Çaykur'suz Çay Olmaz

Çaykur'suz Çay Olmaz
Rize'de çay üreticisinin sorunları masaya yatırıldı.
Rize'de yapılan ve çay üreticisinin sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıya, CHP Muğla milletvekili Görül Engin, Trabzon milletvekili Akif Hamzaçebi, Trabzon CHP il başkanı Necip Yıldız, Rize CHP il başkanı Mehmet Aslankaya, MHP Rize il başkanı Zeki Mayi, DP il başkanı Tuncer Ergüven, İP il başkanı Metin Sina Kan, Rize Ziraat odası başkanı Nevzat Paliç ile birçok sivil toplum örgütü başkanları ile vatandaşlar katıldı.

Aslankaya yaptığı konuşmada “7 yıl önce başbakanın verdiği fiyata şimdi yaklaştık. Halkımız kendi hakkını kormaya korkuyor. ÇAYKUR'u ne Ali Bayramoğlu ne de Başbakan satabilir.” dedi.

CHP Muğla milletvekili Engin “Ülkemizde 220 bin ton kuru çay tüketilmekte. 50 bin tonun üzerine giren kaçak çayların yapılan tahlillerinde her tür risk maddesi görüldü. Sayın AKP'liler kaçak çayın zararlarını ve sağlığı etkilerini neden anlatmıyorlar. Bizim için CHP için iki şey önemli; Şeker pancarı ve Çay… Her ikisini de bu ülkeye biz getirdik. Tütünü yok ettiler 400 bin tütün üretici İstanbul varoşlarda yaşamakta. Şimdi tütünü Yunanistan'dan alıyoruz. Fındık ta da aynısını yapıyorlar. TMO ile Fiskobirlik yok edildi” dedi.
Ergin, kaçak çayın ekonomik sorunların dışında kanserojen madde içermesinden dolayı sağlık sorunlarına da neden olduğunu ileri sürerek, ''Hükümete düşen görev, polisiye tedbirlerle kaçak çayın Türkiye'ye girişini önlemenin yanı sıra vatandaşları kaçak çayın sağlık yönünden sakıncaları konusunda bilgilendirmektir. Çay sektörü ÇAYKUR'suz olamaz. ÇAYKUR yoksa, çay yok demektir. ÇAYKUR, çay üreticisini ortadan kaldırmak isteyenlerin önündeki en önemli engeldir. Bu nedenle ÇAYKUR'suz olmaz'' diye konuştu. 
 
Hamzaçebi ise, 2002 yılında hükümetin tarıma verdiği destek kadar bugün tarıma destek verildiğini söyleyerek, “Ülkede tarım bitme aşamasına geldi. Bugün emtia borsası kurulmak isteniyor. Dünya da en çok çay üreten ülkeler arasında 5 sıradayız. Bizden çok çay üreten ülkelere bakıldığında bunlar bizden daha yoksul ülkeler. O ülkelerde olan emtia borsasını buraya uygulamak yanlış olur. O ülkelerde işçilik günlük 3 dolar” dedi.