"Çayda Organik Gübre Zorunlu Olmalı"

"Çayda Organik Gübre Zorunlu Olmalı"
Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek, çayda organik gübrenin zorunlu hale getirilmesi gerektiğini açıkladı.

Türk Mimar Mühendis Odaları Birliği (TMMOB) Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muhammet Pertek, organik çay tarımının Doğu Karadeniz Bölgesi, Türkiye ve dünya açısından tercih edilen bir üretim sistemi olabileceğini söyledi. Pertek, çay tarımında ihtiyaç duyulan organik gübrenin kesintisiz ve uygun fiyatlardan temin edilmesi gerektiğini kaydederek "Çay tarımı yapan bütün üreticilerin bu gübreleri kullanmaları zorunlu olmalı, asla bu kurallardan taviz verilmemelidir. Üreticiler organik çay tarımı konusunda bilinçlendirilmeli, organik tarıma geçişte istekli davranmaları yönünde gerekli teşvik edici önlemler alınmalıdır. Üreticilere organik tarımla daha fazla gelir elde edebilecekleri ve tarımsal desteklerden daha fazla yararlanabilecekleri anlatılmalıdır.'' dedi.

Pertek, yaptığı açıklamada, son dönemde Doğu Karadeniz bölgesinde çay tarımında organik üretime geçmenin planlandığını, ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun konuyu sürekli gündemde tuttuğunu belirtti.

Konuyu hem Türkiye hem de dünya eksenli düşünmek gerektiğini vurgulayan Pertek, ''Organik tarımın dünyayı besleyebilecek potansiyeli olduğu yapılan araştırmalardan anlaşılıyor. 2050 yılında 9.5 milyar olması beklenen dünya nüfusunun yeterli ve dengeli beslenebilmesi önemli bir sorun olarak karşımıza çıkmaktadır. Ekilebilir alanları artırmak pek mümkün olmadığı gibi, tarımsal üretimde kullanabilecek su kaynakları da hızla azalmaktadır. Dolayısıyla artan nüfusu besleyecek miktarda üretimin yapılabilmesi için ekilebilir alanların genişletilmesi değil, birim alandan alınan ürün miktarının artırılması gerekmektedir'' dedi.

Bugün konvansiyonel tarımın dünyanın yüzde 15'ini bile besleyemediğini kaydeden Pertek, ''Çay tarım alanlarının tamamına yakınında kimyasal gübre dışında organik olmayan girdi bulunmuyor. Organik çay tarımı ile çiftlik gübreleri kullanılması, topraklarımızın iyileştirilmesi yönünde önemli faydalar sağlayacaktır. ABD'de 50 eyalette ve 14 bin 500 çiftlikte yapılan bir çalışmada, organik üretim sonucunda tatlı patates, ahududu ve kanolada konvansiyonel üretime göre daha yüksek, ancak buğday, mısır, soya, domates ve soğanda daha düşük verim elde edildiği tespit edildi. Bu sonuçlardan organik üretimin her ürün için aynı sonucu vermediği ortaya çıkıyor'' diye konuştu.

-''Çay tarımında organik gübre zorunlu olmalı''-

Pertek, üretilen bitkinin topraktan aldığı besin maddeleri bir şekilde yerine koyulmadığı takdirde verimin zaman içinde mutlaka düştüğünü dile getirerek, şunları söyledi: ''Bütün mesele azalan bitki besin maddelerini hayvan gübresi, yeşil gübre veya diğer materyalleri kullanarak organik şekilde mi yerine koyacağız, yoksa kimyasal gübre olarak mı sorusunun cevabını vermekte yatıyor. Çay tarım alanlarında ortalama dekarda bin 500-bin 800 kilogram arasında verim elde etmemiz gerekiyor. Bunun için ihtiyaç duyulan organik gübre kesintisiz ve uygun fiyatlardan temin edilmelidir. Çay tarımı yapan bütün üreticilerin bu gübreleri kullanmaları zorunlu olmalı, asla bu kurallardan taviz verilmemelidir. Üreticiler organik çay tarımı konusunda bilinçlendirilmeli, organik tarıma geçişte istekli davranmaları yönünde gerekli teşvik edici önlemler alınmalıdır. Üreticilere organik tarımla daha fazla gelir elde edebilecekleri ve tarımsal desteklerden daha fazla yararlanabilecekleri anlatılmalıdır.''

Konvansiyonel üretimden organik üretime geçiş için en az 3 yıl gerekirken, organik üretimden konvansiyonel üretime geçmek için hiçbir süre ve izne gerek olmadığını dile getiren Pertek, ''Sadede bildirim ve sertifikadan vazgeçmek yeterli olacaktır. Yani organik üretimde herhangi bir risk yoktur. Aşırı kimyasal gübre ve yoğun pestisit kullanımından kaynaklanan çevre sorunlarının önlenmesi ve halkın sağlıklı beslenmesinin temini için organik çay tarımı Doğu Karadeniz Bölgesi, Türkiye ve dünya açısından tercih edilen bir üretim sistemi olabilir'' diye konuştu.