Çaykur Yaş Çay Alımında Tarihinde İlk Defa Özel Sektörün Gerisinde Kaldı, Genel Müdür Sütlüoğlu Sevindi

Çaykur Yaş Çay Alımında Tarihinde İlk Defa Özel Sektörün Gerisinde Kaldı, Genel Müdür Sütlüoğlu Sevindi
Çaykur tarihinde ilk kez özel sektörden daha az yaş çay aldı, Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ise bunu sevinçle karşıladı ve “Bu bizim açımızdan iyi” dedi.

Çaykur, Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu döneminde bir kez daha yaş çay fabrikalarını sezona yetiştiremedi ve sezona yetişen fabrikalar da kapasitelerinin yarısında çalışırken birinci sürgün yaş çay sezonunun başlamasının hemen ardından kontenjan ve randevu sistemine geçti. Çaykur’un randevu sistemi ile kontenjanı devreye sokmasıyla da birinci sürgünde Çaykur fiyatından alım yapacağını açıklayan özel sektör kilo fiyatını 1,60 TL’lere kadar düşürdü. Ramazan ayının da yanaşmasıyla Ramazan’a çay bahçelerinde girmek istemeyen çay üreticisi bu şekilde düşük fiyatlarla alım yapan özel sektöre yönlendirildi. Sütlüoğlu’nun adeta üreticinin çayını almamak için yaptığı bu hamle sonucunda da Çaykur, geçen yıl aldığı 230 bin ton çayın yüzde 25 eksiğini alabildi. Birinci sürgünü 172 bin 500 ton yaş çay alımı ile kapatan Çaykur böylece tarihinde ilk kez bir sürgünde özel sektörden daha az yaş çay almış oldu. Özel sektörün ilk sürgünde 182 bin ton yaş çay aldığı açıklayan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, özel sektörün ilk kez bir sürgünde ÇAYKUR'dan daha fazla yaş çay alımının gerçekleştirdiğinin altını çizerek bu durumun üretici lehine olumlu bir gelişme olduğunu ifade etti. Çaykur’un ilk sürgünün sonlarına doğru randevu sisteminden vazgeçerek kontenjanı da kaldırmasıyla özel sektör bu kez yaş çay alım fiyatını 2 TL’nin üzerine çıkarmak zorunda kalmıştı.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, bugün ilk sürgün değerlendirmesinde bulunmak üzere ÇAYKUR Genel Müdürlüğü Brifing Salonu'nda basın toplantısı düzenledi. Sütlüoğlu, basın toplantısında, yılın birinci yaş çay kampanyasında dönüm başına 400 kilogram kota uygulandığını anımsatarak, bu dönem içinde 172 bin 430 ton çay alımı gerçekleştirildiğini söyledi.

Birinci sürgünde ramazan ayı öncesinde kısa süre özel sektörün taban fiyatın altında çay aldığını belirten Sütlüoğlu, ikinci sürgün alımlarına 3 Temmuz'da başladıklarını ve bu süre içinde 68 ton alım gerçekleştirdiklerini aktardı.

Özel sektörün ilk kez bir sürgünde ÇAYKUR'dan daha fazla yaş çay alımının gerçekleştirdiğinin altını çizen ve bu durumun üretici lehine olumlu bir gelişme olduğunu ifade eden Sütlüoğlu, "Çok düşük miktarda çay geliyor. Bu yıl 172 bin 500 ton çay aldık. Geçen sene yaklaşık 230 bin ton çay almıştık. Geçen seneye göre aldığımız miktar daha düşük. Özel sektör geçen yıl 170 bin ton çay almıştı. Bu yıl rakamlar kesin olmamakla birlikte 182 bin ton çay alındığı ifade ediliyor. Özel sektör ilk kez daha fazla çay aldı. Bu bizim açımızdan iyi. Bizim yapmak istediğimiz de bu. Özel sektörün, ÇAYKUR'dan daha cazip olması. ÇAYKUR ile özel sektörün yarışması. Bu yarış vatandaşın lehine. Bunu birinci sürgünde başardık. Doğru uygulama yapan herkese teşekkür ediyorum. İkinci sürgün döneminde de vatandaşımız aynı duruşu sergilemeli. Bizim ana maksadımız kazanmak değil, vatandaşa çok kazandırmak, onları himaye etmek. Bir devlet kurumu olarak düzenleyici görevimiz var."

YAŞ ÇAY REKOLTESİ YÜZDE 11.5, ÇAYKUR YÜZDE 25 GERİLEDİ

Sütlüoğlu, yaş çay üretiminin belli sebeplerle azaldığını söyledi.

Birinci yaş çay kampanyasında ÇAYKUR ve özel sektörün geçen sene 400 bin ton, bu yıl ise 350 bin ton çay aldığını belirten Sütlüoğlu, "Yüzde 11,5 oranında düşüş var. Hava şartları etkili oldu. Çay, 15 derecenin üzerinde yetişiyor. Soğuk günler uzun zaman devam edince de çay gelişemedi. Bu hava şartlarında kimyasal gübrenin bitkiyi besleme kabiliyetini kaybetmesi, toprağın veriminin düşmesi ve çayın kötü toplanması gibi etkenler kalitenin düşüşün de etkili oldu. İkinci sürgünde de filiz göremiyoruz. Yeşil yaprak kalacak ki çay çıksın. Kuru daldan filiz çıkmıyor. Belki bu gecikmeden dolayı iklim şartlarına bağlı bir sürgün kaybedilebilir." diye konuştu.

Sütlüoğlu, birinci sürgünde 191 kilogram tomurcuk beyaz çay aldıklarını, 34 bin 700 ton siyah çay ürettiklerini ve yaklaşık 447 milyon lira ödeme yaptıklarını vurguladı.

STOK 100 BİN TONUN ÜZERİNDE

Sütlüoğlu, vatandaşın mağdur olmamasını hedeflediklerine dikkati çekerek, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yoksa elimizde stoklarımız var. Elimizde 100 bin tonun üzerinde çay var. Yüksek kotayı vatandaşı ezdirmemek ve korumak için açıklıyoruz. Bunun için geçmişte de yüksek kota açıklayarak satışımızın üzerinde çay aldık. Şimdi de kotamızı ÇAYKUR tarihinin üzerine çıkararak açıkladık. Yıllarca ikinci sürgünde kotayı 375 kilogram olarak belirliyorduk. Bunlar, özel sektörün tutumuna göre kullandığımız silahlardır. İlerleyen zamanlarda tutumlara göre başka argümanlarımız da var. Bunları kullanmaya devam edeceğiz. Kotanın sürekli böyle devam edeceği düşünülmesin. Bu, bügün ki stoklarımız ve piyasa şartlarına göre verdiğimiz bir karardır."