Çaykur'da Sendika Oyunu

Çaykur'da Sendika Oyunu
Karadenizgündem'in hazırladığı 'Çaykur Dosyası' ile gizli kalmış gerçekler gün yüzüne çıkıyor. İşte Öz Gıda İş'in kendi üyesiymiş gibi gösterdiği ölü ve emeklilerin isimleri...
Karadenizgündem'in ele aldığı 'Çaykur Dosyası' adlı dev yazı dizisiyle gizlenmiş ve gizli kalmış gerçekler gün yüzüne çıkıyor. Öz Gıda, Çaykur'da sendikal mücadele adı altında mezardaki ölüleri ve emekli olan işçileri masabaşı oyunlarıyla kendi üyesiymiş gibi gösterdiği ortaya çıktı. Öz Gıda İş kendi üyesiymiş gibi gösterdiği ölü ve emeklilerin isimlerini Karadenizgündem açıklıyor!

Çaykur'da 56 yıldan beri örgütlü bulunan Tek Gıda İş Sendikasına yönelik sürdürülen saldırıların altındaki yatan nedenler her geçen gün yeni bir boyut kazanmakta. Öz Gıda İş, sendikal mücadele adı altında 2008 yılı içerisinde bölgeye gelerek Çaykur'da örgütlenme çalışması içerisine girdi. Öz Gıda o süre içerisinde arkasına aldığı siyasi destekle beraber Çaykur işçisine, Çaykur emekçisine yaklaşık bir yıl boyunca akıl almaz baskı ve tehditlerle üyesi oldukları Tek Gıda İş Sendikasından istifa ettirmeye çalışarak, kendi sendikalarına üye etmeye zorladı. Ancak, tüm tehdit ve baskılara rağmen başarılı olamayan Öz Gıda İş, bu sefer mezardaki ölüleri ve emekli olan işçileri üye gösterdiği ortaya çıktı.

11 aylık mücadele sonunda

Siyası baskı olduğunu anladık ve 18 Eylül de yeniden yazı yazdık. Yine cevap alamadık ve 13 Ekim de yeniden yazdık. Yine ses olmayınca 24 Ekim de kendileri tespitine göre karşı sendikanın 7651 üyeleri olduğunu bize yazdılar. Bu rakamı nerden buldular. Bizde merak ettik. Cumhuriyet tarihinde bu bakanlığın yaptığı yanlışları başka bakanlık yapmadı çalışma bakanlığı üç kağıtçılık ve sahtekarlık yapmıştır, bakan, müsteşar ve diğer ilgililer hakkında suç duyurusunda bulunduk

Öz Gıda İş mezardaki işçileri, emeklileri ve Tek Gıda İş üyesi işçileri kendi üyesiymiş gibi gösterek 4227 olan üye sayısını, 7651'e çıkarttığı ortaya çıktı.

Karadenizgündem, Öz Gıda İş'in sahte yüzünü kamuoyuna açıklıyor!

Tek Gıda İş Sendikası yöneticileri Öz Gıda İş'in mezardaki ölüleri sendikalarına üye olarak gösterdiklerini iddia etmişti. Karadenizgündem, bu iddiaları araştırdı ve tüyler ürperten bir gerçeğe ulaştı;"Yıllar önce emekli olmuş ve bir çoğu vefat etmiş işçiler üye olarak gösterilmiş". Sadece bir fabrikada yaklaşık 37 kişi bu yolla Öz Gıda üyesi olarak gösterilmiş, bazı işçiler ise Tek Gıda İş Sendikasına üye olmalarına rağmen Öz Gıda üyesiymiş gibi gösterildiği ortaya çıktı. Ölülerin Öz Gıda üyesi olarak gösterildiği fabrika ise Kendirli Çaykur Çay Fabrikası. Yani Öz Gıda İş yöneticisi İsmail Serdar'ın kendi köyü. Sadece kendi köyünde ki fabrikadan 37 kişinin kağıt oyunlarıyla üye olarak gösterilmesine göz yuman İsmail Serdar, bütün bu gerçekleri gözardı ederek kamuoyunun, işçi ve emekçilerin karşısında 'hak, demokrasi ve şeffaflıktan' bahsetmekte. 

İşte Kendirli Çay Fabrikasında yani Öz Gıda yöneticisinin kendi köyünde sendika üyesi olarak gösterilen bazı ölü ve emekli işçilerin isimleri;

Kerim Uzun       Ölü 1986

Celal Gör           Sağ Çalışmıyor

Necati Özdemir  Emekli 1986

Hüseyin Güvenli  Emekli 1983

Mustafa Köse     Emekli 1983

Lütfi Savaş          Ölü 1983

Hüseyin Aydın     Emekli 1983

Nesip Can           Emekli 1983

Ali Bayram          Emekli 1984

Adem Gör           Tek Gıda Üyesi

Ahmet Uzun         Emekli 1984

Raif Yılmaz           Ölü 1984Ali İhsan Uzun      Tek Gıda Üyesi

Mustafa Serdar     Emekli 1988

Yaşar Uzun          Ölü 2007

 

tüm baskı, tehdit ve sürgünlere rağmen Öz gıda iş noter tasdikli 4227 üye sayısına ulaşırken, Tek Gıda İş'in üye sayısı 9695'de kaldı. Ancak, Öz Gıda İş Çalışma Bakanlığına sunduğu listede 7 bin 651 üyesi bulunduğunu belirterek Bakanlıktan yetki tespit belgesini aldı. Tek Gıda-İş Sendikası, Çaykur'da sürdürülen sendikal mücadelenin ardından Çalışma Bakanlığı’nın çoğunluğu yok sayarak kurumdaki yetki tespitini Öz Gıda-İş Sendikası lehine vermesine tepki göstererek olayı mahkemeye taşıdı. Tek Gıda İş Genel Başkanı Mustafa Türkel bu konuda yaptığı açıklamada ise; "8 Eylül de tüm dosyalarımızı çalışma bakanlığına teslim ettik. Bu dosyada; Çaykur a ait 4227 üye karşı sendika olan Öz gıda iş in, 9665 üye ise sendikamızın olarak bildirdik. Teslim den sonra bakanlıkta bir şeylerin ters gittiğini anladık. Bunun üzerine çalışma bakanlığını ziyaret ederek hukuk çerçevesinde doğrusunun yapılmasını istedik. " demişti.

Hazırlayan: Musa Yazıcı