ÇAYKUR Mevsimlik İşçileri AK Parti'ye de Bakan Bilgin'e de tepkili

ÇAYKUR Mevsimlik İşçileri AK Parti'ye de Bakan Bilgin'e de tepkili
ÇAYKUR’da çalışan yaklaşık 10 bin mevsimlik işçi, göreve geldiği günden beri mevsimlik işçi sorununu çözeceğini belirten Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in son açıklaması ile büyük hayal kırıklığı yaşadı.

Uzun yıllardır kadro hayali kuran ve özlük haklarının iyileştirilmesini bekleyen ÇAYKUR mevsimlik işçileri, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in mevsimlik işçilerin kadro beklentisini boşa çıkaran “Mevsimlik işçiler ve geçici işçiler ayrı şeyler.” açıklamasıyla neye uğradıklarını şaşırdı.

Hak-İş Genel Başkanı Mahmut Aslan, Öz Gıda İş Sendikası Genel Başkanı Mehmet Şahin, Genel Başkan Yardımcıları Tevfik Ali Hançeroğlu ve Sultan Murat Karadağ, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına Vedat Bilgin’in atanmasıyla birlikte Bakan Bilgin ile bir araya gelmiş ve mevsimlik ve geçici işçilerin sorunlarından bahsederek sendikanın hazırlamış olduğu dosyayı Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Bilgin'e takdim etmiş, çözüme ulaştırılması için destek istemişti. Hatta Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın katıldığı bir programda sendika yetkilileri ÇAYKUR mevsimlik işçilerinin kadro sorununun çözümü ve özlük haklarının iyileştirilmesi konusunu Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'a iletmiş, aynı programda yer alan Bakan Bilgin ise sorundan haberdar olduklarını ve çözüme kavuşturmak için çalıştıklarını ifade etmişti.

Mevsimlik işçilerin sorunlarının bilincinde olduğu söyleyen Bilgin, Bakanlığın üzerine büyük görevler düştüğünü belirterek “Bu işçilerimizin sorunlarını çözmek için büyük çaba harcıyoruz, inşallah çözüme kavuşturacağız ve Türkiye yoluna devam edecek” ifadesinde bulunmuştu.

Görev süresi boyunca sık sık mevsimlik işçilerle ilgili yaptığı açıklamalarda mevsimlik işçilerin sorunlarını çözeceklerini kaydeden Bakan Bilgin, 23 Eylül 2022 tarihinde HAK-İŞ’e gerçekleştirdiği ziyarette ise Genel Başkan Mahmut Arslan ile görüşme gerçekleştirmiş ve toplantının ardından yapılan basın toplantısında Arslan, kadro alamayan taşeron şirketlerde ve KİT’lerde çalışan arkadaşlarımızın kadrolarının verilmesi, mevsimlik geçici işçilerin kadro sorunlarının çözülmesi ve 696 ile kadroya geçen işçilerimizin, özlük haklarının iyileştirilmesi konusunda Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’in desteklerini aldıklarını ifade etmişti.

Bakan Bilgin, başka bir programda mevsimlik işçilere ve taşerona kadro konusunun sorulması üzerine de mevsimlik işçilere ve taşerona kadro verilmesinin gündemlerinde olduğunu belirterek “bitirmek üzerindeyiz. Önümüzdeki günlerde kamuoyuna yansır.” ifadelerini kullanarak, “Şimdi önceliğimiz asgari ücretti bunu tamamladık. Sırada 3600 ek gösterge var. Daha sonra taşeron işçiler, mevsimlik çalışanlarımızın sürekli kadrosuna alınması… Bir öncelik sıralamamız var. Her zaman emeğin yanındayız. Tüm çalışanlarımızın sorunu bizim sorunumuzdur. Ama dediğim gibi öncelik sıralamamız var.” ifadesinde bulunmuştu.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı, sosyal medya hesabından 26 Eylül’de yaptığı paylaşımda “Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanımız Sn. Vedat Bilgin’i ziyaret ettik. Sayın Bakan ile görüşmemizin gündeminde ÇAYKUR mevsimlik işçisi kardeşlerimizin talepleri vardı. Yakın takipçisi olduğumuz konunun en kısa zamanda çözüme kavuşacağını umut ediyorum.” İfadesinde bulunarak mevsimlik işçilerin kadro beklentisinin iyice yeşermesini ve kadro sorununun çözüme kavuşacağı umudunun artmasını sağlamıştı.

Ancak Bakan Bilgin’in önceki gün mevsimlik işçilerle ilgili yaptığı ve ÇAYKUR mevsimlik işçileri tarafından büyük tepki çeken açıklamaları, Bakan Bilgin’in hem HAK-İŞ Konfederasyonu’nu hem ÖZ Gıda İş Sendikası’nı hem de AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Rize Milletvekili Hayati Yazıcı’yı ters köşe yaparak ÇAYKUR mevsimlik işçileriyle karşı karşıya getirdi.

ÇAYKUR mevsimlik işçileri, Bakan Bilgin’in bugüne kadar yaptığı açıklamalar ve son olarak Rize Milletvekili Hayati Yazıcı ile yaptığı görüşme üzerine mevsimlik işçi sorununun çözüme kavuşturulacağı yönünde ümitlerinin iyiden iyiye yeşerdiğini ifade ederek, Bakan Bilgin’in son yaptığı açıklama ile tüm bu ümitleri yerle bir ettiğini ve yapılan görüşmelerin “civciv çıkacak kuş çıkacak ancak fos çıktı”ya dönüştüğünü kaydetti.

Bakan Bilgin’in açıklamalarına tepki gösteren ÇAYKUR mevsimlik işçileri, bağlı oldukları ÖZ Gıda İş Sendikası Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanlığı’na giderek sendika yönetimiyle bir araya geldi. Burada Doğu Karadeniz Rize Şube Başkanı Fatih Kandemir, Şube Başkan Yardımcıları Necdet Hacıosmanoğlu ve Kazım Öksüz, Çaykur Gündoğdu Çay Fabrikası İşyeri Temsilcisi Abdullah Duysak, Şube Kadın Komitesi Başkanı Ayla Toptan ve Şube Kadın Komitesi Başkan Yardımcısı Sema Koca ile bir araya gelen ÇAYKUR'a bağlı çeşitli fabrikalarda çalışan mevsimlik işçiler tepkilerini dile getirerek kadro sorununun çözümü konusunda görüşlerini ilettiler.

ÇAYKUR mevsimlik işçilerinin sendikaya yönelik ziyaretlerinin devam edeceği ve önümüzdeki günlerde Rize’de bir yürüyüş yada AK Parti Rize İl Başkanlığı veya Valilik önünde protesto gösterisinde bulunabilecekleri bilgisine ulaşıldı.

caykur-mevsimlik-iscilerinin-kadro-beklentisi-3-002.jpgcaykur-mevsimlik-iscilerinin-kadro-beklentisi-1-001.jpgcaykur-mevsimlik-iscilerinin-kadro-beklentisi-2-002.jpgcaykur-mevsimlik-iscilerinin-kadro-beklentisi-5.jpgcaykur-mevsimlik-iscilerinin-kadro-beklentisi-4.jpg

HABERE YORUM KAT
OKUYUCULARIMIZIN DİKKATİNE !... Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen Üye/Üyeler’e aittir.
87 Yorum