Çaykur Kontenjana Girdi Özel Sektör Fiyat Düşürdü, Buçan Çaykur’a Tepki Gösterdi

Çaykur Kontenjana Girdi Özel Sektör Fiyat Düşürdü, Buçan Çaykur’a Tepki Gösterdi
Çaykur, kontenjan uygulamasına gitti. Çaykur’un kontenjana geçmesini fırsata dönüştürmek isteyen özel sektör de taban alım fiyatını 1,75 TL’ye kadar indirdi. CHP Ardeşen İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Buçan, kontenjana geçen Çaykur’a sert tepki gösterdi.

CHP Ardeşen İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Buçan, Çaykur’un kontenjan uygulamasına geçmesine sert tepki göstererek Çaykur’un üreticiyi özel sektöre düşük fiyatlarda çay satmaya ittiğini kaydetti.

İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Buçan, yaptığı yazılı açıklamada, “Müstahsil özel sektöre mecburen çay vermek zorunda kalıyor. Ne yapsın, sokağa mı döksün?” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Buçan, “Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR) ikinci sürgün yaş çay döneminde kotayı 100 kg daha artırarak dönüm başına 500 kg yaş çay alacağını sürgün başında duyurmuştu. İkinci sürgün döneminin ilk günlerinde sorunsuz alımlar sürerken, bir anda hem randevulu alım sistemi hem de kontenjan uygulamasına geçen Çaykur, müstahsilleri mağdur etti. Özel sektör 2,20 TL’den yaş çay alımı (Peşin) yaparken bir anda fiyatları 1,75 TL’ye kadar indirdi. Bunun sebebi Çaykur’un randevulu alım sistemi ve 15 kg’a kadar indirdiği kontenjan uygulamasıdır.” dedi.

Açıklamasında Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun kontenjan uygulamasına tepkisini sürdüren Buçan, “Giresun’dan Artvin’e kadar yüz binlerce vatandaşın geçim kaynağı olan çayda maalesef 2017 sezonu sorunlarla yürümeye devam ediyor. Sezon başında ilk sürgünde kotayı 400 kg olarak belirleyen Çaykur, geçen yıla oranla daha az çay aldı. İkinci sürgüne 100 kg kota artırımıyla başlayan Çaykur buna rağmen sıkıntılarla boğuşmaya ve dolayısıyla üreticiyi mağdur etmeye devam ediyor. Özel sektör bir süre 2 TL’nin üzerinde alımlar yaptı. Ne zamanki Çaykur kontenjan uygulamasına geçti, özel sektör bir anda fiyatları 1,75 TL’ye kadar indirdi. Dolayısıyla mağdur olan yine müstahsiller oldu. Randevulu alım ve kontenjan uygulamasını bir anda uygulayan Çaykur’un bu uygulamaları vatandaşlarımızca elbette ki büyük tepki görüyor. Biz bu yanlışları her zaman dile getiriyoruz, getirmeye de devam edeceğiz. Müstahsiller özel sektöre muhtaç bırakılıyor. Buna kimsenin hakkı olamaz. Ne yapsın halk? Sabahın 5’inden akşamın 8’ine kadar güneşin altında çay toplayan analarımız, bacılarımız, kardeşlerimiz Çaykur’da randevu gününü bekleyerek 15 kg’dan çayını mı satsın, yoksa pusuda bekler gibi fırsat kollayan özel sektöre değersiz bir paraya mı versin, yoksa çayını sokağa mı döksün? Çaykur bu uygulamalardan bir an önce vazgeçsin.” diye konuştu.

CHP Ardeşen İl Genel Meclis Üyesi Mustafa Buçan açıklamasının sonunda, “Çaykur’un işçi alımlarında alım yerlerinde çay serme ve yükleme işlerinde çalıştıracak kişiler almıştı. Ama bakıyoruz ki, yine çayını seren çayını yükleyen yine vatandaşlarımız oldu. Bu konuda bizlere her gün onlarca şikayet geliyor.” ifadelerini kullandı.

Öte yandan Çaykur, üreticilerin cep telefonlarına aynı gün içinde farklı kontenjanlar uygulanacağına dair farklı mesajlar göndererek günlük çay satma kontenjanlarının düşürüldüğünü bildirirken, üreticiler gün içinde farklı kontenjan uygulanacağına yönelik atılan mesajlara ve düşük kontenjan uygulamasına tepki gösterdi.

caykur-kontenjan-dusuklugu-sms-si.jpg