Çay Üreticisine Kontenjan Şoku!

Çay Üreticisine Kontenjan Şoku!
Çay sezonu sıkıntılı başladı. Çay toplamaya yeni başlayan üreticiler erken düşen kontenjanla çayını özel sektöre satmak zorunda kalıyor.

Çaykur’un 20 Mayıs’ta resmen açtığı yaş çay alım kampanyasında üreticiler erken düşen kontejana tepki gösteriyor. Hafta içi olması ve ürünün tam kıvamına gelmemiş olması nedeniyle alımlar düşük seviyelerde seyrederken çay alımlarında bir çok üretici dün çay bahçesine girdi.

Hafta sonu olması nedeniyle üreticinin bahçeye girmesiyle fabrikalarda yoğunluk yaşanırken, kontenjansız bir gün çay satabilen üreticiler, şehir merkezinde 12 kilo, diğer bölgelerde ise 30 kilo uygulanan kontenjana tepki gösterdi.

Bugün itibariyle Rize ilinde Çaykur alımyerlerinde kontejan 12 kiloya kadar düştü. Çayını satamama korkusu yaşayan üreticiler şimdi de çayımı  nasıl satarım telaşı yaşıyor. 

Çay fiyatı henüz açıklanmazken, Özel sektör firmaları geçen seneki fiyatlardan alımlarını sürdürüyor. Yaş Çayı elinde kalan müstahsil ise, özel sektörün istediği şartlarda çayını satmak zorunda kalıyor.