ÇAYKUR Geçen Yıla Fark Attı

ÇAYKUR Geçen Yıla Fark Attı
Çaykur, birinci yaş çay sezonunda kapasitesini tam kullanmaya ve kapasitesinin üzerinde yaş çay alımlarını sürdürmeye devam ederken yaş çay alımında da geçen yıla fark attı.

Çaykur’un günlük kapasitesini tam kullanmadığı ve üreticiyi düşük fiyatla çay alan özel sektöre çay satmak zorunda bıraktığı şeklinde yapılan haberler asparagas çıktı. Çaykur’un günlük yaş çay alım kapasitesinin yüzde 21 üzerine çıkması nedeniyle zorunlu olarak devreye soktuğu kontenjan uygulaması sırasında dahi günlük kapasitesinin üzerinde yaş çay aldığı öğrenildi. Ayrıca, Çaykur’un bu sene geçen yıla da fark attığı ve geçen yıldan 13 bin ton yaş çay fazla aldığı bilgisine ulaşıldı.

GÜNLÜK KAPASİTE 8 BİN 400 TON OLMASINA RAĞMEN ÇAYKUR 1 GÜNDE ÜRETİCİDEN 11 BİN TONDAN FAZLA ÇAY ALDI

Bünyesindeki 46 fabrikada 8 bin 400 tonu siyah çay, 600 tonu organik çay olmak üzere toplam 9 bin ton günlük yaş çay işleme kapasitesine sahip olan Çaykur Genel Müdürlüğü, birinci sürgün yaş çay sezonunda tam kapasite ile fabrikalarda çay işlemeye devam ediyor. Üreticilerin acele ederek Ramazan Ayına girmeden çaylarını erken bitirmek istemesi nedeniyle oluşturduğu yoğunluk nedeniyle yaş çay alımında günlük kapasitesinin üzerine çıktığından geçici kontenjan uygulamasını devreye sokan Çaykur, buna rağmen üreticilerden günlük kapasitesinin üzerinde yaş çay alımı yapmaya devam ediyor. Çaykur, günlük kapasitesinin üzerine çıktığından dolayı ise elindeki çayı işlemek adına kontenjan uygulamasını sürdürmek zorunda kalıyor.

ÇAYKUR FABRİKALARI TAM KAPASİTEDE... REKOR 1 GÜNDE 11 BİN 500 TON ÇAY

Yaş çay üreticisi 25 Nisan’da yaş çay sezonunu açılmasına rağmen ilk hafta çayın yeterince hasata ulaşmaması nedeniyle çay bahçesine pek fazla girmek istemedi. Çaykur, bu süre zarfından yok denecek kadar az miktarlarda üreticilerden yaş çay aldı. 1 Mayıs’tan itibaren yavaş yavaş çay bahçesine inerek çay toplamaya başlayan çay üreticileri, Ramazan ayında çay toplamamak adına hafta sonunu da fırsat bilerek Cumartesi ve Pazar günü (5 ve 6 Mayıs) yoğun bir şekilde çay bahçelerine indi. Çaykur, Cumartesi günü aldığı yaklaşık 11 bin 500 ton çayla günlük kapasitesinin yüzde 21 üzerine çıkarak son yılların çay alım rekorunu kırmış ve bu izdiham nedeniyle geçici süreli kontenjan uygulamasına gitmek zorunda kalmıştı. Ancak Çaykur’un zorunlu kontenjan uygulamasına geçmesine rağmen günlük kapasitesinin üzerinde çay alımlarını sürdürdüğü ve fabrikalarını tam kapasite çalıştırdığı bilgisine ulaşıldı.

İMDAT SÜTLÜOĞLU DÖNEMİNDE ÇAYKUR GÜNLÜK KAPASİTE KADAR ÇAY ALAMADI, YUSUF ZİYA ALİM'LE GÜNLÜK KAPASİTE YETMİYOR

Çaykur, İmdat Sütlüoğlu’nun Genel Müdür olduğu geçtiğimiz yıl birinci yaş çay sezonunu 3 Mayıs’ta açmasına rağmen ilk hafta çayın yeterince hasata ulaşmaması nedeniyle çay bahçesine pek fazla girmek istemeyen üreticiler 10 Mayıs’tan itibaren yaş çay alımlarına başlamış ve10 günde Çaykur günlük kapasitesini bir kez aşabilirken, diğer 9 günde ise kapasitesine ulaşacak çayı alamamış ve toplamda 48 bin 456 ton yaş çay almıştı.

Bu yıl ise İmdat Sütlüoğlu ile 25 Nisan’da sezonu açan Çaykur, Sütlüoğlu’nun bir gün sonra görevden alınmak süretiyle istifa ettirilmesinin ardından Genel Müdür Vekilliğine atanan Yusuf Ziya Alim ile adeta şaha kalktı. Alim’in çay alım politikasını üreticiden yana değiştirmesiyle çay alımında ciddi değerlerde artış gösteren Çaykur, son 10 günlük sürede 3 kez günlük kapasitesinin üzerinde çay aldı ve bu sürede toplamda aldığı 61 bin 593 ton yaş çay ile İmdat Sütlüoğlu’na 13 bin 137 ton fark attı.

ZORUNLU KONTENJAN NEDENİYLE ÇAYKUR’DAN ÜRETİCİYE UYARI ÜSTÜNE UYARI

Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, kapasitenin üzerinde gerçekleşen alımlar nedeniyle gidilen zorunlu kontenjan uygulaması sonrasında üreticilere gerek SMS yoluyla gerekse yazılı ve görsel basın yoluyla uyarı üzerine uyarıda bulunarak acele ederek çayın değerini düşürmemelerini, 570 kg kota ile çaylarının tamamını alacaklarını ve düşük fiyatla çay alan özel sektör firmalarına çaylarını satmamalarını bildirmeye devam ediyor.

Çaykur'un bugün itibariyle 70 bin ton bandını aştığı ve yoğun bir şekilde çay alımlarını sürdürdüğü öğrenildi.

ÇAYKUR’DAN YILDA 1,5 MİLYON TL ALAN RİZE’DEKİ O GAZETECİLERDEN BAZILARI ASPARAGAS HABERLER PEŞİNDE

Öte yandan İmdat Sütlüoğlu döneminde Çaykur’dan reklam, organizasyon, tanıtım, dergi, gazete vb. şekilde yılda 1,5 Milyon TL’nin üzerinde ÇAYKUR’dan ödeme alan Rize’deki bazı gazeteciler, geçen yıl Çaykur’un günlük kapasitesinin yarısında çay almasına rağmen kontenjan uygulamasını görmezden gelmiş ve genel müdürün değişmesiyle bu rantın ortadan kalkması nedeniyle son günlerde Çaykur hakkında yaptıkları asparagas haberlerle kamuoyunu yanlış yönlendirmeye ve Çaykur’un kapasitesinin üzerinde çay alımı yaptığını görmezden gelmeye devam ediyor.

İŞTE ÇAYKUR’UN 2017 VE 2018 SEZONUNDAKİ GÜN GÜN YAŞ ÇAY ALIMLARI

caykur-yusuz-ziya-alim-ile-imdat-sutluogluna-fark-atti.jpg