ÇAYKUR Mayıs Ayını 92 Bin Ton Yaş Çay Alımıyla Tamamladı

ÇAYKUR Mayıs Ayını 92 Bin Ton Yaş Çay Alımıyla Tamamladı
ÇAYKUR, birinci sürgün yaş çay alımı döneminde Mayıs ayını üreticilerden aldığı 92 bin ton yaş çay alımıyla tamamladı.

Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü (ÇAYKUR), Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde yaklaşık 200 bin üretici ile 800 bin dekar alanda üretimi yapılan yaş çayda 16 Mayıs Pazartesi günü açtığı birinci sürgün kampanya dönemini üreticilerin kotaları miktarınca istedikleri kadar çay satabilecekleri şekilde serbest alımla sürdürüyor.

Hava sıcaklığının mevsim normallerinin altında seyretmesi dolayısıyla üretim yapılan bölgenin önemli kısmında yaş çay, hasat için henüz yeterli olgunluğa ulaşamadı. Bu nedenle de üreticilerin büyük kısmının hasada başlaması, önceki sezonlara göre gecikti.

ÇAYKUR, alımların başlamasının ardından geçen 15 günde üreticilerden 92 bin ton yaş çay alırken günlük yaş çay işleme kapasitesine henüz ulaşamadı.

Günlük 9 bin 50 ton yaş çay işleme kapasitesi bulunan ÇAYKUR’un 47 fabrikadaki işlem miktarı ise 7 bin 500-8 bin ton civarında devam ediyor. ÇAYKUR, bu süreçte en fazla çayı 28 Mayıs Cumartesi günü yaklaşık 9 bin ton ile aldı.

ÖZEL SEKTÖR ÇAYKUR TABAN FİYATININ ÜZERİNDEN HAFTALIK ÖDEME YAPIYOR

Öte yandan geçtiğimiz yıllarda taban fiyatın altında alım yapan özel sektör yaş çay firmaları ise önceki yılların tersine taban fiyat ile taban fiyat üstünden alımlarını sürdürüyor. Bazı firmalar üreticilerden yaş çayı haftalık ödeme ile kilogramı 6,90 TL ile alırken, bazı firmaların alım fiyatının ise 7 TL’nin üzerinde olduğu, uzun vadeli ödemelerde ise kilogram fiyatının 8 TL’nin üzerine çıktığı öğrenildi.

2022 yaş çay dönemi için yaş çayda taban fiyat 6,70 TL  ve 30 kuruş destekleme ile birlikte 7 TL olarak açıklanmıştı.

zavendikli-kurslari-kayit-029.jpgzavendikli-mustafa-yildiz-hocaefendi-kuran-kurslari-070.jpg

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
7 Yorum