu fiyat hem özel sektör tarafından hem müstahsil tarafından beğenilecek bir fiyattır.”

“ENFLASYONUN ÜZERİNDE FİYAT VERİLDİ”

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç de, Ziraat Odası olarak çaya 1.60 kuruş çay istediklerini belirterek şunları söyledi: "Şuan verilen fiyat 1.50 kuruştur. Enflasyonun üzerinde fiyat verdikleri için yetkililere teşekkür ediyorum. Yıllardır fiyat geri kalmıştır. Bu fiyatın bir anda kapanması mümkün değildir. Şuan 10 kuruşluk bir fiyat kaldı. Önümüzdeki sezon bu fiyatın kapanmasını diliyorum. Bu yıl sevindirici bir nokta var. Özel sektörün elinde kuru çay kalmamıştır. Özel sektör de Çaykur’un fiyatlarında çay alımı yapacaktır. Çay ürünümüz gittikçe daha da değerlenecektir.”

nevzat-palic-rize-ziraat-odasi-baskani.20140509140600.jpg

ÇAYÜDAD: “ÜRETİCİ MAĞDUR”

mustafa-mavi.20140509140524.jpgÇay Üreticileri Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi de, çayların bu yıl yüzde 30’unun don nedeniyle yandığını belirterek sözlerini şöyle sürdürdü: "30 Mart’ta yağan kardan sonra yüzde 25 ila yüzde 33 rekolte düşük. Üretici mağdur. Desteklemenin en az 20 kuruş olmasını bekliyorduk. Üreticinin desteklenmesi gerekiyor. Bu yıl yaşanan don olayı sezona yayılacaktır. Bütün üreticiler mağdur olacak. Mayıs ayında çay kotaları doldurulamayacak. Çay fiyatının 1.50 kuruş, desteklemenin 20 kuruş olmasını istedik.”

SANAYİCİLERİN SIKINTILARI VAR

Çay Sanayiciler Derneği Başkanı Ramiz Çolak da, fiyatın bekledikleri bir rakam olduğunu anlatarak sözlerini şöyle tamamladı: "Özel sektör olarak sanayicilerimizin sıkıntıları vardır. Küçük sanayicimiz bu fiyatlardan çay alıp satış rakamlarını oluşturması açısından çok önemli. Çaykur’un Ramazan çayı ümit ediyorum ki bu yıl çıkmayacak. Bu fiyat hepimize hayırlı olsun.”

cay-fiyati-memnun-etmedi.jpg