ÇAYKUR Çayına 2. Zam Geliyor!

ÇAYKUR Çayına 2. Zam Geliyor!
Kuru çaya son zammını Haziran 2017’de yapan ÇAYKUR’un 2 yıl aradan sonra kuru çaya yapmayı planladığı zammın 2’ye bölündüğü ve Temmuz ayında kuru çaya yüzde 15 ile yüzde 20 arasında zam yapılacağı öğrenildi.

ÇAYKUR, artan yaş çay ürün, işçi ve işletme maliyetlerini göz önünde bulundurarak 25 Haziran Salı gününden itibaren geçerli olmak üzere kuru çaya yüzde 15 zam yaptı. ÇAYKUR’un dün yaptığı yüzde 15’lik zammın ardından Temmuz ayında da yüzde 15 veya yüzde 20 arasında zam yapacağı öğrenildi.

olay53’ün çeşitli kaynaklardan edindiği bilgiye göre, özel sektör çay temsilcileri, Mayıs ve Haziran Ayı içerisinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile görüşerek çay sektöründe yaşanan sıkıntıları Cumhurbaşkanı Erdoğan’a ileterek, çay kanun tasarısının çıkarılması ve kuru çaya zam yapılması talebini iletti. Yaş çay taban fiyat artışlarıyla işçi ve işletme maliyetlerinin artmasına rağmen son 2 yıldır kuru çaya zam yapılmayışını göz önünde bulunduran Cumhurbaşkanı Erdoğan, kuru çay zammına onay vererek bu zammın ilk dilimini 25 Haziran’da yüzde 15 olarak uyguladı. Zammın ikinci dilimi olarak da Temmuz ayı içerisinde kuru çaya yüzde 15 veya yüzde 20 zam yapılacağı bilgisine ulaşıldı.

ÇAYKUR, kuru çaya son zammı istifa ettirilmek suretiyle görevden alınan eski genel müdür İmdat Sütlüoğlu döneminde yüzde 13 zam oranıyla 13 Haziran 2017'de yaparken, İmdat Sütlüoğlu’nun 26 Eylül 2017'de yaptığı yüzde 20'lik zam bakanlar kuru tarafından geri alınmıştı. Aynı yıl sonu ÇAYKUR 567 Milyon TL zarar ederken zararın 300 Milyon TL’si hazine müsteşarlığı tarafından karşılanmış, kalan 267 Milyon TL ise ÇAYKUR’un zararı olarak açıklanmıştı. İmdat Sütlüoğlu ise 25 Nisan 2018’de yaptığı açıklamada 2017 yılı içerisinde kuru çaya yaptığı 4. zammın bakanlar kurulunca geri alınması nedeniyle zarar oluştuğunu ifade ederek AK Parti hükümetini suçlamıştı.

Sütlüoğlu’nun bu açıklamasından sonra dönemin Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Ahmet Eşref Fakıbaba, Sütlüoğlu’nu telefonla arayarak Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alındığını ve kamuoyunda daha fazla rencide olmaması için 24 Haziran 2018 tarihinde yapılacak Cumhurbaşkanı ve 27. Dönem Milletvekili Genel Seçimi nedeniyle kamu görevlilerinden seçimde aday olacakların istifa etmesinin son günü olan 26 Nisan’da istifa etmesi gerektiğini söylediği öğrenilmişti. Bu telefon görüşmesinin ardından zaten 1 Ekim 2018 tarihinde yaş haddinden emekliye ayrılacak olan İmdat Sütlüoğlu, görevden alınıp kamuoyunda rencide olmamak için istifasını vermek zorunda kalmıştı. Yaş haddinden emekliye ayrılmasına 5 aydan kısa bir süre kalmasına rağmen görevden alınmak suretiyle istifa ettirilen Sütlüoğlu, daha sonra yaptığı açıklamada ise Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından görevden alındığına vurgu yaparak Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın isteği üzerine görevinden istifa ettiğini belirtmişti.

İLGİLİ HABERLERİMİZ

ÇAYKUR'dan Kuru Çaya Yüzde 15 Zam

Göreve Atandığı Gün İstifa Ettirilerek Aynı Günde Görevden Alındı

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Giderayak Suçu Hükümete Attı

Hükümetten Flaş Karar! ÇAYKUR'un Kuru Çay Zammı İptal Edildi

Çaykur’dan Çay Fiyatlarına Yüzde 20 Zam