Çaykur'un Yaş Çay Fiyatı, Peçete ile Özel Sektör Fiyatının Altına Düştü

Çaykur'un Yaş Çay Fiyatı, Peçete ile Özel Sektör Fiyatının Altına Düştü
Çaykur’un üreticiden aldığı yaş çayı ‘peçete’ adı verilen bir yönteme tabi tutması nedeniyle çay üreticisinin Çaykur'dan alacağı para, özel sektörden alacağı paranın altına düştü.

Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nun çayda yağmurlu havalarda %10 ve bez başı 1 kg su firesi kesilen uygulamayı iptal ederek, üreticinin % 30'a varacak kayıplar yaşamasına neden olacak peçete uygulaması ile çay üreticisi Çaykur'a çay satmak yerine özel sektörün yolunu tutarsa daha az kayıp yaşayacak.

Sütlüoğlu, peçete uygulaması ile üreticilerin kazançlı çıktığı ve uygulama ile üreticilerden % 8,5 oranında su firesi kesildiğini açıklarken, çay üreticilerinden % 23 su firesi kesildiği ve kesilen su firesi oranının Sütlüoğlu'nun açıkladığı rakamın yaklaşık 3 katı olduğu ortaya çıktı.

Melyat Çay Fabrikasına 945 kilo çay satan bir üretici Çaykur yerine özel sektöre çayını satsa eline daha çok çay parası geçecekti. Şöyle ki bu üreticiden bez firesi olarak 4 kilo düşülüp çayı 941 kiloya düşülürken, önceki uygulamayla % 10 fire ile bu üreticinin Çaykur'a sattığı çay 847 kg olarak kaydedilecek ve üretici destekleme bedeli hariç kilosu 1,77 TL olan çaydan 1.500 TL para kazanacaktı. Ancak üreticiden komedi filmlerini aratmayacak yöntemle sadece 100 gram çaydan alınan numune ile yaklaşık 1 ton çay üzerinde yapılan örneklemede peçete yöntemi ile % 23 su firesi kesildi ve üreticinin çayı 725 kg olarak kayıtlara geçildi ve üreticinin hesabına 1.283 TL para aktarılacak. 

Yeni yöntemle 122 kilo daha fazla çay kaybı yaşayan çay üreticisinden 217 TL daha fazla kesinti yapıldı. Oysaki aynı üretici çayını 1.60 TL ile çay alan özel sektöre satsa çayı 847 kg olarak işlenecek ve eline 1.355 TL geçecekti. 

Hatırlanacağı üzere özel sektör ilk sürgünde çayın kilosunu 1,35 ile 1,70 TL arasında değişen fiyatlarda satın almıştı.

Yıllardır uygulanan sistemi kaldıran Çaykur'un uyguladığı peçete yöntemine Rize'de tepki çığ gibi büyümeye devam ediyor ve üreticiler Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu'nu bir kez daha istifaya davet etti.

image-20160704021352.jpeg