Çay ve Fındık Üreticisine Hexagon'dan Organomineral Gübre Müjdesi

Çay ve Fındık Üreticisine Hexagon'dan Organomineral Gübre Müjdesi
Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı Murat Polat, “Organomineral gübre, kimyevi gübrenin mahvettiği toprağı iyileştiriyor, rekolteyi düşürmüyor, aksine yükseltiyor ve kaynak sularımızı koruyor” dedi.

HEXAGON firması, yeni ürettiği toprak dostu Organomineral katı gübre müjdesini verdi. Çay ve fındık üreticisi toprağı mahveden kimyevi gübreden kurtulmak için rekolteyi düşürmeyen, aksine yükseltebilen ve kaynak sularını kirletmeyen Organomineral katı gübreye kavuşuyor.

Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı Murat Polat, “Türkiye’de katı atık ve katı atıkla birlikte organik gübre konusunda yeni bir süreç başladı. Artık kimyasal gübreden organik gübreye dönülüyor. Ancak çiftçinin organik gübrede de fındıkta da çayda da şöyle bir endişesi var: ‘Organik gübre acaba rekolteyi düşürür mü?’ Artık topraklarımız rekolteyi düşürmeyen Organomineral gübreyle buluşacak.  Organomineral gübre, kimyevi gübrenin mahvettiği toprağı iyileştiriyor, rekolteyi düşürmüyor aksine yükseltiyor ve kaynak sularımızı koruyor” dedi.

Kimyasal gübrenin olmadığı yerde alternatif olarak organik gübrenin tek başına kullanılması taraftarı olmadıklarını kaydeden Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı Polat, “Kesin olarak bildiğimiz tek bir şey var, yapmış olduğumuz çalışmalara istinade... organik gübre her ne kadar toprağı iyileştirse dahi rekolte düşüşüne neden olacaktır. Bu rekolte düşüşü çiftçinin elde etmiş olduğu gelirin daha da aşağıya düşmesine sebep olacak. Biz bu konuda şöyle çalışmalar yapıyoruz. Kimyasal gübrenin olmadığı yerde alternatif olarak organik gübrenin tek başına kullanılması taraftarı değiliz. Biz buna şöyle bir açılım yaptık. Bunu çöpten kompost, komposttan diğer birtakım minerallerle besleyerek ve bunları güçlendirerek organomineral gübre ürettik. Bu organomineral gübre hem çayda hem diğer sebze-meyvede, fındıkta kullanıldığında hem rekolte yükselişi sağlıyor hem toprağı iyileştiriyor. Hem yer altı su kaynaklarımız kirlenmiyor. Bunun da kullanılmasını yaygınlaştırmaya çalışıyoruz ve yaygınlaşıyor da... Her geçen gün de kademe kademe yükseliyor.” diye konuştu.

hexagon-kati-atik-yonetim-kurulu-baskani-basdanismani-murat-polat.jpg

Ürettikleri organomineral gübrenin kimyevi gübrenin mahvettiği toprağı iyileştirdiğini, rekolteyi düşürmediğini, aksine yükselttiğini ve kaynak sularını koruduğunun altını özellikle çizen Polat, “Biz burada birtakım çiftçilerle de devletin birtakım enstitüleri ile de görüşüyoruz. Onlarla da testler yapıyoruz. Onlara da birtakım veriler veriyoruz. Onlar da kendi içlerinde birtakım çalışmalar yapıyorlar, denemeler yapıyorlar. Bugüne kadar yapılan her değerlendirmede yaklaşık yüzde 10-15 bir rekolte yükselişi gözle görülür, bariz bir şekilde ortaya çıkmıştır. Ve rekolte de hiçbir şekilde düşmemiştir. Toprakta da yavaş yavaş iyileşmeler meydana gelmiştir.” dedi.

Polat, bir kısım çay üreticisi ile fındık üreticisinin organomineral gübreyi tanıdığını ancak henüz geniş kapsamlı bir çalışma yapmadıklarından tüm çay ve fındık üreticilerinin organomineral gübreyi yeterince tanımadığını belirterek, “Doğrusu şu anda çok az bir kısmı tanıyor. Biz bunu tanıtmak için henüz çok fazla kapsamlı bir çalışma yapmadık. Biz, ‘yavaş yavaş geçiş sağlayalım’ dedik. Yani bir anda insanların kafasında bir soru işareti oluşmasın. Çünkü çayda yıllardır verilmiş bir mücadele var. Çay bu ülkenin millî geliri. Çok önemli bir ürünü. Değişik firmalar değişik gübreler getirmiş test etmişler, denemişler. Bunların hepsinde hep böyle sıkıntılar yaşamışlar. Biz de ‘Kardeşim alın bunları deneyin, denedikten sonra sonucu siz kendiniz görün, ondan sonra bize gelin’ dedik. Bir kısım çiftçilerimiz bizim bu çağrımıza kulak verdiler. Orgomineral gübremizi denediler. Ve sonuçlarından çok memnun kaldılar.”  İfadelerini kullandı.

Organomineral gübre konusunda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile görüşmelerde bulunduklarını kaydeden Polat, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bakanlıkla görüşmeler yaptık. Sayın bakanımızı da bu konuda bilgilendirdik. İlgili bürokrat arkadaşlarımızla, dairelerle, genel müdürlüklerle zaten yıllardır iç içeyiz. Onlara da bu konular hakkında bilgiler verdik.   Sayın Cumhurbaşkanı’nın üzerinde hassasiyetle durduğu organik gübrenin de ötesinde organomineral bir gübre ürettik. Artık Sayın Cumhurbaşkanı’nın tavsiye ettiği bir gübre bölgede çayda ve fındıkta da kullanılacak. Yani çöpten kompost, komposttan da doğal gübre...”

Hexagon Katı Atık Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı Murat Polat, sıvı gübrenin çayda toprağa ulaşma sorunu yaşadığından üretiminde bulundukları orgomineral gübrenin katı gübre olduğunu belirterek, “Şu ana kadarki firmaların tavsiye ettiği sıvı gübre, çay üreticisi için çok zor gübre olacaktır. Hem kullanımı zor, hem aşılaması zor, hem onun belirli bir takım kriterleri var, bu kriterlerin uygulaması zor. Yaklaşık 50 yıldır çiftçimiz gübreyi elle atmış. Katı gübreyi kullanmış, onlara alışmış. Özellikle de Karadeniz Bölgesi’nde çay ve fındık alanları, zemin olarak da yüksek-alçak, yamaçlı olduğundan dolayı insanlar ister-istemez katı gübreyi yani alıştıkları gübreyi kullanmak isteyeceklerdir. Ancak diğer gübreler yani sıvı gübreler bunların tam aksi çok zorlayıcı olacaktır. Çiftçi bunun kullanımıyla alakalı çok zorlanacaktır. Çiftçi, kullanacağı gübreyi bulur. Bundan endişemiz yok. Sıvı gübrenin toprağa uygulanması da zor olacaktır. Özellikle çay tarımında, yağmurlu bir bölgede bazı sorunları da beraberinde getirecektir. İlgili bakanlık birimleriyle çalışmalarımız halen devam ediyor. Enstitülerimiz ile görüşüyoruz, onlarla da dirsek temasındayız. En son yaklaşık geçen hafta yine sayın Bakanımızı bu konuda bilgilendirdik, bir brifing de verdik kendilerine. Ayrıca ÇAYKUR Genel Müdürü’nü de bilgilendirdik, hemen hemen bütün bürokratların bilgisi var.” diye konuştu.