Çaykur'da JP53 BALON ÇIKTI

Çaykur'da JP53 BALON ÇIKTI
Çaykur Eski Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun ve medyasının sürekli gündemde tuttuğu ve defalarca haber yaptığı Çaykur tarafından çalışmalar yapıldığı ifade edilen ‘JP53’ kod adı verilen projenin Çaykur'la bir alakasının olmadığı ortaya çıktı.

Çaykur tarafından 3 yıl önce üretilen doğal ve organik beyaz çayın insan sağlığı açısından faydalarının araştırılması amacıyla, Çaykur Genel Müdürlüğü ile Japonya Araştırma ve Geliştirme Fonu desteğiyle bir proje hazırlandığı ve Japonya'da çalışmalar yapıldığı ifade edilmişti. Ancak bugün ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, JP53 kod adlı projenin Çaykur'dan uzaktan ve yakından bir alakası olmadığını açıkladı.

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, 2. Sürgün yaş çay dönemini değerlendirmek üzere Ziraat Mevkiindeki Çayla Cafe’de basın mensuplarıyla kahvaltılı toplantı düzenledi. Toplantıya Genel Müdür Yardımcıları Dr. Turgay Turna ve Süleyman Pınarbaş da katılırken Genel Müdür Vekili Alim, sürgün değerlendirmesinin ardından soruları cevaplandırdı.

ÇAYKUR'UN JP53 DİYE BİR ÇALIŞMASI, JP53'LE İLGİSİ, ALAKASI, ARGESİ YOK

Alim, kendisine yöneltilen “Türkiye’de TÜBİTAK gibi bir kurum varken ÇAYKUR’un Japonya’yı tercih ettiği JP53 adlı bir projesi vardı. Bu proje ne aşamada?” şeklindeki soruya “JP53’le ÇAYKUR’un hiçbir şekilde uzaktan yakından ilgisi bağı yok. Şu anda ÇAYKUR’un kayıtlarında herhangi bir JP53 diye bir çalışma, ARGE’si ARGE’ye ayrılmış bir para yok” şeklinde şok bir cevap vererek, “Sorularınıza çok açık şekilde cevap veriyorum. JP53’le ÇAYKUR’un hiçbir şekilde uzaktan yakından ilgisi bağı yok. Şu anda ÇAYKUR’un kayıtlarında herhangi bir JP53 diye bir çalışma, ARGE’si ARGE’ye ayrılmış bir para yok bizim. ÇAYTAŞ üzerinden dönemin genel müdürü söylemiş olabilir büyük ihtimalle de öyledir. Oradaki kayıtlara bakmak lazım. Ama ÇAYKUR’la JP53’ün uzaktan yakından hiçbir alakası, ilgisi, bağı, hiçbir şeyi yok. Bizim dışımızda gelişen bir şey. İlgilenen kişilere sormak lazım.” dedi.

ÜRETİCİLERİMİZ PERSONELİMİZ ALABİLSİN DİYE BEYAZ ÇAYIN KİLO FİYİATINI 2 BİN 550 LİRAYA İNDİRDİK

“JP53 projesiyle milyonlarca kanser hastasının ümitleri mi çalındı” sorusuna ise Alim, “Kanserle ilgisi yok o olayın. Beyaz çayımız zaten var. Hatta biz üreticimize, çalışanımıza, herkes beyaz çay alabilsin diye 4 bin liraya sattığımız beyaz çayımızı 2 bin 550 liraya sattık. Daha henüz net bir talep bilgisi toplamadık ama üreticimiz alsın diye beyaz çayı 2 bin 550 liraya satıyoruz biz. Talepleri toplamaya devam edeceğiz. Henüz aşırı gelen bir talep yok. Beyaz çay kansere iyi geliyorsa zaten biz üretiyoruz. Ama onun haricinde bizim JP53 diye bir ARGE çalışmamız olmadığı gibi öyle bir ayırmış olduğumuz yatırım projemiz hesabımız yok. Çaytaş’ta böyle bir proje varsa devam eder ama Çaytaş’ta da böyle bir proje yoksa kalır” diye konuştu.

Alim, JP53 projesiyle ilgili diğer soruların eski genel müdüre sorulması gerektiğini kaydetti.

Hatırlanacağı üzere ÇAYKUR Eski Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun genel müdürlüğü görevi sürecinde ‘JP53’ kod adı verilen etken maddeden ilk aşamada, kanserli hücrelerin ilaçla tedavi sürecine destek için gıda takviyesi ürünü üretildiği açıklanmış, Sütlüoğlu beyaz çaydan elde edilen kanser tedavisinde ilaca destek ürününün kısa süre sonra piyasaya çıkacağını açıklamıştı.

KANSER HASTALARININ UMUTLARI ÇALINDI mı?

Yapılan haberlerde, Meiji Pharmaceutical Üniversitesi’nde laboratuvar ortamındaki bilimsel çalışmalarda beyaz çaydan elde edilen farklı fraksiyonlar üzerinden çalışıldığı ifade edilmişti. Bu çalışmada, beyaz çayın etil asetatlı fraksiyonundan elde edilen ve Rize'nin plaka numarası da göz önüne alınarak ‘JP53’ kod adı verilen maddenin kanser hücrelerini yok ettiği tespit edildiği ifade edilmişti.