ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Alim: Çayda Beyaz Sayfa Açmak Zorundayız

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Alim: Çayda Beyaz Sayfa Açmak Zorundayız
ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, yaş çayda beyaz bir sayfa açmaları gerektiğini belirterek, çaya sahip çıkılması halinde devam edeceğini, sahip çıkılmadığı taktirde ise komşu ülkelerde olduğu gibi çayın yok olacağı uyarısında bulundu.

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, yaş çay üreticilerine tarihi çağrıda bulunarak çaya sahip çıkılmasını istedi. Genel Müdür Vekili Alim, yaş çayın yabancı işçilere toplatılması sonucu verimin düştüğünü ifade ederek, üreticisinden eksperine, kısım müdüründen müdür yardımcısına, fabrika müdüründen genel müdür yardımcılarıyla genel müdürüne kadar herkesin çayına sahip çıkması gerektiğini belirtti. Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak için tek dertlerinin çay olduğunu kaydeden Alim, çaya sahip çıkılmaz ve aynı durumun devam etmesi halinde ise çayın komşu ülkelerdeki gibi yok olacağı uyarısında bulundu.

Ortapazar Çay Fabrikasında düzenlenen 4. Eksperler çalıştayına katılan ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, üreticilere ve ÇAYKUR personeline uyarılarda bulundu. Alim, yaptığı konuşmada, “Burada toplanmadaki en büyük amacımız hasbihal etmek, çayımız ve ÇAYKUR’umuz için neler yapabiliriz bunları konuşmaktır. Çay olmadığı zaman ÇAYKUR'da, bizler de burada olamayız. Bu toplantılar Arhavi'de başladı ve devam edecek. Geldiğiniz için teşekkür ediyorum. Böyle bir toplantıyı planlayıp organize ettikleri için Sendikaya ve Sendika Yöneticilerine de teşekkür ediyorum.” dedi.

ortapazar-eksperler-calistayi-(4).jpg

Alim, çayın kalitesinin bahçede başladığını ve üreticilerin yanı sıra eksperlere önemli görevler düştüğünü vurguladığı konuşmasında, “Çayın kalitesi bahçede başlıyor. Burada en iyi karar vericiler, çayın alımında dikkatli bakacak kişiler eksperlerimiz, yani sizlersiniz. Yaptığımız mesleklerin yanı sıra hepimiz aynı zamanda üreticiyiz. Çayımız verimden düşmüş durumda. Herkes çayını yabancı işçilere toplatıyor. Toplatmasın da demiyoruz ancak çayın evsafına uygun şekilde toplanmaması sonucu çayımızın kalitesi ve verimi düşüyor. Bu durumu düzeltmenin yolu da yapacağımız uygulamalar ile siz eksperlerimiz ve bizlerin üzerinden geçiyor.” diye konuştu.

Çay ve ÇAYKUR’un devamlılığını sağlamasının kaliteli çay alımı ve kaliteli çay üretmekten geçtiğini belirten Genel Müdür Vekili Alim, şunları kaydetti: “Öncülüğümüz çayımız. Çay kaliteli olursa, üretimi kaliteli bir şekilde devam ederse çay da ÇAYKUR da ve dolayısıyla çay sektörü de devam edecektir. ÇAYKUR'u biz çayın sürdürülebilirliği ve piyasayı dengeleme açısından üretici için bir güvence olarak görüyoruz. Özel sektör ve ÇAYKUR ayrımı yapmıyoruz ama ÇAYKUR olmadığı zaman çayın garantörlüğü ortadan kalkıyor. Bu garantörlüğün de temel taşı çay eksperlerimizdir. Buradaki sorumluluk sadece çay eksperlerimizde değildir. Fabrika müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, kısım müdürlerimiz yani idari ve teknik anlamda hepimize görev düşüyor.”

Alim, tek dertlerinin çay olduğunu belirterek, çayımızın Gürcistan’daki gibi yok olmaması için çaya sahip çıkılması ve beyaz bir sayfa açmaları gerektiğini ifade ederek, “Tek derdimiz var çayımız. Çayımıza sahip çıkarsak devam edecek, sahip çıkmazsak komşu ülkelerde olduğu gibi yok olacaktır. Bunun sonunda zararını yine bizler çekeceğiz. Hem üretici, hem tüketici hem de çalışanın aynı kişiler olduğu böylesine iç içe geçmiş bir sektör hiçbir yerde yok. Bu değerimize hep birlikte sahip çıkacağız. Bu sene yeni beyaz bir sayfa açarak artık bir yerden başlamamız gerekiyor. Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak için de bunu yapmamız şart. Eksperler olarak siz gereğini yapın, biz de yapmamız gereken ne varsa yapacağız. Bu çalıştayın hepimiz için, çayımız ve ÇAYKUR’rumuz için hayırlara vesile olmasını diliyorum” şeklinde konuştu.

ortapazar-eksperler-calistayi-(1).jpg

Öz Gıda-İş Sendikası Doğ Karadeniz Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ ise konuşmasında, “Bu toplantıda bizlerle beraber olduğu için başta Genel Müdürümüz, Genel Müdür Yardımcımız, Fabrika Müdürlerimize ve yöneticilerimize emekçi kardeşlerim adına teşekkür ediyorum. Biz olaya bizim bir emeğimiz olan, hakikaten yaşam kaynağımız olan çayın ve Çaykurun yaşatılması noktasında, ileride bizim Toplu İş Sözleşmesinde sizin için isteyeceğimiz haklar noktasında daha iyi noktalara gelmesi için bu toplantının hayırlara vesile olmasını diliyorum.

Geçim kaynağımız çaydır. Bu olmadığı zaman ne Çaykur olur ne de yörede geçim kaynağı olur. Çayda kalite konusu tarla da başlayıp ürün çıkana kadarki sürecin tamamını kapsayan bir süreçtir. Bu konuda da en önde olan, üretici ile birebir diyalog halinde olan eksperlerimiz olduğu için yapmış olduğunuz görev önemli ve sorumluluğu da yüksektir.” Dedi.

Karadağ, çay eksperleri konusundaki kazanımlardan da bahsederek, "Çay eksperlerinin 50 yıldır sorunlarını dile getiren, söyleyen bir sistem yoktu. İki üç yıl önce budama projesinde çay eksperlerinin çalışması için Genel Müdürlüğe öneride bulunduk ve Bakanlıktan da böyle bir yazı çıkarttık sendika olarak. Geçtiğimiz yıl tüm çalışanlarımızın 180 gün çalıştırılması ile ilgili protokol imzaladık. Bu gelişmeler olurken tabi bunun altında bazı eksikler olabilir. Bunda da değinecek olursak sendikacılığın Çaykura geldiği günden bu yana yani 50 yıldır olan maddeler vardır. Bu maddelere göre işçinin çalıştırılıp çalıştırılmaması Çaykurun elindedir. Cezalar ile ilgili olan bu maddelerin tamamı 50 yıldır Çaykur da olan maddelerdir. Eksperler çay sezonunun bitimine kadar çalıştığı için bunlar daha önce devreye koyulmamıştı. Sözleşmeden bir maddenin kaldırılması için masaya oturan Kamu-Sen, Çaykur ve Sendikamızın, ortak mutabakatı gerekmektedir. Bu maddenin kaldırılmasını istedik ama ortak mutabakata varamadık. Bu yıl yapacağımız sözleşme görüşmelerinde belli oranda cezanın muaf tutulması için önerimiz olacak. Yine eksperleri kapsayan maddeler ile ilgili bazı taleplerimiz olacak.

Sendikamız döneminde ilk defa alımyeri personellerine yol parasını iki kata çıkaran madde koyuldu. Şu anda normal çalışana göre alımyerindeki arkadaşlarımız iki katı yol parası alıyor. Bu maddeyi koydurduk daha iyi olması içinde çalışmalara devam edeceğiz. Alımyeri şartlarının yetersiz olduğu hepimizin malumudur. Bu konuda da Genel Müdür beyle devamlı görüşüyoruz, eksperlerimiz ve alımyeri ekiplerimiz ile ilgili güzel düşünce ve planlarımız var.

Genel olarak kazanımlarımız ile ilgili konuşacak olursak son iki yılda %35 civarı zam almamıza rağmen, ağırlaşan yaşam şartları ve vergi dilimleri dolayısıyla tam olarak bu zamlar bize yansımıyor. Alınan bu zamlar sonrası 92 ve 98 girişliler ile son yıllara işe giren emekçi kardeşlerimiz arasındaki maaş farkı da açıldı. Açılan farkın azaltılması için de sözleşmede taleplerimiz olacak.” diyerek konuşmasını tamamladı.

ortapazar-eksperler-calistayi-(5).jpg

Genel konuşmaların ardından sendika ve üyeleri ile birlikte sohbet havasında karşılıklı görüş alışverişlerinin bulunduğu verimli bir toplantı gerçekleştirilmiş oldu.

Toplantıya, ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, Ortapazar Çay Fabrikası Müdür Yardımcısı Recep Kaplan, Azaklı Çay Fabrikası Müdürü İbrahim Akçıl, Selimiyer Çay Fabrikası Müdürü Mehmet Çamlı ve Fabrika Kısım Müdürleri, Öz Gıda-İş Sendikası adına Öz Gıda-İş Sendikası D. Karadeniz Rize Şube Başkanımız Sultan Murat Karadağ, Başkan Yardımcılarımız Orhan Topaloğlu ve Fatih Kandemir, Kadın Komitesi Başkanımız Dilek Kansız, Ortapazar, Azaklı ve Selimiye Çay Fabrikası İşyeri Temsilcilerimiz ve bu fabrikalarda çalışan alımyeri personelleri katıldı.

ortapazar-eksperler-calistayi-(7).jpgortapazar-eksperler-calistayi-(2).jpgortapazar-eksperler-calistayi-(3).jpgortapazar-eksperler-calistayi-(6).jpg