ÇAYKUR ile Tarım Kredi Kooperatiflerinden Çay Üreticileri İçin Güç Birliği

ÇAYKUR ile Tarım Kredi Kooperatiflerinden Çay Üreticileri İçin Güç Birliği
Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında, çay üreticilerinin sorunlarının çözümü ve gelirlerinin yükseltilmesine yönelik iş birliği protokolü imzalandı.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) ile Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği arasında, Karadeniz bölgesinde çay üreticilerinin gelirlerinin yükseltilmesi, meslek ve geçimleriyle ilgili ihtiyaçlarının karşılanmasına ilişkin iş birliği protokolü imzalandı. İmzalan protokol neticesinde Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri ÇAYKUR ile Merkez Birliği arasında, 1500 ton çay satışı da gerçekleştirilmiş olacak.

Protokol imzalanması dolayısıyla Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği'nde tören düzenlendi.

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, törende yaptığı konuşmada, ilk kez Tarım Kredi Kooperatifleriyle ortak çalışacaklarını söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifleri mağazalarının raflarında ÇAYKUR çaylarının yer alacağını anlatan Alim, "Böylece bölge insanı ve üreticilerimize destek olmuş olacağız. Bu protokol içerisinde Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliğine 1500 ton çay satışı da imza altına alınmış oldu. Ülkemize ve bölge adına bu iş birliğinin hayırlı olmasını diliyorum." diye konuştu.

cay-isletmeleri-genel-mudurlugu-ile-turkiye-tarim-kredi-kooperatifleri-merkez-birligi-arasinda,-is-birligi-protokolu-imzalandi.--(1).jpg

Türkiye Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği Genel Müdürü Fahrettin Poyraz da ÇAYKUR ile yapılan iş birliğiyle yaklaşık 200 bin civarındaki çay üreticisinin, arsa, tapu gibi sorunlarının çözümü için çalışma yapılacağını kaydetti.

Poyraz, çayın pazara açılması noktasında ÇAYKUR ile iş birliğinin önemini vurgulayarak, hedeflerinin çay üreticilerinin sorunlarını minimize etmek olduğunu sözlerine ekledi.

Alim ve Poyraz, daha sonra iş birliği protokolünü imzaladı.

- Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olabilecekler

Protokol, çay üreticilerinin Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olma ve kredi kullanımında yaşadıkları sorunların çözülerek tarımsal girdi ihtiyaçlarının uygun koşullarda karşılanmasını öngörüyor. Ayrıca Tarım Kredi Kooperatifleri ve iştiraki şirketler ile ÇAYKUR tarafından karşılıklı Ar-Ge çalışmaları ve eğitim programları konusunda da iş birliği yapılacak.

Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) dahil olmayan çay üreticilerinin ihtiyaç duydukları tarımsal girdiler için kooperatiflerce sunulan imkanlardan faydalanmaması üzerine başlatılan çalışma ile iki kurum arasında veri paylaşımı olacak. Böylece çay üreticilerinin Tarım Kredi Kooperatiflerine ortak olabilmelerine imkan sağlanacak.

Çay üreticileri için Çay Karnesi Sisteminde yer alan çaylık alan miktarına göre özel kredi limiti belirlenecek.

Üreticilerin Tarım Kredi Kooperatiflerinden aldıkları tarımsal girdilere (gübre vb) ilişkin borçlar, istemeleri halinde ÇAYKUR’a teslim edecekleri çay karşılığında alacaklarından da karşılanabilecek.

ÇAYKUR’un organik çay tarımı konusunda üretim yapmak istediği köylerde, çiftçilere Tarım Kredi teknik personellerince organik tarım, organik gübre kullanımı, budama, çapalama konularında gerek teorik gerekse uygulamalı eğitimler verilecek.

cay-isletmeleri-genel-mudurlugu-ile-turkiye-tarim-kredi-kooperatifleri-merkez-birligi-arasinda,-is-birligi-protokolu-imzalandi.--(2).jpg