Çayda sıkıntılı günler çok yakın

Çayda sıkıntılı günler çok yakın
Rize Ticaret Borsası Başkanı Mehmet Erdoğan, kaçak çayın Türk çay sektörünü tehdit etmeye devam ettiğini belirterek 2011 yaş çay sezonunda Türk çay sektörünü sıkıntılı günlerin beklediğini söyledi.

Erdoğan, 2009 yılında stoklardaki çayların tükendiğini bu nedenle 2010 yılı başlarında kuru çay bulmakta güçlük çekildiğini belirterek bu nedenle 2010 sezonundaki yüzde 20’lik rekolte artışının sektörü olumsuz etkilemediğini kaydetti.

Erdoğan, “2008 yıllarında kaçak çaydan bahsederken Güneydoğu Bölgesi’nde tüketilen geniş yapraklı kuru çayı tarif ederdik. Bu çay tehdit oluşturmayan miktarlarda yolcu beraberinde yurda sokulurdu. Son yıllarda ise İran’da devlet desteği ile 80 cent gibi bir maliyetle üretilip satılan, bizim çayımıza benzer bir çaydan bahsediyoruz. Bu çay yurdumuza kamyonlarla, katırların sırtında sokuluyor. Güneydoğu Bölgesi’nde ahırlarda saklanan bu çay sınıra yakın illerde paketlenerek Türk çayı diye iç piyasaya sürülüyor. Katır kokan, üzerine ahır kokusu sinmiş bu çaylar iç piyasadaki kaliteli Türk çayı algısına darbe vurmaktadır. Türk çay sektörünün karşısındaki en büyük tehditlerden bir tanesi budur” dedi.

Erdoğan, yurt dışından kaçak yollarla getirilen çayların kilosunun 5 TL’den satıldığını, Türkiye’de ise 1 kilogram kuru çayın 6 TL’ye imal edildiğini ifade ederek “Bu şartlarda kaçak çayla rekabet etmek çok zor. Türkiye’de 200 bin ton kuru çay tüketildiği söylenir. Aslında bu rakam 250 bin tonun üzerindedir. 2020 yılından kalan özel sektör işletmelerinin stoklarında yaklaşık 40 bin ton kuru çay vardır. Çaykur stoklarında ise 50 bin ton çay olduğunu biliyoruz. Bunun 30 bin tonu emniyet stoku olarak kabul edilirse stoklarda yaklaşık 50 bin ton çay var. Yurda da yılda ortalama 50 bin ton kuru çay girdiği tahmin ediliyor. Bunun böyle devam etmesi mümkün değil. Bu rakamlara baktığımızda şunu açık ve net olarak söyleyebilirim. 2011 yılında Türk çay sektörünü sıkıntılı günler bekliyor” diye konuştu.

Erdoğan, Türk çayının rekabet gücünün arttırılabilmesi için üretim kalitesinin daha da arttırılması gerektiğine dikkat çekerek, “80-90’lı yıllara kıyasla yaş çay kalitesinin yüzde 40 oranla bozulduğunu gözlüyoruz. Rekabet gücümüzü arttırmak için kalitemizi geçmiş yıllardaki orana çekmek zorundayız. Geçmişte yaş çay arasından çöp seçilirdi şimdi çöp arasında yaprak aranıyor. Yaş çay kalitesi eski seviyeye yükseltilirse 1 kilo yaş çay bedeli 1.20 olur. Bu rakamda çay sanayicisini olumsuz etkilemez” ifadelerini kullandı.