Çaykur, Emtia borsasının dışında tutulmalı

Çaykur, Emtia borsasının dışında tutulmalı
ÇAYKUR Genel Müdürü Ekrem Yüce, ÇAYKUR'un kurulma çalışmaları yürütülen emtia borsasının dışında tutulması gerektiğini düşündüğünü söyledi.

Yüce, gazetecilere yaptığı açıklamada, 2009 yılı yaş çay kampanyası 3. sürgün alımlarına devam ettiklerini, şu ana kadar toplam 438 bin ton yaş çay yaprağı satın aldıklarını belirtti.

Sezon başında hedeflerinin, her sürgünde 200 bin ton olmak üzere toplam 600 bin ton yaş çay yaprağı almak olduğunu ifade eden Yüce, ''Birinci sürgünde 203 bin ton, ikinci sürgünde ise 224 bin ton civarında yaş çay satın aldık. Sezon sonunda büyük ihtimalle hedefimizden biraz fazla yaş çay alacağız'' dedi.

Satın aldıkları yaş çaydan Mayıs ayının ödemelerinin tamamlandığını, Haziran ayı ödemelerine de başladıklarını kaydeden Yüce, ilk olarak 10 milyon liranın, üreticilerin ilgili bankalardaki hesaplarına yatırıldığını söyledi.

Ekrem Yüce, ÇAYKUR'un kurulma çalışmaları yürütülen emtia borsasının dışında tutulması gerektiğini düşündüğünü ifade ederek, ''ÇAYKUR kendini kanıtlamış bir kurumdur. Kendi pazarı vardır. Bizim fiyatlarımız da bellidir. Bu nedenle emtia borsası bizim dışımızda tutulmalıdır. Biz zaten köprü vazifesi görüyoruz. Bizim fiyatlarımızın da sektöre zararı yok'' diye konuştu. 
    
KAÇAK ÇAY GİRİŞİ
 

Kaçak çayın önemli bir sorun olduğunu, ülkesini düşünen her firmanın kaçak çaya geçit vermemesi gerektiğini vurgulayan Yüce, şöyle dedi:

'Kendi ülkesini düşünen ve bu ülkenin kalkınmasını isteyen herkes, gerek tarım, gerek sanayi, gerekse ülkenin diğer ürünlerine sahip çıkmalıdır. Ülkemizde üretim tüketim dengesi eşittir. Bu nedenle ülkemize kaçak yollardan girecek olan bir kilo çay bile piyasamızı etkiler. Siyasiler, bürokratlar ve tüm sivil toplum örgütleri buna karşı mücadele etmelidir. Ülkesini seven her vatandaşın kaçak giren veya Türk çayına karıştırılan yabancı menşeli çaylara ilgi göstermemesi gerekir.''

Yüce, her zaman kurumun menfaatleri için çalıştıklarını, sürekli yenilikler yapıp, ürünlerini çeşitlendirdiklerini dile getirdi.