Çaykur Özel Sektöre Yönlendiriyor, Özel Sektör Affetmiyor!

Çaykur Özel Sektöre Yönlendiriyor, Özel Sektör Affetmiyor!
2011 yaş çay sezonunun başlamasıyla üreticilerin sıkıntıları da başladı. Çaykur'un kota uygulamasıyla çayını satamayan üretici özel sektörün yolunu tuttu.

20 Mayıs tarihinde başlayan 2011 yaş çay sezonu ile üreticilerinde sıkıntıları başladı. Çaykur'un 10 kg. kota uygulamasıyla yaş çayını satamayan üretici özel sektörün yolunu tuttu. Özel sektör firmaları ise bu durumu affetmedi! ve geçen yılın altındaki fiyat alımlarıyla üreticinin solan yüzünü daha da solduruyor.

2011 yılı yaş çay alımlarına 20 Mayıs tarihinde başlayan Çaykur üreticisinden bu güne kadar 44 bin ton yaş çay yaprağı aldı.

Tüm bölgelerde yaş çay alımlarına başlanılırken, iç ve sahil kesimlerinde yaş çay yaprağının toplama olgunluğuna aynı zamanda ulaşması Çaykur'u yüzde 10 alım kotası uygulamak zorunda bıraktı. Çaykur günlük 6 bin 500 olan yaş çay işleme kapasitesini tam kapasite olarak kullanıp alımlarını yoğun bir şekilde sürdürüyor.  

ÜRETİCİ SIKINTIDA 10 KİLO İLE BU ÇAY BİTMEZ, ÖZEL SEKTÖR İŞİ UCUZA KAPATIYOR...

Çay üreticileri uygulanan kotadan rahatsız olurken, Çaykur'a veremedikleri yaş çayları öngörülen yaş çay taban fiyatının altında bir rakamda özel sektör işletmelerine satmak zorunda kaldıklarını belirttiler. Yaş çay üreticileri yaptıkları açıklamada, "Çay alımları başlar başlamaz kota uygulaması geldi. Günde 10 kilo çay satarak bu çayı bitirmemiz mümkün değil. Zaten zamanı geçiyor. Bizde mecburen topladığımız çayın Çaykur'a satamadığımızı kilo başı 70 kuruş gibi bir rakama özel sektör işletmelerine vermek zorunda kalıyoruz" dediler. 

yas-cay-alimyeri-rize.jpg