Çay Paketleme Fabrikası Geciktikçe RTEÜ Kaybediyor, Rize Kaybediyor

Çay Paketleme Fabrikası Geciktikçe RTEÜ Kaybediyor, Rize Kaybediyor
Çaykur’un İyidere ilçesinde yapımı devam eden ve 2 yıl önce 10 ayda inşaatı tamamlanacağı açıklanan çay paketleme fabrikasının tamamlanamaması nedeniyle Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi ile Rize’nin kaybı devam ediyor.

5 yıl önce Çaykur tarafından 138 Milyon TL karşılığında Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesi (RTEÜ)’ye devredilen İslampaşa Mahallesindeki 100. Yıl Paketleme Çay Fabrikasının arazisi, İyidere’de yapılmakta olan ve inşaatının 10 ayda tamamlanacağı açıklanan Yeni Çay Paketleme Fabrikasının aradan 26 ay geçmesine rağmen inşaatı tamamlanamadığından Çaykur, 100. Yıl Paketleme Çay Fabrikasının arazisini boşaltmıyor. Çaykur’un bu alanı boşaltmayışı nedeniyle Diş Hekimliği Fakültesi de dahil olmak üzere üniversite bünyesindeki tüm sağlık kurumlarıyla içerisinde ayrıca kadın doğum hastanesi ile eczacılık fakültesinin de kurulması planlanan Sağlık Kampüsü inşaatı başlatılamıyor.

Gün geçtikçe büyüyen ve göz kamaştıran bir üniversite haline gelen RTEÜ’nün gücüne güç katmasını sağlayacak Eczacılık Fakültesi ve Kadın Doğum Hastanesinin de içerisinde yer alacağı Sağlık Kampüsü projesinin başlatılaması nedeniyle RTEÜ gücüne yeni güç katamazken, Çaykur’un bir an önce 100. Yıl Paketleme Çay Fabrikasının arazisini RTEÜ’ye devretmesi halinde ise hem RTEÜ kazanacak hem de özellikle kadın doğum hastanesine ivedi bir şekilde ihtiyacı olan Rize, bu eksikliğin giderilmesiyle kentte sorun haline gelen kadın doğum hastanesi eksikliğini gidermiş olacak.

İHALEYE 10 FİRMA TEKLİF VERMİŞTİ. EN DÜŞÜK TEKLİF 81 MİLYON TL OLMASINA RAĞMEN İHALE 97 MİLYON TL TEKLİF VEREN FİRMAYA VERİLMİŞTİ

10 ayrı firmanın ihaleye girerek teklif verdiği ve 10 firmanın da teklifinin geçerli olduğu yaklaşık maliyeti 109 milyon 990 bin 909 TL olan Çaykur Çay Paketleme Fabrikası İnşaatı ihalesi, en düşük teklif 81 milyon 950 bin TL (Dönemin döviz kuru 37 milyon dolar) olmasına rağmen, 15 Milyon 103 bin 053 TL (Dönemin döviz kuru 7 milyon dolar) fazlasına 97 milyon 053 bin 053 TL’ye (Dönemin döviz kuru 44 milyon dolar) Ahes İnşaat Ticaret ve Sanayi A.Ş.’ye verilmişti.

10 AYDA İNŞAAT TAMAMLANACAK DENDİ 26 AY GEÇTİ İNŞAAT TAMAMLANMADI

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ile İhaleyi kazanan AHES İnşaat Ticaret ve Sanayi A. Ş yetkilisi Süleyman Ekşi arasında 11 Eylül 2014 tarihinde imzalanan ve ihale şartnamesine göre de 10 ayda tamamlanarak 13 Temmuz 2015 tarihinde inşaatı tamamlanması gereken İyidere Çay Paketleme Fabrikası İnşaatı aradan 26 ay geçmesine rağmen bir türlü tamamlanamadı.

PROTOKOL SÖZLEŞMESİ İMZALANIRKEN SÖYLENENLER ÇABUK UNUTULDU

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise çay paketleme fabrikası inşaat ihalesini kazanan AHES İnşaat Ticaret ve Sanayi A. Ş yetkilisi Süleyman Ekşi ile 2014 Eylül Ayında imzaladığı protokolle inşaatın bitirilme süresinin 10 ay olduğunu (İhale şartnamesine göre süre 13 Temmuz 2015’te doldu) ifade etmişti.