ÇAYKUR’un Borcu da Zararı da Dağları Aştı

ÇAYKUR’un Borcu da Zararı da Dağları Aştı
ÇAYKUR Genel Müdürlüğü görevinden istifa ettirilmek suretiyle görevinden alınan İmdat Sütlüoğlu’nun ÇAYKUR’da bıraktığı borç ve zararın boyutu inanılmaz bir şekilde artıyor.

ÇAYKUR Genel Müdürlüğü görevinden istifa ettirilmek suretiyle görevinden alınan İmdat Sütlüoğlu’nun geçmiş yıllara ait rekor kuru çay satışı yaptığını açıkladığı yıllara ait kuru çayların satılmadığı ve ÇAYKUR’un bilanço düzeltmesine gittiği bilgisine ulaşıldı. Satışı yapıldığı belirtilmesine rağmen ÇAYKUR'a geri dönen kuru çayların yaklaşık 100 Milyon TL dolayında olduğu ve ÇAYKUR’un bu nedenle 100 Milyon lira fazladan bu yıl zarar açıklayacağı öğrenilirken, yıl sonu zararının 500 Milyon TL dolayında olacağı bekleniyor.

BANKALARA KREDİ BORCU 2 MİLYAR TL, YIL SONU TAHMİN EDİLEN ZARAR 500 MİLYON TL

İmdat Sütlüoğlu’nun ÇAYKUR’a verdiği zararların ardı arkası kesilmiyor. 2011 Nisan ayında ÇAYKUR Genel Müdürlüğüne atanan İmdat Sütlüoğlu’nun göreve başladığında kasasında 1,5 Milyar TL nakit para bulunan ÇAYKUR’un İmdat Sütlüoğlu’nun görev yaptığı 7 yılda kasasındaki 1,5 Milyar TL nakit parayı tüketmekle kalmadı her yıl rekor zararlar açıkladı. Rekor zararları kapatmak içinde kuru çaya yıl içinde 3-4 kez her defasında yüzde 15 ile yüzde 30 arasında değişen oranlarda rekor zamlar yaptı. Hazine müsteşarlığı da ÇAYKUR’un yıl sonu zararını düşük açıklamak için yıllık ortalama 300 Milyon TL zararı üstlendi. Tüm bunlara rağmen ÇAYKUR’un bankalara 2 Milyar TL dolayında kredi borcu olduğu bilgisine ulaşırken, ÇAYKUR’un bu yıl sonu yaklaşık 500 Milyon TL dolayında zarar açıklaması bekleniyor.

ÇAYKUR’un görevden alınmak suretiyle istifa ettirilen Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu ile İmdat Sütlüoğlu’nun ÇAYKUR’un ortak olduğu ve zararın en önemli boyutu olan ÇAYTAŞ adlı şirketin genel müdürlüğüne atadığı ve İmdat Sütlüoğlu’nun görevden alınması süretiyle istifa ettirilmesinin ardından Genel Müdürlüğe vekaleten atanan Yusuf Ziya Alim tarafından görevden alınan Sütlüoğlu’nun özyeğeni Yavuz Sütlüoğlu dönemine ait hesaplar bağımsız bir şekilde incelendiğinde zararın boyutunun daha da korkunç boyutlarda olacağı tahmin ediliyor.

ÇAYKUR’un İmdat Sütlüoğlu döneminde İslampaşa Mahallesinde bulunan paketleme çay fabrikası arazisini 138 Milyon TL’ye Recep Tayyip Erdoğan Üniversitesine, Ulucami Çay Fabrikası arazisini ise 11 Milyon TL’ye Milli Eğitim Bakanlığına satması da zararları önleyemezken, ÇAYKUR’un İmdat Sütlüoğlu döneminde geçmiş yıllara göre çok daha az işçiyle çalışması ve personel giderlerinin daha da azalması ve didi soğuk çaydan gelen gelir ve sözde rekor kırılan kuru çay satışları da zararları önleyemedi.