Çaykur'da Sendikal Mücadelede İşçi Mağdur Ediliyor

Çaykur'da Sendikal Mücadelede İşçi Mağdur Ediliyor
Sendikal Mücadelenin Devam Ettiği Çaykur'da, Öz Gıda-İş'e Üye Olmayan İşçilere Maaşları Eksik Yatırıldı...

Kısa adı Çaykur olan Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü'nde yaşanan sendikal mücadelede sıkıntıyı yine işçiler görüyor.

Daha önce 55 yıldır Çaykur'da örgütlü Tek Gıda-İş Sendikasına karşı kurumda örgütlenme çalışması başlatarak, yasal ve hukuksal süreç devam ederken kurumda toplu iş sözleşmesi (TİS) yapmak için bakanlıkça yetkilendirilen Öz Gıda-İş Sendikası, geçtiğimiz hafta 3.dönem TİS imzalandığını duyurdu.

Aynı zamanda DİSK Gıda-İş'in de örgütlenme çalışması yürüttüğü Çaykur'da, Öz Gıda-İş'e üye olmayan işçiler dayanışma aidatı ödeyerek söz konusu TİS'ten yararlanıyordu.

Geride kalan süreçte dayanışma aidatı yatıran Tek Gıda-İş ike Gıda-İş üyesi işçilerden bazılarının aidatları iade edilerek, dayanışma başvuruları geri çevrildi.

Sendikal süreçten bilgisi olmayan ve hiçbir şekilde uyarılmayan 300'e yakın işçi ise yatırılan son maaşlarında 800 ile 1000 TL arasında fark görünce tepki gösterdi ve TİS'ten yararlanamadıklarını öğrendi.

Maaşlarındaki farka tepki gösteren Çaykur'a bağlı Musadağı çay fabrikasında çalışan işçiler,fabrika önünde toplanarak yetkililerden bilgi istedi. İşçilerden birinin fabrikanın personel servisi çalışalarınca hakarete uğradığı ileri sürülürken, yaşanan tartışmanın yarrgıya taşındığı kaydedildi ve işçilerden bir kısmı jandarma karakoluna giderek ifade verdi.

CHP'den Destek ve Tepki

Çaykur'un, Musadağı çay fabrikasında çalışan işçiler, sabah saatlerinde toplandıkları fabrika önünde maaşlarının eksik yatırılmasına tepki göstererek, eksik yatırılan maaşlarının tamamlanmasını talep eti.

Fabrika önünde toplanan işçilere destek verip, sorun ve taleplerini dinleyen CHP Çayeli İlçe Başkanı Hızır Kadıoğlu, işçilerin sorunlarının çözümü için gerekli girişimlerde bulunacaklarını ifade ederek; "Yetkili ve ilgililerle iletişime geçtik. Her zaman uyardığımız gibi İşçiye, emeğe-emekçiye düşman olanlar, Çaykur'da da iş barışını yok edip adeta iş savaşını körüklüyor! Çaykur işçilerini birbirinden ayrıştırılıyor!

Çaykur'da yandaş sendika üyesi olmayan diğer sendikaların üyesi işçilerin ücretleri kesiliyor, dayanışma aidatları geri çevriliyor... Çaykur'da aynı işte çalışanlar arasında ücret uçurumu yaratılarak, sendika değiştirmeye zorlanıyor... Bu kabul edilemez bir durumdur ve bu durumun sorumlularından, derhal düzeltilmesini, emeğin hakkının tam olarak verilmesini istiyoruz. Çaykur kimsenin çiftliği değildir!

Hangi sendika, siyasi parti veya düşünceye sahip olursa olsun, 'emeğin siyaseti olmaz' diyerek; emeğe ve emekçilere sahip çıkacağız" dedi

DİSK: Alenen Ayrımcılık

Çaykur işçileri arasındaki bu eşitsizliğin nedenlerine değinen DİSK Gıda-İş Rize Temsilcisi Onur Uygur ise;
"Bilindiği üzere Çaykur ile Öz Gda-İş arasında 3. Dönem TİS 04.08.2017 Tarihinde imzalandı.TİS'ten faydalanmak için imza tarihinde yetkili sendikaya üye olmak veya imza tarihinden sonra dayanışma aidatı ödemek gerekir. Bugün yaşanan sorun, TİS geç imzalandiği için yetkili sendikaya üye olmayan işçiler ilk altı ay zamından faydalanamaz hükmünden kaynaklanıyor. Bu işçileeimiz diğer dönem zamlarından, dayanışma aidatı dilekçesini vererek faydalanabilir. Yasal olarak yetkili sendikanın ve işverenin bu hakkı var. Ancak bu güne kadar Çaykur, Öz Gıda-İş üyeleri azınlıkta iken yapmadığı uygulamayı şimdi yaptı. Çaykur ve yetkili sendika işçiler arasında alenen ayrımcılık yapmıştır" diye konuştu.

Tek Gıda-İş'ten Hac Göndermesi

Çayjur'daki sendikal mücadelenin bu konuma gelmwsinden kurum yöneticileri ve siyasi iktidarı sorumlu tutan Türk-İş Bölge Temsilcisi ve Tek Gıda-İş Bölge Başkanı Ziya Aksoy da duruma tepki gösterdi.

Söz konusu durumda olan sendikalarının üyesi 103 işçi olduğunu kaydeden Aksoy yaprığu açıklamada şöyle konuştu: "İşçiye, emeğe, emekçiye düşmanlık edip, Çaykur'da iş barışını yok edip, işçileri ayrıştırıyor. Çaykur'da aynı işte çalışan üyelerimiz arasında uçurum yaratılarak sendika değiştirmeye zorlanıyor. Yetki bizdeyken, karşı tarafta olan 400 - 500 yandaş sendika üyesi için, 'Hep kardeşiz, komşuyuz, işçiler arasında ayırım yapamayız' diyen yöneticiler şimdi neden kardeşliği, iş barışını gözetmiyor. Çaykur kimsenin babasının malı ve çiftliği değildir. Daha dün göğsünü gere gere, '6 kez Hac'a, 36 kez Umre'ye gittim' diyerek övünen kişiler, şu anda 5.Ay, 6.Ay, 7. Ay maaşlarından kesilen, üyelerimizin Dayanışma Aidatlarını geri verdirerek kul hakkı yiyip işçinin alın trini gasp ediyor. İş barışını bozup bölgemiz insanlarını birbirine düşürüyor. Üyelerimiz haklarını, alın terlerinin karşılığını sonuna kadar savunacağız. Hak yiyenlerin karşısında mücadelemizi sürdüreceğiz."

Kaynak:Ömer Şan