ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Alim, Eksperler Çalıştayında Çaya Sahip Çıkılmasını İstedi

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Alim, Eksperler Çalıştayında Çaya Sahip Çıkılmasını İstedi
ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Türk çayının Gürcistan örneğinde olduğu gibi yok olmaması için kaliteye önem vermeleri gerektiğini söyledi.

Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanlığının organize ettiği Eksperler Çalıştayının 6.’sı ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim’in katılımıyla ÇAYKUR Ardeşen Çay Fabrikasında gerçekleştirildi.

"Gelecek nesillere iyi bir gelecek bırakmamız lazım"

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, toplantıda yaptığı konuşmada, çayın devamını sağlamak ve gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak için çayın kalitesine önem vermeleri gerektiğini belirterek, “Burada toplanma amacımız çayımız. Öncelikle böyle bir çalışma yaptıkları için sendika başkanımıza ve yöneticilerine teşekkür ediyorum. Çayın kalitesi öncelikle bahçede başlıyor. Kalitenin bozulmasında yabancı işçilerin çayı toplaması ve derinden toplamanın büyük payı var. Burada en iyi karar vericiler, çayın alımında dikkatli bakacak kişiler eksperlerimiz yani sizlersiniz. Bu konuda vatandaşımızla yüz yüze kalan eksper arkadaşlarımız olduğu için zor ve ağır bir göreviniz var. Gürcistan örneğinde olduğu gibi sektörün bitmesini istemiyorsak kaliteye yönelmemiz gerekiyor. Yaptığımız mesleklerin yanı sıra hepimiz aynı zamanda üreticiyiz. Bu sene yeni beyaz bir sayfa açarak artık bir yerden başlamamız gerekiyor. Gelecek nesillere daha iyi bir gelecek bırakmak için de bunu yapmamız şart.” dedi.

“Çayımıza hep birlikte sahip çıkacağız”

Çayın kalitesinin arttırılması konusunda sorumluluğun sadece eksperler de olmadığını belirten ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Alim “Buradaki sorumluluk sadece çay eksperlerimizde değildir. Fabrika müdürlerimiz, müdür yardımcılarımız, kısım müdürlerimiz yani idari ve teknik anlamda hepimize görev düşüyor. Tek derdimiz var çayımız. Sahip çıkarsak devam edecek sahip çıkmazsak komşu ülkelerde olduğu gibi yok olacaktır. Bunun sonunda zararını yine bizler çekeceğiz. Hem üretici hem tüketici hem de çalışanın aynı kişiler olduğu böylesine iç içe geçmiş bir sektör hiçbir yerde yok. Bu değerimize hep birlikte sahip çıkacağız” diye konuştu.

caykur-eksperler-calistayi-(5).jpg

Karadağ “geçim kaynağımız çaydır”

Emeğimiz ve yaşam kaynağımız olan çayın ve ÇAYKUR’un yaşatılması noktasında bu toplantının hayırlara vesile olmasını ifade eden Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, “Geçim kaynağımız çaydır. Bu olmadığı zaman ne ÇAYKUR olur ne de yörede geçim kaynağı olur. Çayda kalite konusu tarlada başlayıp ürün çıkana kadar devam eden sürecin tamamını kapsamaktadır. Üretici ile diyalog halinde olan kişiler de alım yeri personelidir. Çayın kalitesinin bozulması sadece eksperlerin çay alım şeklinden kaynaklanmamaktadır. Bu konuda birçok değişik etken vardır. Bunun en büyük nedenlerinden biri de yabancı işçilerin çayı toplama şeklidir. Kalite ilk olarak tarla da başlamaktadır. Çayın ilk geldiği ve kabul edildiği yer alım yeri olduğu için alım yeri personeline bu konuda zor ve önemli görev düşmektedir. Çay bizim ortak noktamızdır. Sizlerin temsilcisi olarak biz sendika, diğer tarafta Genel Müdürlük olarak ÇAYKUR, çay için hepimizin elimizi taşın altına sokmamız gerekiyor.” dedi.

“Çay eksperleri ile ilgili güzel düşünce ve planlarımız var”

Çay eksperleri ve alım yeri ekipleri ile ilgili güzel düşünce ve planlarının olduğunu belirten Karadağ” İki üç yıl önce budama projesinde çay eksperlerinin çalışması için Genel Müdürlüğe öneride bulunduk ve Bakanlıktan da böyle bir yazı çıkarttık sendika olarak. Sendikamız döneminde ilk defa alım yeri personellerine yol parasını iki kata çıkaran madde koydurduk. Alım yeri şartlarının yetersiz olduğu hepimizin malumudur. Bu konuda da Genel Müdür beyle devamlı görüşüyoruz ve olumlu görüşler var.

Geçtiğimiz yıl tüm çalışanlarımızın 180 gün çalıştırılması ile ilgili protokol imzaladık. Bu gelişmeler olurken tabi bunun altında bazı eksikler olabilir. Sendikacılığın ÇAYKUR’a geldiği günden bu yana yani 50 yıldır olan maddeler vardır. Bu maddelere göre işçinin çalıştırılıp çalıştırılmaması ÇAYKUR’un elindedir. Cezalar ile ilgili olan bu maddelerin tamamı 50 yıldır ÇAYKUR da olan maddelerdir. Eksperler çay sezonunun bitimine kadar çalıştığı için bunlar daha önce devreye koyulmamıştı. Sözleşmeden bir maddenin kaldırılması için masaya oturan Kamu-Sen, ÇAYKUR ve Sendikamızın ortak mutabakatı gerekmektedir. Bu maddenin kaldırılmasını istedik ama ortak mutabakata varamadık. Bu yıl yapacağımız sözleşme görüşmelerinde belli oranda cezanın muaf tutulması için önerimiz olacak" ifadelerini kullandı.

caykur-eksperler-calistayi-(2)-001.jpg

Genel konuşmaların ardından Çalıştay şeklinde devam eden toplantı toplantı, toplu fotoğraf çekiminin ardında sona erdi.

Toplantıya ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Genel Müdür Yardımcısı Turgay Turna, Ardeşen Çay Fabrikası Müdürü Mahmut Akbak, Işıklı Çay Fabrikası Müdürü Kemal Biberoğlu, Ardeşen Çay Fabrikası Müdür Yardımcısı Güray Kıvrak, Tarım Kısım Müdürü İbrahim Terzioğlu, İşletme Kısım Müdürü Nihat Yaylacı, Işıklı Çay Fabrikası Müdür Yardımcısı Hasan Yener, Öz Gıda-İş Sendikası adına Öz Gıda-İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Sultan Murat Karadağ, Şube Başkan Yardımcıları Orhan Topaloğlu, Hasan Fehmi Bursalı, Şube Kadın Komitesi Başkanı Dilek Kansız, ÇAYKUR Ardeşen ve Işıklı Çay Fabrikaları İşyeri Sendika Temsilcileri ve bu fabrikaların eksperleri katıldı.

caykur-eksperler-calistayi-(6)-001.jpgcaykur-eksperler-calistayi-(7)-003.jpg