Çay Üreticileri Bu Kez Yol Kesti

Çay Üreticileri Bu Kez Yol Kesti
Çay fabrikalarının kapanmasını istemeyen Rizeli çay üreticisi köylüler, bu kez Karadeniz Sahil Yolu`nun Rize geçişini ulaşıma kapatarak eylem yaptı.

Çay fabrikalarının kapanmasını istemeyen Rizeli çay üreticisi köylüler, bu kez Karadeniz Sahil Yolu’nun Rize geçişini ulaşıma kapatarak eylem yaptı. Yaklaşık yarım saat yolu trafiğe kapatan köylüler, Çaykur’un kapatmayı planladığı fabrikanın yerine yenisi yapılmadan fabrikanın yıkılmasına izin vermeyeceklerini kaydettiler.

Yolun trafiğe kapatılmasının ardından eyleme müdahale eden polis ekipleri ise köylülerden eylemlerinin amacına ulaştığını ve yetkililerin kendilerine gerekli çalışmalar için söz vereceğini kaydederek, trafiğe kapatılan yolun ulaşıma açılmasını istedi. Özellikle kadınların, yolu trafiğe açmama konusunda direnmeleri üzerine, Muhtarlar Derneği Başkanı Mustafa Erbaş ile diğer mahalle muhtarları da devreye girerek, yolun tek şeritten trafiğe açılmasını sağladı.

eylem.jpg

Rize Üniversitesi kurulduğu zaman Zihni Derin Çay Fabrikasının 1 km ileriye taşınarak bir taş ocağında yenisinin yapıldığını ve yine Pazar’da başka bir fabrika yapıldığını kaydeden üreticiler, “Bu fabrikanın da buradan kaldırılıp 3 km ileride bulunan taş ocağında yapılmaması için bir neden yok” şeklinde konuştular.

Fabrika yıkılmadan önce yeni fabrikanın yapılmasını isteyen köylüler, “Yenisi yapılmadan eskisini yıktırmayacağız. Bizi mağdur ve perişan etmesinler” diyerek tepkilerini sürdürdüler.

Sahil yolunda toplanan yaklaşık 150 kişi daha sonra yolu trafiğe açarak fabrika alanında toplandı. Muhtarların yetkililerle bu konuda yeniden iletişim kurmasını isteyen çay üreticileri, bu konuda kendilerine tutarlı sözler verilmediği taktirde eylemlerini sürdüreceklerini, özellikle de 21 Aralık’ta daha büyük bir eylem yapacaklarını kaydettiler.

Fabrika alanında bir süre bekleyen köylüler daha sonra olaysız bir şekilde fabrikadan ayrıldılar.