ÇAYKUR Geçici İşçilerine Kadro Verilmesi İçin Kanun Teklifi

ÇAYKUR Geçici İşçilerine Kadro Verilmesi İçin Kanun Teklifi
CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan tarafından TBMM Başkanlığına sunulan kanun teklifinde, ÇAYKUR geçici işçilerine kadro verilmesi istendi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan tarafından geçici işçilere kadro verilmesi için kanun teklifi verildi. TBMM’ye sunulan teklifte ÇAYKUR mevsimlik işçilerine kadro verilmesi önerildi. Teklif TBMM’de ilk olarak komisyonda daha sonra genel kurulda görüşülecek.

TBMM’ye sunulan kanun teklifinde 2007 tarihinde yürürlüğe giren kadro kararı hatırlatıldı. Kamuda geçici işçi olarak çalışan işçilere kadro verilmesi kararından sonra geçici olarak çalışan ÇAYKUR mevsimlik işçilerinin bu haklardan yararlanamadığı ifade edildi. ÇAYKUR geçici işçilerinin sosyal haklar ve ücret bağlamında eşit şartlar istediği belirtildi.

ÇAYKUR bünyesinde çalışan geçici işçiler yılın en fazla 5 ay 29 gün çalışabiliyor. Kadroya alınmamak için 179 gün çalıştırılan işçilerin geçim sıkıntısı yaşaması kanun teklifinde konu alındı. Yılın geri kalanında bu işçilerin ve ailelerinin geçim zorluğu yaşadığı, sigortalarının olmadığı gibi sosyal güvence sorunlarının ortadan kaldırılması teklif edildi.

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan; “ Çaykur bünyesinde geçici işçilerin çalıştırıldığını, mevsimlik işçi diye adlandırılan bu çalışanların en fazla yılda (5) ay çalışabildikleri, 179’ncu gün kadro almamaları için çıkışlarının verildiğini, ülkemizin geçim koşulları göz önüne alındığında (12) ay ücretlerini alıp çalışan birçok vatandaş aldıkları maaşla geçinemezken geçici statüde en fazla yılda (5) ay (29) gün çalışan işçilerin geçinmelerini beklemenin doğru olmadığını, ayrıca sosyal haklardan mahrum ve gelecek kaygısı ile çalışan geçici işçilerin çoluk çocuklarının rızkından ve geleceklerinden endişe ettiklerini, çalıştıkları esnada kadrolu olan geçici işçilerin, çalışmadıkları süreler zarfında sigortalı olamadıklarını bunun da sosyal güvence anlamında büyük sorunlar yarattığını” belirterek TBMM’ye Kanun Teklifi sundu.

Teklifin yasalaşması durumunda 5620 sayılı Kanuna geçici bir madde eklenecek. Bu doğrultuda ÇAYKUR bünyesinde 1 Ocak 2016 tarihinden itibaren çalıştırılan geçici işçilerin, bağlı bulundukları bakanlık kadrolarına daimi işçi olarak alınmaları söz konusu olacak. Teklif komisyonda ve TBMM Genel Kurulunda gündeme girecek.