Çaykur Neden 178 Milyon TL Zarar Etti?

Çaykur Neden 178 Milyon TL Zarar Etti?
Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Çaykur’un 178 Milyon TL zararının nedenini bir türlü açıklayamıyor.

2 fabrika arazisini satan, personel sayısının azalması nedeniyle personel giderleri azalan, didi soğuk çaydan elde edilen gelir ve herhangi bir yatırım yapmadan kapasite artırımı olmayan Çaykur’un tarihinin rekor zarar etmesinin nedeni bir türlü açıklanamıyor.

Çaykur, tarihinin en büyük zararlarını rekor düzeyde İmdat Sütlüoğlu döneminde yaşadı. Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise 3 yıl üst üste rekor zarara uğrattığı Çaykur’un neden zarar ettiğini bir türlü açıklayamıyor.

Çaykur; 2 fabrika arazisini 149 Milyon TL’ye sattığı, personel sayısının 4 bin azalması nedeniyle personel giderlerinin yıllık 50 Milyon TL azaldığı (3 Yılda 150 MilyonTL), yeni paketleme fabrikası inşaatı (97 milyon 53 bin 53 TL. Dönemin döviz kuru 44 milyon dolar) gibi yeni yatırımlarda bulunmadığı, önceki yıllara göre kuru çay satışlarında artış olduğundan kuru çay satışlarından elde edilen gelirin fazlalığı ve kapasite artırımı olmadığından fabrikalarda yüklü maliyet getirecek yatırımların bulunmaması gibi birçok avantaja rağmen Sütlüoğlu’nun 2011-2014 döneminde 3 yılda 178 Milyon 683 Bin Tl gibi rekor zarar açıkladı. Çaykur’un bu kadar avantaja rağmen Sütlüoğlu’nun kendinden önceki 3 yıldaki zararını tarihi rekor kırarak 3’e katlaması ve elde edilen avantajlı nedenler dolayısıyla 1 Milyar TL’nin nereye gittiği merak konusu olurken, Genel Müdür Sütlüoğlu Çaykur’un neden tarihi rekor kırarak zarar ettiğine bir türlü cevap veremiyor.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun dün düzenlediği basın toplantısında Çaykur’un 82 Milyon 124 Bin TL’si 2016 yılında olmak üzere son 3 yılda 116 Milyon 857 Bin Tl kar açıklaması bir kez daha 2011 ve 2014 yılları arasındaki rekor zararları gündeme taşıdı ve fabrika arazisi satmayıp yeni yatırımlar yapan, kuru çay satışları düşen, 2015’te 3500 yeni personel alarak personel gideri artan Çaykur’un tüm bunlara rağmen kar açıklamasıyla önceki 3 yıldaki rekor zararların nedeni bir kez daha merak konusu oldu

Son söz olarak, dün basın toplantısında “Çaykur, 2016 yılını rekor bir karla kapatmıştır. Hani zarar ediyor diye haberler çıkıyor basında. Karımız 82 Milyon 124 bin TL.dir. Bu Çaykur tarihinin açık ara en büyük karıdır. Bir rekor kardır. 2015 yılında 22 Milyon 600 Bin Tl kar etmiştik. Çaykur zaten geçmiş yıllarda nadiren kar eden bir kuruluştur. Zaman zaman ve genelde zarar etmiştir.” Sözlerini sarfeden Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’na bir kez daha soruyoruz: Madem Çaykur kuru çay satışlarında yaşanan düşüş nedeniyle kuru çay satışlarından elde edilen gelirin azalması, 2015’te 3500 mevsimlik işçi alımının yapılmasıyla yılda 50 Milyon TL. personel giderinin artış göstermesi, yeni paketleme fabrikası inşaatının getirdiği maliyet ve fabrikalarda yapılan kapasite artışlarının getirdiği ek maliyetlere rağmen bir yılda 82 Milyon 124 Bin TL kar elde edebiliyor öyleyse 2011 ve 2014 yılları arasındaki tarihi zararlar nasıl olur? Zararların neden olduğu 1 Milyar TL para, nereye ne şekilde harcandı? Nerede bu 1 Milyar TL?