Çaykur'dan 20 cm Uyarısı!

Çaykur'dan 20 cm Uyarısı!
ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, yaklaşan yaş çay sezonu öncesi yaş çay üreticisine budama konusunda uyarıda bulundu. İşte Sütlüoğlu'nun o uyarısı:

ÇAYKUR Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu, çay bahçelerinde en fazla yerden 20 santimetre yükseklikten budama yapılması gerektiğini söyledi.

Sütlüoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1993 yılında başlayan budama projesinde ilk iki dönemde 5'er yıllık, son olarak da 7 yıllık bir süreçte çaylık alanlarda budama yapıldığını belirtti.

Bu yıl hazırlanan budama projesinde ise sürenin üreticilerin istekleri doğrultusunda 10 yıla çıkartıldığını anlatan Sütlüoğlu, ''Çünkü çay bahçeleri genellikle küçük. Bunda toplama hatalarının da payı var. Budama yapılan çaylıkta hasadın derinden yapılmaması gerekir'' dedi.

Bu yıl budamada dönüm başına verilecek destek miktarını yüzde 50 artırdıklarını ifade eden Sütlüoğlu, ''Üreticilerimizden budamanın usulüne uygun yapılmasını özellikle istiyorum. Üstten yapılan budama kabul edilmeyecek. En fazla yerden 20 santimetre yükseklikten budama yapılması lazım. Budamanın ardından çaylık alanlar kontrol edilecek. Bu şartı yerine getirenlerin çayını alacağız. Getirmeyenlerin ise çayı alınmayacak'' diye konuştu.

Sütlüoğlu, evsafa uygun olmayan yaş çayı almayacaklarını, bu konuda titiz davranacaklarını vurgulayarak, şunları söyledi: ''Hep birlikte çayda kaliteyi yakalamamız şart. Bunu üreticiler ile gerçekleştirebiliriz. Üreticilerimizin anlayış ve yardım göstermelerini bekliyoruz. Ne yapıyorsak bölgemiz, ülkemiz için yapıyoruz. Gelecek kuşaklara çayı iyileştirerek aktarmak istiyoruz. Aksi halde çay, gelecek kuşaklara ulaşmaz. Benim gayretim çayın geleceğini kurtarmak içindir. İnşallah hep birlikte bunu başaracağız.''