Çayda Tepki Yanlış Adrese Yapılıyor

Çayda Tepki Yanlış Adrese Yapılıyor
TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muammer Pertek, yaş çay üreticisinin Çaykur yerine özel sektöre tepki göstermesi gerektiğini ifade ederek "Çayları Çaykur yerine ucuza alan özel sektörün fabrikalarının önüne dökülmesi gerekir" dedi.

TMMOB Ziraat Mühendisleri Odası Rize Şube Başkanı Muammer Pertek, yaş çay müstahsilinin çayını ÇAYKUR'un önüne veya yollara dökmek yerine ucuza çay alan özel sektör fabrikalarının önüne dökmesi gerektiğini söyledi.

PERTEK: Özel Sektör Teneke Çalıyor!

Pertek, Rize Gazeteciler ve Muhabirler Derneğinde düzenlediği basın toplantısında, ÇAYKUR'un sezona 350 ton yaş çay kapasite artırımı ile girdiğini belirterek, ''Kapasite artırımı nedeniyle fabrikalarda bazı sorunlar yaşandı. Oluşan arızalar nedeniyle ÇAYKUR'a ait bütün fabrikalar aynı anda alım yapamadı. Kapasite artırımından rahatsız olan bazı çevreler bunu fırsat bilip, 'ÇAYKUR Bu işi yapamıyor' diyerek eleştirilere başladı. Sancılı geçiş döneminde bazı dış güçler ÇAYKUR'un geleceği ile birlikte müstahsilin önünü tıkamak için girişimler başlattı'' dedi.

ÇAYKUR'da yaşanan sıkıntılarla birlikte özel sektörün fırsat avcılığı yapmasının müstahsilinin tepkisine neden olduğunu ifade eden Pertek, ''Müstahsil tepkisinde haklıdır. Elindeki çayı satabilmek adına demokratik hakkını kullanmıştır. Ancak, müstahsilimiz yaş çayı ÇAYKUR'un önüne veya yollara dökene kadar ucuza çay alan özel sektör fabrikaların önüne dökmeli. 600 kuruşa kim çay alıyorsa onlara tepki gösterilmeli. ÇAYKUR günlük işleme kapasitesi kadar çayını alıyor. Çayı yaşatan ÇAYKUR'dur. ÇAYKUR'un olmadığı alanda herkes at oynatır'' diye konuştu.

ÖZEL SEKTÖR TENEKE ÇALIYOR

ÇAYKUR üzerinden birilerinin oyun oynamak istediğini de öne süren Pertek, şöyle devam etti: ''Fırsat avcılarının eline bekledikleri fırsat geçti. Kurumun üzerinde oyunlar oynanarak özelleştirilmeye götürülmek isteniyor. Perde arkasındakiler bunu biliyor. Özel sektör kasten ucuza çay alıyor. ÇAYKUR'un sıkıntılarına teneke çalıyor. Piyasada 20 gün sonra yaş çay kalmayınca özel sektör 600 kuruşa aldığı çayı 700-800 kuruşa almaya başlayacak. Haklı tepkimizi hep birlikte gösterelim. ÇAYKUR'a vereceğimiz çayı verelim, kalan çayı gerekirse dereye dökelim. Bir yıl bunu yapalım. Geçimini çaydan sağlayanlar için zor olacağını biliyoruz. Ancak tepkimiz için müstahsilden bunu bekliyoruz.''

Sektörün geleceği için yasal altyapının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Pertek, şunları kaydetti: ''Geçmişte yapılan çalışmaları, samimi gayretleri baltalayan ve çalışmaların sekteye uğramasına neden olan tüm kurum ve kuruluşlar daha gerçekçi düşünmek zorundadır. Üreticilerin mağdur olmasını engelleyecek, sektörün geleceğini güven altına alacak çalışmalara katkı sunmak zorundayız. Tepkiler yıkmaya ve yıpratmaya değil, çözüme odaklı olmalıdır. Düşük bedel üzerinden üreticiyi zarara uğratan firmalar daha duyarlı olmalı, gerekirse yaptırım uygulanmalıdır.''