Çay ve Kivi Üreticisinin Gözü Bakan’da Kulağı Yetkililerde

Çay ve Kivi Üreticisinin Gözü Bakan’da Kulağı Yetkililerde
Rize’de yaşanan don olayı dolayısıyla çay ve kivide yaşanan hasardan dolayı üreticiler, gözünü Bakan Mehdi Eker’in açıklamalarına çevirdi.

Geçen hafta sonu yaşanan kar yağışı ve don olayı, Rize ve bölgesindeki çay ve kivi üreticilerini mağdur ederken, üreticiler, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’in dün Malatya’da yaptığı açıklamalarla ümitlendi. Çay ve kivi üreticileri, fındık ve kayısı üreticilerinin zararlarının karşılanması yönünde çalışma başlatan bakanlığın çay ve kivi üreticisi için de aynı uygulamayı ve hasar tespit çalışmalarını başlatmasını bekliyor.

BAKAN EKER NE DEMİŞTİ?

Bakan Eker, Malatya'nın Akçadağ ilçesindeki Sultansuyu Tarım İşletmesi'nde dün yaptığı incelemeler sırasında geçtiğimiz günlerde meyvecilikte yaşanan don olayıyla ilgili hasar tespit çalışmalarının devam ettiğini belirterek, “Çiftçilerimizin yarasını sarmaya dönük neler yapabileceğimizi alternatiflerle birlikte inceleyeceğiz. Konuyu da Bakanlar Kurulu'na götürüp arkadaşlarımızla orada konuşacağız. Olabilecek yardımları elimizden gelecek ne varsa şartlara göre, duruma göre onları da değerlendireceğiz" dedi.

Bir gazetecinin kayısıdaki don nedeniyle üreticilere bir desteğin söz konusu olup olmayacağını sorması üzerine Bakan Eker, 29-30-31 Mart tarihlerinde bir don yaşandığını anımsatarak, "Bu don Türkiye'nin bazı bölgelerini etkiledi ama Malatya'da kayısı üretimini görüldüğü kadarıyla ciddi şekilde etkilemiş durumda" dedi. Hasar tespit çalışmalarının sürdüğünü aktaran Bakan Eker, şöyle konuştu: "Don sigorta kapsamında, çiçeklenme de içinde ve yüzde 75 de sigorta desteği ödüyoruz. Hibe destek olarak ama buna rağmen Malatya'da bir ÇKS kayıtlarına göre yüzde 45 oranında bir sigorta oranı var. Tabii bu yaklaşık yarısı. Geri kalan yarısı maalesef bütün ikazlarımıza rağmen ve bütün yüksek desteklere rağmen sigorta yaptırmamış ama işte bu da hem milli ekonomimiz açısından, hem kuşkusuz üreticilerimizin mağdur olması açısından çok önemli. Biz böyle bir tablo oluşmasını tabii üzüntüyle karşılıyoruz. Hasar tespiti yapıldıktan sonra burada çiftçilerimizin yarasını sarmaya dönük neler yapabileceğimizi alternatiflerle birlikte inceleyeceğiz. Konuyu da Bakanlar Kurulu'na götürüp arkadaşlarımızla orada konuşacağız. Olabilecek yardımları elimizden gelecek ne varsa şartlara göre, duruma göre onları da değerlendireceğiz."

FINDIKTA DA HASAR TESPİT ÇALIŞMALARI YAPILIYOR

Fındıkta ve diğer meyvelerdeki don hasarıyla ilgili çalışmalarının sorulması üzerine, Bakan Eker, şunları kaydetti: "Onlar için de aynı şey söz konusu. Şu anda orada da tespitler yapılıyor. Karadeniz Bölgesi'nde, fındık ağaçlarında da benzer bir durum söz konusu. Orada da şu anda hasar tespit çalışmaları yapılıyor. Diğer bölgelerde başka meyveler için kuşkusuz olabiliyor. Türkiye'nin genelinde, mesela Akdeniz Bölgesi'nde Çukurova, Mersin, Adana bölgesinde de geçtiğimiz hafta, yine yer yer doğal olaylara bağlı olarak don, fırtına gibi o tür problemler oldu. Bunların hepsi şu anda inceleniyor. Hepsinin hasar tespitleri, bölgelere göre, ürünlere göre uzmanlarımız onları inceliyor. Önce bir hasarın boyutunu bilmemiz, değerlendirmemiz, ölçmemiz lazım. Ondan sonra da bu hasarların durumuna göre hem yasalar çerçevesinde, hem diğer boyutlarıyla bir ayrıntılı değerlendirme yapıp, gereği neyse ona göre uygun tedbirleri alacağız. Adımları atacağız."

RİZE ZİRAAT ODASI: DON OLAYI KİVİ ÜRETİCİSİ DARBE VURMUŞTUR, ÇAY OLUMSUZ ETKİLENDİ

Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, beklenmedik kar yağışının kivi üretimine büyük darbe vurduğunu ifade ederek çay tarımını da olumsuz etkilediğine vurgu yapmıştı.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Bakan Eker’den 'Meyvelerde Don Zararı'

Kar Yağışı Rize'de Çay ve Kivi Bahçelerine Büyük Zarar Verdi

Ve Rize'de Kar Yağışı Başladı