ÇAYKUR'da Tasarruf Dönemi Başlatıldı

ÇAYKUR'da Tasarruf Dönemi Başlatıldı
ÇAYKUR Eski Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'ndan kalan zarar ve bankalara olan 1,5 Milyar TL kredi borçları dolayısıyla ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, tasarruf tedbirlerini devreye soktu.

İmdat Sütlüoğlu'nun Genel Müdürlük görevinden alınmak süretiyle istifa ettirildiği ÇAYKUR'da bankalara olan kredi borcu 1,5 Milyar TL'yi aşarken, ÇAYKUR bu kredi borçları dolayısıyla da bankalara yıllık 200 Milyon TL dolayında faiz ödüyor. İmdat Sütlüoğlu döneminde 4 yıl rekor zararlar açıklayan ve o dönemlere ait gerçek zararın 5 Milyar TL (5 Katrilyon)'u geçtiği tahmin edilen ÇAYKUR'da Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, ÇAYKUR'un geleceği için tasarruf dönemi başlattı.

ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, Ziraat Çay Bahçesi'nde düzenlenen toplantıda 2. sürgün değerlendirmesinde bulundu ve gazetecilerin sorularını cevaplandırdı.

Sorulan bir soru üzerine ÇAYKUR’da tasarruf tedbirlerinin alındığını ve bu tedbirlerin her platformda uygulanacağını dile getiren ÇAYKUR Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, “Bize görev verildiği günden itibaren işletmenin ihtiyacı yoksa örnek olarak bir çivi bile gerekmiyorsa gerekmeyen hiçbir şeyin alınmayacağı, kurumun kendi içerisinde tasarrufa gerektiğini açık açık talimatlarla işletmelerimize ve herkese duyururduk. Önemsiz, acil ve gerekli olmayan alımlarda kesinlikle tasarruf uygulayacağız. Gereksiz harcamalardan uzak duracağız. Ayda bir çıkan Çaylık Dergimizde de tasarrufa giderek tirajını 5 binden bin adete düşürerek aylık değil 4 ayda bir ama daha içerikli olarak çıkmasını sağlayacağız. Borç fazla olunca mecburi kısmak zorundayız. Bu demek değildir ki ÇAYKUR’a lazım olan malzemeler alınmayacak, gereken her şey alınacak ama ihtiyaç oranında” ifadelerini kullandı.

Kurum borçlarına değinen Alim, şunları söyledi: "Kurumun kendi içinde tasarrufa gitmesi gerekiyordu. Borç biraz fazla olunca kısmak zorundasınız. Tam anlamıyla bir tasarruf dönemi başlattık. Bu, hem ÇAYKUR hem de üreticinin menfaatine. Özel sektör açısından da öyle. ÇAYKUR'un ayakta kalması ve dik durması için çok önemli. Çaykur Rizespor'da tasarruf etme şansımız yok. Biz aldığımız bayrağı daha ileri götürmek için çaba sarf ediyoruz. Kurumun ayağı üzerine daha sağlam basabilmesi, üretici, çay ve bölge için elimizden geleni yapıyoruz ve yapacağız. Bölgenin çaydan başka alternatifi olduğunu zannetmiyorum."

yusuf-ziya-alim-caykur-genel-muduru.jpg

“Özel sektörün ÇAYKUR’un kuru çaya zam yapmamasını eleştirmesi ve zor durumda olduklarından 3. sürgünde fabrikalarını açmayacaklarını belirtmesini nasıl değerlendiriyorsunuz” şeklindeki soruya Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, ÇAYKUR - özel sektör ayrımı diye bugüne kadar bir ayrım yapmadıklarını belirterek “Çayın teminatı ÇAYKUR’dur. ÇAYKUR olmadığı zaman çay Gürcistan gibi olur. Onun haricinde ÇAYKUR olarak biz elimizden gelen her şeyi yapıyoruz ve üreticiyi mağdur etmeyeceğiz, üreticilerimizin yanındayız. Özel sektör zam yapmak istiyorsa yapabilir. Bağlayıcı bir etken de yok. Onların zam için bizi beklemeleri kendilerinin insiyatifine kalmış. 3. Sürgünde çay almayacaklarsa burada ÇAYKUR’a değil üreticiye yanlış yapmış olurlar.ifadelerini kullandı.

- "Stevia üreticilerden kabul görmedi"

Alim, şeker otu olarak bilinen stevia bitkisine ilişkin de "Stevia üreticiden kabul görmedi. Biz 46 ünitemize steviayı dağıttık. Bir üretici 'otun içinde kaldı, çürüdü.', biri 'ben bununla uğraşamam.' dedi. Üreticilerimiz kolaylığa alışmış, steviayı kabullenemedi. İnşallah kabul görür. Biz üreticiye destek veriyoruz. Bizim için bir alternatif olur. Kabul görmedi diye bir kenara atmadık. Proje devam ediyor." diye konuştu.

Öncelikli hedeflerinin herkese ÇAYKUR çayı içirmek olduğunu söyleyen Alim, "Doğuda ve Güneydoğu'da içilen çayın çoğunda pestisit ve gıda boyası var. İnsanlar bu çayı bile bile içiyorlar. Yurt dışı da aynı kategoride değerlendirilebilir. Diğer ülkelerde 12 ay çay üretiliyor. Onların işçilik maliyetleri düşük. Biz yurt dışındaki pazarlara pek giremiyoruz. 50-60 ülkede Türk çayı var, fiyat olarak rekabet edemiyoruz." dedi.

Alim, yeni çay paketleme fabrikasında eylül ayında deneme çalışmalarına başlanacağını da sözlerine ekledi.