Çay Zammı Sepete Sığmadı

Çay Zammı Sepete Sığmadı
2014 yılında kuru çaya yapılan yüzde 25’in üzerindeki zam, mutfak enflasyonunu da fırlattı.

TÜFE, 2014'te beklentilerin altında çıktı ama mutfaktaki enflasyon alev aldı. En çok tüketilen 40 temel gıda ürünündeki yıllık ortalama fiyat artışı yüzde 20.6'yı buldu. En çok tüketilen bu gıda maddelerine 2014 yılında zam üstüne zam yağdı. Söz konusu ürünlerin fiyatı son 10 yılda ise katlanarak arttı. Kuru çay da  zamdan nasibini fazlasıyla aldı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, geçen yıl enflasyon yüzde 8,17 düzeyinde gerçekleşirken özellikle gıda fiyatlarında ciddi artış yaşandı. Çay fiyatı bir yılda 25.8 artarken, son 10 yılda ise yüzde 121.3 oranında yükseldi.

2013 yılının Kasım ayında kuru çaya yapılan yüzde 7 zamla birlikte kuru çay fiyatları son 14 ayda yüzde 35 zam gördü. Mutfakta geçen yılın zam şampiyonu ise  yüzde 113 artan kuru kayısı oldu.

yillara-gore-cay-fiyatlari.jpg

Ülkede çay pisayasının yaklaşık yüzde 70’ini elinde bulunduruna Çaykur’un yapmış olduğu bu zamlar mutfakta çaydanlığın ateşini yükseltirken hatırlanacağı üzere Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun görevde bulunduğu 2011 ile 2014 yılları arasında Çaykur, resmi rakamlara göre 178 Milyon TL zarar açıklamıştı. Ancak, Çaykur’un bu yıllar arasında fabrika satışları, didi soğuk çay satışı, 4 bin işçi azaltması dolayısıyla işçi giderlerinin azalması ve kuru çay satışlarının artması gibi kazanımlar elde etmesi dolayısıyla Çaykur’un gerçek zararının 500 Milyon TL’yi aştığı tahmin ediliyor.

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak milletvekilliği genel seçimlerinde aday adaylığını düşünen ancak beklediği adaylık sinyalini bir türlü alamayan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, görev yılının 4. Yılında da Çaykur’un zarar açıklamaması için kuru çay fiyatlarına üst üste zam yapmış, son 14 ay içinde Çaykur, kuru çaya yüzde 35 zam uygulamıştı. Çaykur’da yaşananlar dolayısıyla Sütlüoğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan adaylık sinyalini alamayınca görevinden istifa etmeyeceğini ve milletvekili aday adayı olmayacağını açıklamıştı.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

Çaykur'dan Kuru Çaya Zam

Çaykur'dan Çaya Bir Zam Daha

Çaykur’dan Çaya Sessiz Sedasız Zam

Çaykur’dan Kuru Çaya Bir Zam Daha