Çaykur'da Uzlaşma Yok Grev Var

Çaykur'da Uzlaşma Yok Grev Var
Çaykur’da 5 yıl sonra gerçekleşen toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde uzlaşmaya varılamayınca yetkili sendika olan Tek Gıda İş Sendikası grev kararı aldı.

Çaykur’da 5 yıl önce Türk-İş’e bağlı Tek Gıda İş Sendikası ile HAK-İŞ’e bağlı Öz Gıda İş Sendikası arasında süren yetki mücadelesinden dolayı 5 yıl toplu iş sözleşmesi görüşmeleri yapılamamıştı. 5 yıl süren hukuk sürecinin sonunda yetkili mahkemeler üye çoğunluğunun Tek Gıda İş Sendikası’nda olduğuna karar vererek Tek Gıda İş Sendikası’nı Çaykur işçileri adına yapılacak toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde yetkili kıldılar.

Yetkiyi alan Tek Gıda İş Sendikası geçtiğimiz günlerde Toplu İş Sözleşmesi görüşmeleri için Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ile masaya oturdu. Görüşmelerde, işçilerin geriye dönük 5 yıllık kayıplarının telafi edilmesi yönündeki taleplerde anlaşmaya varılamadı. Devre arabulucu girerken Tek Gıda İş Sendikası grev kararını açıkladı.

mustafa-turkel.jpgTek Gıda İş Sendikası Genel başkanı Mustafa Türkel konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Sendikamız, Çaykur ve bağlı işyerlerinde çalışan üyeleri adına Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası ile sürdürdüğü işletme toplu iş sözleşmesi görüşmelerinin akamete uğramasının ardından grev kararı alarak işyerlerinde ilan etti” dedi.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, Çaykur işçilerinin aynı zamanda çay müstahsili ve bölge insanı olduğunu belirtip sektöre zarar verecek bir eylemin içinde yer alacaklarına inanmadığını söyledi. Sütlüoğlu açıklamasında, “Hükümet tarafından işçilere gerekli zamlar aktarıldı. Burada işçilerin mağduriyeti yok. Ama tabi ilave bir takım şeyler talep ediyorlar. Bu talepleri de normal. İş bu notada tıkandı. Anlaşma sağlanamadı. Çaykur adına Kamu İşletmeleri İşverenleri Sendikası görüşmeleri yürütüyor. Grev kararı aldılar. Arabulucu devreye girdi. Çay hasat zamanı grev yapılabileceğini düşünmüyoruz. Bu bölge insanına yapılabilecek en büyük kötülük olur. Bir kaos yaşanır. Bu konuda herkesin sorumlu davranması gerekir. Sonuçta Çaykur’da çalışan işçilerimiz bölge insanıdır. Aynı zamanda müstahsildir” diye konuştu.