Çaykur'dan Şaşırtan Açıklama ve Cevap Bekleyen Sorular

Çaykur'dan Şaşırtan Açıklama ve Cevap Bekleyen Sorular
ÇAYKUR'un, Nisan ayında yapılan kilo başı 1,5 TL Ek Ücret Ödemeli Primli Yaş Çay alımına 4,5 ay sonra açıklama yapması şaşkınlık yarattı, açıklama tatmin edici bulunmadı.

ÇAYKUR, Nisan ayında yapılan kilo başı 1,5 TL Ek Ücret ödemeli Primli Yaş Çay uygulamasına 4,5 ay sonra açıklama yaparak hem şaşkınlık yarattı hem de açıklama tatmin edici bulunmadı. Ayrıca, Çaykur’un açıklamasıyla beraber yeni sorular da gündeme geldi.

Rize’de yaş çay sezonunun açılmasına çok kısa bir süre kala yağan kar yağışı dolayısıyla çay bahçelerinin dondan zarar  görmesi nedeniyle büyük zarar gören yaş çay üreticisi zararını nasıl karşılayacağını düşünürken bir darbe de Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’ndan yedi.

50 bin tondan fazla yaş çayın dondan etkilendiği ve yaş çayı henüz üretim aşamasına gelmeyen onbinlerce çay üreticisi bulunurken Sütlüoğlu, 26 Nisan ile 1 Mayıs arasında alınacak yaş çaya taban fiyatın dışında 1,5 TL ek ödeme yapacaklarını kaydetmiş ve bu açıklaması bölgecilik yaptığından kamuoyundan büyük tepki çekmişti.  Zira Rize’de çayın en erken geldiği bölge olarak bilinen sahil kesimi Genel Müdür İmdat Sütlüoğlu’nun bölgesi Ardeşen ve civar fabrikalarını da bünyesinde bulunduruyordu.

Sütlüoğlu, o uygulamasından tam 4,5 ay sonra 14 Eylül Pazar günü yazılı açıklamada bulunarak suçlamaların gerçeği yansıtmadığını söyledi. Bütün fabrikaların çay alımını gerçekleştirdiğini ifade eden Sütlüoğlu, hangi ilçeden ve hangi fabrikadan ne kadar çay alındığı, uygulamadan kaç üreticinin faydalandığı ve bu üreticilerin hangi ilçede yer aldığı bilgisine yer vermekten kaçındı.

Rize'de yaş çay üreticisi tarafından çay sezonu açılmadan skandal bir şekilde bölgecilik yaparak bazı bölgelere imtiyaz sağlarcasına 4 gün boyunca fazladan 1,5 TL. ile çay alarak bölgecilik yaptığından üreticinin tepkisini çeken Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun, Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü adına yaptığı yazılı açıklamayı tek bir kelimesine dahi dokunmadan yayınlıyoruz ve akabinde sorularımızı yöneltiyoruz.

İşte o açıklama:

Basın Bülteni (Primli Yaşçay Alımları)

Bilindiği üzere teşekkülümüz tarafından, hem üstün kalitede yeni özel bir çay çeşidi üretmek hem de üreticimizin erkenden bahçeye girip uygun ve kaliteli çay filizlerini hasat etmelerini sağlamak amacıyla ilk olarak 2013 yaş çay sezonu başında uygulamaya başladığımız taze çaya ek prim uygulamamıza bu yılda devam edilmiştir.

Öte yandan; üreticilerimizden bu ürünü alırken belirlenen taban fiyat üzerinden ek prim uygulaması yapılmıştır. 

Ancak bazı basın yayın organlarında bu uygulama ile ilgili olarak; “…Çaykur Genel Müdürü İmdat SÜTLÜOĞLU’nun, özellikle kendi bölgesine ilave kazanç sağlamak için Ardeşen bölgesi başta olmak üzere civar fabrikalardan primli yaş çay alımı yaptırdığı, orta ve iç bölge fabrikalarından ise hiç primli çay alımı yapmayıp bölgesel ayrımcılığa neden olduğu…” şeklinde asılsız, doğru olmayan bilgiler ışığında haberler yapılmıştır.

Aslında primli çay alımının esas amacı şudur;

● Farklı fiyat yani ilave ücret uygulaması yaparak üreticileri erken hasat yapmaya teşvik ederek sürgün dönemini mümkün olduğunca kısa tutmaktır. Sürgünün kısa sürmesi, nitelikli yaş çay yaprağı almak ve neticesinde kaliteli kuru çay üretmek demektir.     Ayrıca girdi harcamalarının da başta enerji ve işçilik gibi azalması anlamına gelmektedir.

● Üreticinin erken çay toplamasından ötürü oluşabilecek mağduriyetini önlemektir.

● Tüketici piyasasının aradığı nitelikli ve pahalı çayları üreterek ürün yelpazemizi geliştirmek dolayısıyla teşekkülümüzün kârlılığını artırmaktır.
 
Yine iddia edildiği gibi primli çay alımları, sahil bölgelerinde veya sınırlı sayıda fabrika hinterlandında değil aksine primli çay alımı yapılan günler olan 26 Nisan-31 Mayıs 2014 tarihleri arasında teşekkülümüze bağlı 44 adet yaş çay fabrikası hinterlandında mubayaa yapılmış, toplamda ise 4.200 ton çay alımı gerçekleştirilmiştir.

Netice itibariyle Çaykur; kamuoyunda oluşturulmak istenen negatif algıdan ziyade bütün bölgelere ve üreticilerimize eşit mesafede olup yaşçay alım faaliyetlerini sürdürmektedir. 

İşletme kayıtlarımızda belirtildiği üzere; “Ambarlık, Araklı, Ardeşen, Arhavi, Âşıklar, Azaklı, Bölümlü, Büyükköy, Camidağı,  Cumhuriyet, Çamlı, Çayeli, Çiftlik, Derepazarı, Eskipazar, Fındıklı, Gündoğdu, Hayrat,  Hopa, İyidere, Kalecik, Kalkandere, Karaca, Kemalpaşa, Kendirli, Kirazlık, Melyat, Muratlı,  Musadağı, Of, Ortapazar, Pazar, Pazarköy, Sabuncular, Salarha, Selimiye, Sürmene, Taşçılar, Tersane, Tirebolu, Güneysu- Ulucami, Veliköy, Zihniderin, Işıklı”  çay fabrikalarımızda, yani Hopa Kemalpaşa’dan Tirebolu’ya, en doğudan en batıya kadar üreticilerimizden primli yaşçay alımı yapılmıştır.

Kamuoyuna ve üreticilerimize saygıyla duyurulur. Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü

İŞTE SORULAR

olay53 SORUYOR

1- Bu açıklama neden uygulamadan 4,5 ay sonra yapıldı?

2- Açıklamanın 4,5 ay sonra yapılması 2015 Genel Seçimleri öncesi düşündüğünüz milletvekilliği adaylığı dolayısıyla Kasım – Aralık ayında milletvekili aday adaylarının netleşmeye başlayacağından kamuoyuna şirin gözükmek için mi bu zamana bırakıldı?

3- Kilo başı ek 1,5 TL yaş çay alımında hangi ilçeden, hangi fabrikadan kaç ton çay alındı?

4- Yaş çay üreticilerinden kaç tanesi bu uygulamadan faydalandı, uygulamadan faydalanan üreticilerin ilçelere sayı olarak dağılımı ne şekildedir?

5- Çaykur bir kamu kuruluşu olmasına rağmen hem üreticiler arasında eşitlik sağlanması açısından hem de yaş çayı belirtilen tarihler arasında üretime yetişmeyen her üreticinin bu uygulamadan yararlanması sağlanılmayıp neden üreticiler arasında eşitlik ilkesi göz ardı edildi? Açıklamanızda bütün üreticilere eşit mesafede olduğunuzu kaydettiniz. Eşitlik anlayışınız nedir?

6- 30 Mart’ta yağan kar dolayısıyla dondan etkilenen çay üreticilerinin zararlarının karşılanması adına neden bu uygulamadan faydalanılması sağlanmadı?

7- Randevulu sistemi oluşturduğunuzda yaş çayı 1 aylık zaman dilimi içerisinde alacağınızı açıklamanıza rağmen yazılı açıklamanızda sürgün dönemini mümkün olduğunca kısa tutmayı amaçladığınızı ifade ettiniz. Randevulu sistem açıklamanız ile bu açıklamanız zıt değil mi?

8- Hiçbir haberimizde hiçbir paylaşımımızda hiçbir şekilde sizin belirttiğiniz gibi "... Orta ve iç bölge fabrikalarından ise hiç primli çay alımı yapmayıp bölgesel ayrımcılığa neden olduğu…” ibaresine yer verilmediği halde neden bu ibareyi eklediniz?

9- 8. sorudaki ibareyi ekleme nedeniniz imtiyazlı davrandığınız bölgeleri ört bas etmek ve bakın biz tüm fabrikalardan çay aldık demeniz için midir?