ÇAYKUR, 125 Bin Ton Yaş Çay Aldı

ÇAYKUR, 125 Bin Ton Yaş Çay Aldı
2018 yılı yaş çay kampanyası ÇAYKUR’un günlük kapasitesinin üzerinde çay alımı ve işlemesiyle devam ederken ÇAYKUR, birinci sürgünde bugüne kadar 125 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirdi

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, birinci sürgünde bugüne kadar 125 bin ton yaş çay aldıklarını bildirdi.

25 Nisan’da 2018 yılı birinci sürgün yaş çay sezonunun açılmasına rağmen ilk 10 gün çayın yeterince hasata ulaşmaması ve üreticilerin çay bahçesine pek fazla girmek istememesi nedeniyle bu süre zarfında toplamda yaklaşık 19 bin ton dolayında yaş çay alabilen ÇAYKUR, Ramazan ayının da yaklaşmasıyla üreticilerin Ramazan öncesi çayı bitirmek istemesi ve 5 Mayıs tarihinden itibaren tüm bölgelerde üreticilerin birden çay bahçelerine girmesiyle günlük kapasitesinin üzerinde çay alımlarına başladı. Bu süre içerisinde günlük 11 bin 500 ton günlük alımla rekor kıran ÇAYKUR, çay işleme kapasitesinin üzerine çıkınca kontenjan ve randevulu sistem uygulamasını devreye sokmak zorunda kaldı. Buna rağmen sürekli olarak günlük yaş çay alım kapasitesinin üzerinde çay almaya devam eden ÇAYKUR; son 12 günde 106 bin ton yaş çay alımı yaparak birinci sürgünde bugüne kadar 125 bin ton yaş çay alımı gerçekleştirmiş oldu.

ALİM: HEM ALIMDA HEM ÜRETİMDE GÜNLÜK KAPASİTEMİZİN ÜZERİNE ÇIKTIK

2018 yılı yaş çay kampanyası birinci sürgün alımlarının Ramazan ayı içerisinde de bütün hızıyla devam ettiğini, bu kapsamda birinci sürgünde günlük kapasite üzeri yaş çay alımı ve çay işlemesi gerçekleştirdiklerini ifade eden ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, alımların kapasite üzeri günlük 8 bin 800 ortalama üzerinde gerçekleştirildiğini ifade ederek birinci sürgünde bugüne kadar 125 bin ton yaş çay aldıklarını belirtti.

Alim, 5 Mayıs tarihi itibariyle her gün yüksek düzeyde yaş çay alımları yapmaları dolayısıyla günlük kapasite üzerinde de çay işlediklerini belirterek, toplam kapasitenin 9 bin ton olmasına rağmen günlük 9 bin 400 ton çay işlediklerini kaydetti.

Alımların birkaç gün içerisinde normale dönmesini beklediklerini ifade eden Alim, üreticilerin sorun yaşamaması için çalıştıklarını kaydederek, bu kapsamda ÇAYKUR’un uyarılarının üreticiler tarafından dikkate alınmasını ve Çaykur’un taahhüt ettiği kota kadar çaylarını alacağından acele edilmemesini istedi.

ÇAYKUR, bünyesindeki 46 fabrika ile günlük 8 bin 400 ton siyah çay ve 600 ton organik çay olmak üzere günlük 9 bin ton yaş çay işleme kapasitesine sahip bulunuyor.