Çaykur’dan Kontenjan Artışı

Çaykur’dan Kontenjan Artışı
Çaykur Genel Müdürlüğü hafta sonu yaşanan izdiham ve kapasitesinin üzerine çıkarak çay alması nedeniyle uyguladığı 15 kg kontenjanı artırdı. Hafta sonuna kadar kontenjan artışlarının devam edeceği öğrenildi.

Çaykur, 1. Sürgün yaş çay döneminde 7 bin 600 tonu bugün olmak üzere üreticiden şu ana kadar 53 bin 500 ton çay aldı.

25 Nisan’da birinci sürgünü açmasına rağmen 5 Mayıs Cumartesine kadar üreticiden 19 bin 300 ton çay alabilen Çaykur, üreticilerin Cumartesi ve Pazar gününü izdihama çevirmesiyle günlük 8 bin 400 ton siyah çay işleme kapasitesinin üzerine çıkmış ve Cumartesi günü rekor bir alımla 11 bin 500 ton, Pazar günü ise bu izdiham nedeniyle 15 kg kontenjan uygulamak zorunda kalmasına rağmen bir kez daha günlük kapasitesinin üzerinde (8 bin 500 ton) çay alarak hafta sonunu son yılların rekor alımıyla 20 bin ton olarak gerçekleştirmişti.

Hafta sonu yaşanan izdiham nedeniyle Çaykur Genel Müdür Vekili Yusuf Ziya Alim, üreticilere gerek cep telefonlarına gönderilen SMS ile gerekse görsel ve yazılı basın aracılığıyla uyarılarda bulunarak acele etmemelerini istemiş ve 15 kg kontenjanı yoğunluk nedeniyle geçici süreli uygulamak zorunda kaldıklarından düşük fiyatla çay alan özel sektöre çay satmamalarını, Çaykur’un tüm çaylarını alabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirtmişti.

Geride bıraktığımız hafta sonu yaşanan izdiham sonrasında 15 kg kontenjan uygulamak zorunda kalan Çaykur’un kontenjanını 25 kg’ye kadar çıkardığı ve hafta sonuna kadar kontenjan artışının devam edeceği öğrenildi.

Çaykur yetkililerinden edinilen bilgilere göre, yaş çay, üretim alanlarının tamamında aynı anda hasat olgunluğuna ulaştığından üreticiler de yoğun bir şekilde çayını bir an önce toplayıp bitirmek istediklerinden hafta sonu kapasitenin üzerinde çay alımı yapılmasına rağmen zorunlu olarak 15 kg kontenjan uygulamasına geçildiği, 25 – 30 günde toplanması gereken çayın 1-2 günde toplanarak satımının mümkün olmayacağından acele edilmemesi gerektiği belirtildi.

Çaykur’un üreticilerin kontenjanlarını tamamen dolduracak çayını alabilecek kapasiteye sahip olduğunu belirten yetkililer, üreticilerin acele edip ucuz fiyata çay almak isteyen bazı özel sektör fabrikalarına düşük fiyatla çay satmamalarını istedi.