Çay Üreticisinden 500 Milyon Lira Gürcü İşçilere Gidiyor!

Çay Üreticisinden 500 Milyon Lira Gürcü İşçilere Gidiyor!
Pazar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hikmet Hatırnaz, bu yıl denen 164 milyon TL çay destekleme priminin 3 katı paranın, Gürcü işçilere gittiğini söyledi.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, 2018 yılı destekleme ödemeleri kapsamında üreticilere, toplam desteğin 1,9 milyar TL’lik kısmının ödemesine başlanıldığını kaydederken çay üreticilerine yaş çay prim için 164 milyon TL hibe desteği verileceği ifade etti.

Yaş çay üreticilerine verilen desteği değerlendiren 53/8 Rize Pazar Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Hikmet Hatırnaz, yaş çay üreticilerine verilen desteğin üreticinin sorununu çözmediğini belirtti. Yaş çay üreticisinin Gürcü işçilere 500 milyona yakın para ödediğini hatırlatan Hatırnaz, “Devlet destekleme yardımı yapacağına sigortayı ödesin çiftçi de kendi tarlasında çalışsın. 500 milyon para az bir para değil. Esnaf şikâyetçi, herkes şikâyetçi durgunluktan. Devlete sesleniyorum; bu para Rize’de kalsın. Sınırdan uçup gitmesin.” dedi.

Destekleme ödemelerinin çiftçinin sorununu çözmediğini belirten Hatırnaz “Bana kalırsa kurumsal yapının da devletin de görev üstlenmesi gerekir. Biz tarlaya pek girmiyoruz. 140 TL, 160 TL artık neyse parayı verip Gürcistan’dan gelen işçileri tarlaya sokuyoruz. 500 milyon civarında bir para buradan uçup gidiyor. Devletin aslında burada devreye girmesi gerekir. Gürcü işçilerin maliyeti 140 TL’den başlayıp yemek parası, sigara parası derken 170 TL’ye kadar çıkıyor. Devlet burada devreye girmeli. Çiftçiye destek ödemesi yapılacağına onlara şunu demeli  ‘Siz madem bu kadar parayı gözden çıkarıyorsunuz. Ben bu desteği size yapmayayım. İşçi sizden. Sigorta da benden’ desin. Bakın o zaman Gürcü işçileri de sokmazlar tarlaya, kendileri çalışır.” diye konuştu.

Devletin yaş çay üreticisine verdiği destekten fazlasını, Rize’de yaş çay üreticisinin Gürcülere verdiğinin altını çizen Hatırnaz “İnanın bu şekilde hem işsizlik sorunu çözülecek hem de 500 milyon para sınırdan geçip gitmeyecek. Yoksa destekleme ödemeleri çiftçinin sorununu çözmez. Bu kendini kandırmaktan başka bir şey değil. Bu teşvikler üretimi desteklemek için insanları üretime motive etmek için olmalıdır. Bu şekilde hareket edersek dışarıya akan paramızın önünü keseriz. Devlet destekleme yardımı yapacağına sigortayı ödesin, çiftçi de kendi tarlasında çalışsın. Vatandaş sosyal güvencesi olduğu zaman kendini daha iyi hisseder ve motive olur. 500 milyon para az bir para değil. Esnaf şikâyetçi, herkes şikâyetçi durgunluktan. Devlete sesleniyorum bu para Rize’de kalsın.” şeklinde konuştu. (Filiz YILDIRIM)