ÇAYKUR Fabrikaları Tam Kapasiteye Ulaştı, Zorunlu Kontenjan Uygulamasına Geçti

ÇAYKUR Fabrikaları Tam Kapasiteye Ulaştı, Zorunlu Kontenjan Uygulamasına Geçti
ÇAYKUR, 1. sürgün yaş çay alımlarında fabrikaların günlük işleyebileceği yaş çay kapasitesine ulaştı. Günlük yaş çay işleme limitine ulaşan ÇAYKUR, bu nedenle zorunlu kontenjan uygulamasına geçti.

2019 yaş çay sezonunu 10 Mayıs'ta açan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), üreticilerin büyük bir bölümünün hafta sonunu fırsat bilmesi sonucunda günlük yaş çay işleme kapasitesi kadar çay alımını Cumartesi günü gerçekleştirdi. Cumartesi günü 8 bin 500 ton yaş çay yaprağı alan ÇAYKUR, fabrikaların günlük 9 bin ton yaş çay yaprağı işleme kapasitesine ulaştığından kontenjan uygulamasına geçmek zorunda kaldı.

FABRİKALAR GÜNLÜK İŞLEYEBİLECEĞİ 9 BİN TON KAPASİTESİNE ULAŞTI

Doğu Karadeniz'in en önemli tarım ürünlerinden olan çayda Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun'da yaş çay alımlarını sürdüren ÇAYKUR, Cumartesi günü üreticilerden 8 bin 500 ton yaş çay yaprağı satın alarak günlük yaş çay işleme kapasitesine ulaştı. ÇAYKUR'un günlük yaş çay işleme kapasitesine ulaşması nedeniyle Pazar günü bölgesel kontenjan uygulamalarına gidileceği üreticilere bildirildi. Çayın bölgesel durumuna göre büyük bir bölümü 25 ile 30 kg arasında olmak üzere bazı bölgelerde ise 15 ile 20 kg'lik kota uygulamasına gidilirken, Pazartesi gününden itibaren ise randevulu sisteme geçilecek.

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, bu yıl randevulu sistemde değişikliğe gideceklerini daha önce açıklamış ve üreticilerin haftada en az üç gün çay satabileceklerini, çay bahçesi 5 dekardan az olan üreticilerin haftada en az 3 gün, 5 ile 10 dekar arası olan üreticilerin en az 4 gün, 10 dekardan fazla çay bahçesi olan üreticilerin ise haftada 6 gün çay satabileceklerini kaydetmişti.

23 BİN 560 TON YAŞ ÇAY ALINDI

Öte yandan 10 Mayıs'ta 2019 yılı yaş çay sezonunu açan ve 18 Mayıs Cumartesi günü 8 bin 500 ton yaş çay yaprağı alan ÇAYKUR'un yaş çay alımları devam eden 1. sürgünde 10-18 Mayıs tarihleri arasında 23 bin 560 ton çay aldığı öğrenildi.

ÇAYKUR Genel Müdür Vekii Yusuf Ziya Alim de beraberinde genel müdür yardımcıları ve bazı daire başkanlarıyla birlikte çay tarımının yapıldığı Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun'daki fabrikalara ve çay alım yerlerine denetimlerini sık sık gerçekleştirerek çay alımlarını ve işleme sürecini yakından takip ediyor.

caykur-genel-mudur-vekili-yusuf-ziya-alim-alim-yeri-ziyaretlerinde-(1).jpgcaykur-genel-mudur-vekili-yusuf-ziya-alim-alim-yeri-ziyaretlerinde-(2).jpgcaykur-genel-mudur-vekili-yusuf-ziya-alim-alim-yeri-ziyaretlerinde-(3).jpgcaykur-genel-mudur-vekili-yusuf-ziya-alim-alim-yeri-ziyaretlerinde-(4).jpg