Çayda Kalite Esas Olmalı

Çayda Kalite Esas Olmalı
Ardeşen Tarımsal Çay Üreticileri Birliği Başkanı Sabri Bayraktar, çayda kalitenin esas olması ve kesinlikle kaliteden taviz verilmemesi gerektiğini bildirdi.

Bayraktar, yaptığı yazılı açıklamada, yaş çayda 2011 yılı birinci sürgün alımlarının tamamlandığını belirterek, ÇAYKUR ve özel sektör tarafından alınan yaş çayla ilgili her kurum ve sivil toplum örgütlerinin demeçler vererek istek ve temennilerde bulunduklarını ifade etti.

Buna rağmen üreticiler başta olmak üzere ÇAYKUR ve özel sektör kanadında sıkıntıların aynı hızla devam ettiğini savunan Bayraktar, açıklamasını şöyle sürdürdü:

"Ne ÇAYKUR ne de özel sektör tarafından çayın geleceğiyle ilgili bilimsel ve radikal kararlar bir türlü alınamamıştır. Çay sektörünün huzura kavuşması için çeşitli çözüm önerilerimiz var. Bu önerilerimizin kurumlar tarafından ciddiye alınması durumunda üretici rahatlayacaktır. "

Bayraktar, çayda kalitenin esas olması ve kesinlikle kaliteden taviz verilmemesi gerektiğine dikkati çekerek, çözüm önerilerini şöyle sıraladı:

"Kalite tarlada başlar, pazarlama safhasına kadar kesintisiz devam eder. Kaliteli depolama, nakliye, imalat, paketleme ve pazarlama çay sektöründe istikrar unsurudur. Hasat zamanı ÇAYKUR ve özel sektör birlikte hareket etmeli, üreticinin erken tarlaya girmesi teşvik veya eğitimle sağlanmalıdır.

Sürgün dönemi uzun sürelere yayılmalı, kalite bozulmaması için teknolojik yatırımlar ivedilikle sağlanmalıdır. ÇAYKUR günlük işleme kapasitesini 8 bin 500 tona çıkarmalıdır. Bunu kurum içinde ilavelerle yapmak mümkündür.

Kaçak çay tabir ettiğimiz ruhsatsız çay alanları ruhsatlandırılarak, planlama ona göre yapılmalıdır. Toprak analizi laboratuvarları kurulmalı, üreticilerin kullandığı gübrenin ne getirdiği, ne götürdüğü hesaplanmalı. Gübreleme sistemi belirli kurallara bağlamalı. "

Çay imalatında ve diğer bölümlerde modern sistemler kurulması gerektiğini vurgulayan Bayraktar, şunları kaydetti:

"Artık alım yerlerinde yazım, yollama fişi ve apel gibi ilkel metotlardan yaş çay alım yerleri arındırılmalı. Müstahsilin üretici kartı ile alım yerlerinde kurulan sistemle anında ÇAYKUR'un muhasebe kayıtlarına geçmelidir.

Üretim teknolojiyle donatılmalı, maliyet düşürülmelidir. Çayı tehdit eden kaçakçılıkla ciddi, sürekli ve etkin mücadele yapılmalıdır. Türk çayının dünyadaki en doğal ve sağlıklı çay olduğu reklamlarla tüketicilerimizin ve dünya ticaretinin dinletisine tekrar tekrar sunulmalıdır. Organik tarıma hızlı bir şekilde geçilmeli. Geçiş döneminde Tarım Bakanlığı ÇAYKUR'a hem teşvik hem de destek vermelidir. "