Çaykur, Yaş Çayı 3 Tl.’den Almayınca Vatandaş Çaylığa Girmedi Çaykur 10 Günde Sıfır Çekti

Çaykur, Yaş Çayı 3 Tl.’den Almayınca Vatandaş Çaylığa Girmedi Çaykur 10 Günde Sıfır Çekti
29 Nisan 2015 tarihinde sezonu açan Çaykur, geçtiğimiz yıllarda uyguladığı "kaliteli çay alacağım" bahanesini uygulamaktan vazgeçince Çaykur 10 günde hiç yaş çay alamadı.

7 Haziran 2015 tarihinde yapılacak Milletvekilliği Genel Seçimleri öncesinde milletvekilliği hayalinde bulunup siyasi rant elde etmek istediğinden son 2 yıldır “kaliteli çay alacağım” gerekçesiyle yaş çaya erken ödemede bulunan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, aday gösterilmeyince erken ödemeleri sona erdirdi. Çaykur kaliteli çay almaktan vazgeçip! yaş çaya erken ödeme yapmayınca vatandaş da çaylığa girmedi.

2014 yaş çay sezonu öncesi Mart ayında yağan kar ve oluşan don dolayısıyla çay bahçeleri zarar görmüş, Rize’de 100 bin ton dolayında yaş çay kaybı yaşanmıştı. Buna rağmen Ardeşenli olan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, Ardeşen ve çevresindeki siyasi gücünü artırmak ve yeniden milletvekili olabilmek amacıyla “kaliteli çay alacağız” gerekçesiyle yaş çayın kilosuna ek olarak 1,5 TL. ilave ederek yaş çayın kilosunu 26 – 30 Nisan 2014 tarihleri arasında 3 TL.’den satın almıştı. 3 Tl.’lik fiyat alımından en fazla faydalanan bölge de Ardeşen ve çevresi olmuştu.

Milletvekilliği hayali suya düşen Çaykur Genel Müdürü Sütlüoğlu da 2015 yaş çay sezonu öncesi kaliteli çay almayacaklarına vurgu yaparak 1,5 TL ek ödeme ile yaş çay alımı yapmayacaklarını açıklamıştı.

Bu açıklamanın ardından çay üreticileri de çay bahçelerine girmedi ve Çaykur ilk 10 gün tek bir kilo çay alımı dahi yapamadı.

Çaykur, geçtiğimiz yıl 3 Tl’den çay aldığı 4 günde 4 bin tonun üzerinde, 10 günde ise 30 bin tonun üzerinde çay almıştı.

Beyaz çay için 43 kilogram tomurcuk alabilen Çaykur’da Genel Müdür Sütlüoğlu yaptığı açıklamada, “29 Nisan’da başlatmıştık. Çayın bu dönem biranda yoğun bir şekilde geleceğini tahmin ediyorduk. Ancak havaların soğuk gitmeni nedeni ile çay henüz toplama olgunluğuna ulaşmadı. Biz üreticilerimizin biran önce tarlalarına girmelerini istiyoruz. Çünkü çay tüm bölgelerde aynı anda toplama olgunluğuna ulaşacaktır. İzdiham yaşanmaması için tarlalara erken girilmesi faydalı olacaktır. Şu anda yeşil çay yaprağı alamadık. Ancak beyaz çay üretiminde kullanılan 43 kilogram tomurcuk aldık” ifadelerini kullandı.