ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Alim: 206 Bin 850 Ton Yaş Çay Alımı Yaptık

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Alim: 206 Bin 850 Ton Yaş Çay Alımı Yaptık
ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, birinci sürgün çay döneminde bugüne kadar 206 bin 850 ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini belirterek alımların 210 ile 215 bin ton arasında olacağını tahmin ettiklerini söyledi.

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, "Bugüne kadar 206 bin 850 ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. Birinci sürgünün 210 ile 215 bin ton arasında olacağını tahmin ediyoruz. Organik çayda 10 bin ton, beyaz çayda ise 104 kilogram çay alımı yaptık" dedi.

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, AA muhabirine, ramazan ayında çay alımlarında herhangi bir sorun yaşanmadığını, son günlerde günlük 2 bin 500 ton yaş çay alımı gerçekleştirdiklerini söyledi.

Mayıs ayında başlayan alım işlemlerinin büyük oranda bittiğine işaret eden Alim, "Bu yıl ilk kez doğudan batıya yaş çay aynı anda geldi. Yani geçmişte Artvin'in Borçka ilçesinden ilk yaş çay alımı yapılırken bu yıl ilk kez Rize'nin Kalkandere ilçesinden de alım yapıldı. 1 Mayıs itibarıyla bütün üreticiler hasat işlemlerine başladı ve bugüne kadar yaş çay alım kampanyası büyük oranda bitirildi." dedi.

- "206 bin 850 ton yaş çay alımı yapıldı"

Alim, verimin bu sürgün döneminde yüksek olduğuna dikkati çekerek, şöyle devam etti: "Bugüne kadar 206 bin 850 ton yaş çay alımı gerçekleştirdik. Birinci sürgünün 210 ile 215 bin ton arasında olacağını tahmin ediyoruz. Organik çayda 10 bin ton, beyaz çayda ise 104 kilogram çay alımı yaptık. Normal bütçemize uygun bir süreci yakaladık. Yaptığımız değerlendirmelerde rekoltenin, verimin yüksek olduğunu gördük. Yaş çay kilogramına ise yüzde 16 gibi bir zam verildi. Üretici bu anlamda memnun oldu."

- "Önemli olan üreticinin kendi çayını kendinin toplaması"

Üreticinin çay bahçesinde hasadı kendisinin yapmasının önemli olduğunu vurgulayan Alim, bunun verimi direkt olarak etkilediğini söyledi.

Alim, çayın dikkatsiz toplanmasının ikinci sürgün döneminde verimi düşürdüğüne değinerek, "Üretici kendisi toplayıp satsa çok daha iyi olacak. Yabancı işçilere toplattırıyoruz. Gürcü işçiler maalesef ürünü biraz dikkatsiz topladığı için ikinci sürgünde ürünün verimi düşüyor. Derinden çay topluyorlar ve yabancı işçinin günlük yevmiyesi 150 lira. Maalesef üreticilerimiz kendileri çok fazla toplamıyorlar." ifadelerini kullandı.