ÇAYKUR'da İmdat Sütlüoğlu Dönemi Rekor Zararla Kapandı

ÇAYKUR'da İmdat Sütlüoğlu Dönemi Rekor Zararla Kapandı
Görevden alınmak suretiyle istifa ettirilen İmdat Sütlüoğlu’nun ÇAYKUR’daki 8 yıllık görev süresi 5. Kez rekor zararla tamamlandı. ÇAYKUR, Sütlüoğlu’nun son görev yılında 657 Milyon TL zarar ettiğini açıkladı. Açıklanan zararla 6 fabrika yapılabiliyor.

Yaş haddinden emekliye ayrılmasına 5 ay kala emekliye ayrılacağı güne kadar görevinin başında bulunacağından milletvekili adaylığı için görevinden istifa etmeyeceğini açıkladıktan 1 gün sonra ÇAYKUR’un zararının suçunu iktidara attığından görevinden alınmak suretiyle istifa ettirilen ÇAYKUR’un kuru çaya en fazla zam yapan ve zarar rekortmeni genel müdürü İmdat Sütlüoğlu, tarihin rekor zararlarını yaşattığı ÇAYKUR’daki görevini rekor zararla tamamladı. 2018 yılını 657 Milyon TL zararla kapatan İmdat Sütlüoğlu ve öz yeğenlerinin yönetimdeki ÇAYKUR tarihinde ilk kez dolandırıcılık projesinde yer alarak dolandırıldı. İmdat Sütlüoğlu görevden alınırken, görevden alınan öz yeğeni Yavuz Sütlüoğlu ise memuriyetten istifa etti.

ÇAYKUR, 2018 yılı faaliyet raporunu açıkladı. İmdat Sütlüoğlu’nun ÇAYKUR’daki görevinin son yılı olan 2018’de 42 Milyon 304 bin lira kâr yapacağını öngördüğü kurum 657 Milyon TL zarar etti. ÇAYKUR’un zararının en büyük nedeni olan ve dolandırıcılık projesi olan ve milyonlarca kanser hastasının ümitleriyle oynandığı JP53’ün de yürütüldüğü ÇAYKUR’un ortak olduğu ÇAYTAŞ adlı şirketin genel müdürü olan İmdat Sütlüoğlu’nun öz yeğeni Yavuz Sütlüoğlu, ÇAYTAŞ’taki görevinden alınınca ÇAYKUR’daki memuriyet görevine geri dönmeyip memuriyetten istifa etti.

2011 yılında ÇAYKUR Genel Müdürlüğü’ne atanan İmdat Sütlüoğlu’ndan önce ÇAYKUR 2008-2010 yıllarını kapsayan 3 yıllık dönemde toplam 59 Milyon lira zarar açıklarken, İmdat Sütlüoğlu’nun genel müdürlüğü döneminde kuru çaya yaptığı rekor zamlara rağmen rekor zararlar açıkladı. Sütlüoğlu döneminde 2 fabrikanın satılması ve mevsimlik işçi sayısının geçmiş yıllara göre büyük oranda azalmasıyla personel giderinde de büyük düşüş olmasına rağmen zararın rekorlarla ifade edilmesi ÇAYKUR’daki yönetim zafiyetinin göstergesi oldu.

İmdat Sütlüoğlu dönemini 5. Kez rekor zararla tamamlayan ÇAYKUR, Sütlüoğlu döneminde 2011’de 74 milyon 557 bin lira, 2012’de 64 milyon 828 bin lira, 2013’te 39 milyon 301 bin lira, 2017’de 267 milyon 742 bin lira ve 2018’de 657 milyon 86 bin lira zarar açıkladı.

İmdat Sütlüoğlu, ÇAYKUR Genel Müdürlüğü görevinde bulunduğu dönemde kanser hastalarına ümit olacak JP53 projesi adı altında Japonya ile çalışma yürüttüklerini açıklamış ve bundan dolayı sık sık Japonya’ya gezilerde bulunmuş, Japon ilaç firması ile Japon üniversite yetkililerini Türkiye’de konuk etmişti. İmdat Sütlüoğlu’nun görevden alınmak suretiyle istifa ettirilmesinin ardından ise ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, ÇAYKUR’un böyle bir projesi olmadığını ifade etmişti. JP53’ün dolandırıcılık projesi olduğu ortaya çıkınca da ÇAYKUR, İmdat Sütlüoğlu’nun JP53 ile ilgili açıklamaları ile Japonya ziyaretlerinin yer aldığı tüm haberleri resmi sitesinden kaldırmıştı. ÇAYKUR’un dolandırıcılık projesi için 600 bin dolar (3 Milyon TL) ödeme yapacağı öğrenilmişti.

Ayrıca, Sütlüoğlu döneminde Didi soğuk çay kayıtlarındaki usulsüzlükler ve gelirlerinin kayıplara karıştığı iddiaları nedeniyle de ÇAYKUR Genel Müdür Vekilliğine atanan Yusuf Ziya Alim, didi soğuk çayı ÇAYKUR’un ortağı olduğu ÇAYTAŞ’tan alıp ÇAYKUR bünyesine kattı.

ÇAYKUR’un 2018 yılındaki zararı olan 657 Milyon lira karşılığında günlük 350 ton yaş çay işleyebilecek 6 fabrika yapılabiliyor.

caykur-zarar-001.jpg