ÇAYKUR Mevsimlik İşçileri 180 Gün Çalışacak mı? İşte Cevabı :

ÇAYKUR Mevsimlik İşçileri 180 Gün Çalışacak mı? İşte Cevabı :
ÇAYKUR Genel Müdürlüğü ile Öz Gıda İş Sendikası arasında mevsimlik işçilerle ilgili yapılan protokol gereği mevsimlik işçiler 180 gün çalıştırılacak. Fakat çalışma şartlarına uymayanlar protokol gereği bu haktan faydalanamayacak.

Kamu-İş ile Öz Gıda-İş Sendikası arasında 27 Mart 2018 tarihli protokolle ÇAYKUR mevsimlik işçilerin çalışma süreleri 180 gün olarak belirlenmiş ve çalışma şartlarına uymayanların bu haktan faydalanamayacakları ve bu kişilerin 120 günü doldurduktan sonra hizmet akitlerinin askıya alınacağı taraflarca kabul görmüştü. Ancak tüm bunlara rağmen zaman zaman özellikle sosyal medya üzerinden asılsız iddialar ortaya atılmış ve mevsimlik işçilerin 180 gün çalıştırılmayacakları şeklinde dedikoduyla beraber algı operasyonları yürütülmüştü. O dönem ÇAYKUR Genel Müdürlüğü tarafından yazılı açıklamada ise asılsız iddia ve dedikodulara itibar edilmemesi gerektiği özellikle vurgulanmıştı.

Ancak 3. Sürgün yaş çay döneminin devam ettiği bugünlerde aynı dedikodular ve algı operasyonları yine sosyal medya üzerinden yürütülmeye başlanırken, bu hafta içi ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün mevsimlik işçilerin 180 gün çalıştırılacağına dair yaş çay fabrikalarına talimat yazısı gönderdiği öğrenildi. Fabrikalara gönderilen yazıda Öz Gıda-İş Sendikası ile yapılan anlaşma şartlarına göre mevsimlik işçilerin çalıştırılacağı belirtilerek, “O kampanya döneminde para cezası alanlar, kampanya döneminde aldığı izin ve istirahatleri toplamı 15 günü aşan (İş kazası, meslek hastalığı ve analık nedeniyle alınan istirahatler ile heyet raporuna dayalı istirahatler hariç), teşekkülce, kampanya dönemi işçi alımı için tespit edilen süreden sonra işe alınan, verilen işi layıkıyla yapmayan ve hizmetinden yeterince yararlanılamayan işçilerin çalışma süresi 120 günden az olmamak üzere işverence belirlenecek olup bu işçiler için 180 gün şartı aranmaz.” Şartlarını taşımayan mevsimlik işçilerin iş akitlerinin askıya alınmasında Fabrika Müdürlerine yetki verildiği bilgisine ulaşıldı.

Aynı şekilde sosyal medya üzerinden 3. Sürgün dönemini tamamlayan fabrikalarda çalışan mevsimlik işçilerin 180 günü doldurmadan hizmet akitlerinin askıya alınacağı yönündeki asılsız iddia ve dedikoduların da gerçeği yansıtmadığı bilgisine ulaşılırken, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’nün fabrikalara gönderdiği yazıda 2018 yılı yaş çay alımını tamamlayan ve aktarma almayan fabrikalarda çalışan mevsimlik işçilerin sürgün dönemlerinden kalan çayların işlenmesinde, fabrikaların ve imalat makinelerinin 2019 yılı kampanya öncesi temizliğinin yapılmasında, torbalan çay lifleri ile çöp çayların istiflenmesinde, ambarlarda bulunan malzemelerin düzenlenmesi ile depolama işlemleri gibi hizmetlerin yapılmasında değerlendirilecekleri ve böylece 180 gün olan hizmet akitlerini tamamlayacakları öğrenildi.