Çaykur Genel Müdür Vekili Alim’den Çay Üreticisine ÇAYKUR Güvencesi

Çaykur Genel Müdür Vekili Alim’den Çay Üreticisine ÇAYKUR Güvencesi
Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, yaş çay üreticisine çay alımları için güvence vererek, üreticiden acele etmemelerini ve Çaykur’un tüm çaylarını alacağından düşük fiyatla çay alan özel sektöre çay satmamalarını istedi.

ÇAYKUR KAPASİTESİNİN TAMAMINI KULLANIYOR

46 fabrikada tam kapasite ile üretimde olduklarını ifade eden Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, yaptığı açıklamada, “Malumunuz üzere 25 Nisan 2018’de yaş çay kampanyasını açmış bulunuyoruz. 1 Mayıs itibariyle de 46 yaş çay fabrikamızın tümünde tam kapasite yaş çay işlemeye başladık. İlk günde 11.500 ton gibi çok büyük bir miktarda yaş çay yaprağı aldığımız için ikinci ve üçüncü günden itibaren kontenjan uygulama mecburiyeti hasıl oldu. Bu kontenjanı uygularken 46 fabrikanın tamamında eşit miktarda 15 kg kontenjan uyguladık.

DÜŞÜK FİYATLA ÇAY ALAN ÖZEL SEKTÖRE ÇAYINIZI SATIP ÇAYIN DEĞERİNİ DÜŞÜRMEYİN... TÜM ÇAYLARI ALACAĞIZ

O günden bugüne kadar kademeli olarak 15 – 17 – 20 – 25 kg şeklinde kontenjan her gün artmaktadır. Ancak üreticilerimiz çayını bir günde toplayıp satmak istemektedir. Bu durumun da normal olmadığını, alınan çayın işlenmedikten sonra hiçbir değeri olmadığını bilmekteyiz. Biz; müstahsilimize, çalışanlarımıza, çaylarını aceleye getirmemelerini, özel sektöre karşı değiliz ama fırsatçılık yapıp çayın bedelini düşürenlere çaylarını satmamalarını, çayınızın taahhüt ettiğimiz kota kadar olan kısmının tamamını alacağımızı her defasında söylüyoruz. Tüm üreticilerimize bunu bildirdik. Üreticilerimize açık ve net bir şekilde söylüyoruz: Çayınızı kesinlikle fırsatçılık yapan kişilere satmayın, değerini düşürmeyin, çayınızı alacağız.” dedi.

HİÇBİR ÜRETİCİMİZİ MAĞDUR ETMNEYECEĞİZ

Alim, hiçbir üreticiyi mağdur etmeyeceklerini ve Çaykur’un taahhüt ettiğı kota kadar üreticiden çayını alacağını belirttiği açıklamasında Çaykur fiyatından düşük fiyatla çay alan özel sektöre çay verilmemesini isteyerek, “Çayın taze olduğunu ve Çayın bekleyeceği yer bahçe olduğu için acele etmeyin, bekleyin; çay zaten taze. Ayrıca herkesin bildiği gibi çay ürünü birkaç günde toplanıp satılacak bir ürün değil. En az 20 – 25 gün bahçede olmamız gerekiyor.

Sonuç olarak çayın tamamını alacağız, hiçbir üreticimiz mağdur olmayacak. Biz üreticimizin mağdur olmamasını istediğimiz gibi düşük fiyattan çay satmasını da istemiyoruz. Kimsenin bu mağduriyeti yaşamasını da kabullenemiyoruz. Çayın değerinin düşürülmesine sebebiyet veren fırsatçılara imkân verilmemesini istiyoruz.

Bu vesileyle 5 – 6 gün içerisinde 53.500 ton yaş çay aldığımızı da belirtmek istiyorum. Şimdiden üreticilerimizin alacakları çay bedellerini iyi günlerde kullanmalarını yüce Allah’tan niyaz ediyorum.” diye konuştu.