Çaykur'dan 2. Çayda Sürpriz Uygulama. Çay Üreticisi Yağmur Duasına Çıkacak!

Çaykur'dan 2. Çayda Sürpriz Uygulama. Çay Üreticisi Yağmur Duasına Çıkacak!
Yaş çay sezonuna fabrikaların bakım ve onarımlarını yetiştiremediğinden çayda kota ve kontenjan uygulatan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'ndan 2. sürgünde tepki çekecek bir uygulama daha.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu yaş çayları kağıt peçetelerle kurutturarak yeniden tartıya sokturacak ve çayda fire oranını çıkan orana göre belirleyecek. Genel Müdür Sütlüoğlu'nun yeni su firesi uygulaması da 1. sürgünde uygulanmak istenen ancak yaş çay üreticisinin büyük tepkisini çektiğinden geri çekilmek zorunda kalan "randevu gününde çayını satmayan üreticinin Çaykur'a satacağı çay kotasından düşülecek" uygulaması gibi büyük tepki görmesi ve Sütlüoğlu'nun bu uygulamayı da geri çekmesi bekleniyor.

ÇAY ÜRETİCİSİNİ FABRİKADA BEKLEYEN BİR BAŞKA BÜYÜK TEHLİKE !

Genel Müdür Sütlüoğlu, yaş çayda üreticinin çayından düşülen ıslaklık firesini (dara) yüzde 25-30'lara çıkarabilecek bir uygulamaya gidiyor.  Genel Müdür Sütlüoğlu'nun bu uygulama ile ayrıca alım yerlerinden çay kamyonlarıyla fabrikalara giden çayların da bozuk ve eksik olması halinde fabrikalarda tespit yapılarak o alım yerindeki üreticilerin çay cüzdanlarında da eksiltmeye gitmek için alt zemin oluşturmaya çalıştığı iddia edildi.

ÇAY ÜRETİCİSİNİ BEKLEYEN BÜYÜK KAYIP!

Çaykur alım yerlerinde 2. Sürgünde uygulanmaya başlayacak yöntem ile Çaykur, ıslak çaydan düştüğü fireyi %10'dan %25 - 30'lara çıkaracak. Yöntemin nasıl uygulanacağı yönünde Çaykur eksperleri eğitimden geçerek, yeni fire yöntemi eksperlere uygulamalı şekilde gösterildi.

100 KİLO ÇAY SATANIN ÇAYI ISLAK DİYE 70 KİLOYA DÜŞEBİLİR!

ÇAY ÜRETİCİSİ YAĞMUR YAĞMASIN DİYE YAĞMUR DUASINA ÇIKABİLİR !

Çaykur'un uygulamaya sokmaya çalıştığı bu yöntemle fire kaybı %10'dan %25 - 30'lara çıkacak çay üreticilerinin diğer illerde tarım ürünleri için yağmur duasına çıkan çiftçiler gibi yağmur duasına çıkması ancak bu kez yağmur yağması için değil yağmur yağmaması için dua etmeleri bekleniyor!

ÇAYKUR'UN 2. SÜRGÜN İTİBARİYLE UYGULAMAK İSTEDİĞİ YÖNTEM ŞÖYLE:

image-20160627234514.jpeg

Bezlerle çayını alım yerine getiren üreticinin her bezinden bir avuç çay alınıp diğer bezlerden alınan çaylarla karıştırılacak ve bu çaylardan elektronik terazi ile 100 gram tartılacak. Daha sonra tartılan 100 gram çay kağıt peçetelerle silinip kurutulacak ve tekrar elektronik terazi ile tartılacak. Aradaki fark ise yüzdelik fire olarak üreticinin çayından düşülecek.

Örnek verecek olursak, çay alım yerine 1, 3, 5, 10 bez farketmez çay getiren üreticinin çay dolu bezlerinden alınacak birer avuç çay karıştırılacak ve elektronik terazide 100 grama ulaşılacak. Elektronik terazide tartılan çay 100 gram olunca tartılan bu çay kağıt peçetelerle silinip kurutulacak ve yeniden tartılacak. Şayet sonraki tartıda çay 70 grama düştüyse Çaykur üreticiye yüzde 30 su firesi uygulayacak ve satışı yapılan 100 kilo çayı 70 kilo olarak kayıt altına alacak. 

Diğer bir deyişle Çaykur burada su firesini İkinci tartıda 100 gram çaydan ne kadar eksildiyse o oranda uygulayacak.

Öte yandan Çaykur'da uzun yıllardır çayda su firesi (ıslaklık) yüzde 10 ve bez başına 1 kilo olarak uygulanıyordu.