Çaykur Yaş Çayda Kontenjana Girmeyince Özel Sektör Erkenden 2.30 TL'yi Gördü

Çaykur Yaş Çayda Kontenjana Girmeyince Özel Sektör Erkenden 2.30 TL'yi Gördü
2017 sezonu ikinci sürgün alımlarında Çaykur kontenjan ve randevulu sisteme girmeyince özel sektör Çaykur fiyatının üzerinde alımlar yapmaya başladı.

Geçtiğimiz günlerde başlayan 2. sürgün çay alımlarında Çaykur, henüz kontenjan ve randevulu sisteme girmeyince özel sketör çay fabrikaları fiyatı yükseltmek zorunda kaldı.

İlk sürgünde sezona Çaykur fiyatıyla girmesine rağmen Çaykur'un fabrikalarını yarım kapasitede çalıştırarak kontenjan ve randevulu sisteme geçmesiyle kilo fiyatını 1.60 TL'lere kadar düşüren özel sektör, daha sonra Çaykur'un kontenjan ve randevulu sistemi kaldırmasıyla yaş çayın kilo fiyatını 2,30 TL'lere kadar çıkarmıştı.

Yaş çayda geçtiğimiz günlerde 2. sürgün alımları başlarken, Çaykur henüz kontenjan ve randevuya geçmediğinden kuru çay stoğu bulunmayan ve yaş çay alımına ihtiyaç duyan özel sektör yaş çay kilo fiyatına çeşitli alternatifler sunarken şimdiden kilo fiyatını 2.30 TL'ye kadar çıkardı. Çaykur'un fabrikalarını tam kapasite çalıştırıp kontenjan ve randevulu sisteme geçmemesi halinde özel sektörde yaş çay kilo fiyatının önümüzdeki günlerde 2.50 TL'yi görmesi bekleniyor.

Bazı özel sektör fabrikaları bugün itibariyle haftalık ödeme olarak 2 TL taban fiyattan alım yaparken, bayramdan önce ödeme yapılma kaydıyla yaş çay kilo fiyatını 2.025, yarısı haftalık ödeme kalan yarısı Ocak 2018 olmak üzere 2.10, Mart 2018 ödemeli 2.15 ve Temmuz 2018 ödemeli 2.30 olarak yaş çay kilo fiyatını belirledi. Özel sektörün kilo fiyatlarının Çaykur'un çay alım politikasına göre değişeceği tahmin ediliyor.