Çaykur,Üreticinin Can Damarı

Çaykur,Üreticinin Can Damarı
Rize Ziraat Odası Başkanı Nevzat Paliç, ÇAYKUR'un kendi başına bir borsa gibi çalıştığını savunarak, ''Kurulmaya çalışılan emtia borsası ÇAYKUR'a fayda sağlamayacağı gibi, yok olmasına neden olacak'' dedi.

Paliç, yaptığı açıklamada, üreticinin çay sektöründeki tek güvencesinin ÇAYKUR olduğunu belirterek, ''ÇAYKUR üreticinin bahçesinden çayı alıp, imalatını yapıyor, satışını gerçekleştiriyor. Üreticinin parasını ödüyor. ÇAYKUR kendi başına bir borsa gibi çalışıyor. ÇAYKUR'un emtia borsasına ihtiyacı yoktur. Kurulmaya çalışılan emtia borsası ÇAYKUR'a fayda sağlamayacağı gibi, yok olmasına neden olacaktır'' dedi.

Özel sektör firmalarının 22 yıldır yaş çay sektörünün içerisinde bulunduğunu ifade eden Paliç, ''Yıllardır üreticinin güvenini kazanamadılar. Kendi başarısızlıklarını ÇAYKUR'a yüklüyorlar. Başarılı olmak istiyorlarsa, birleşerek, kaliteli ürün yapıp ÇAYKUR'la rekabete girsinler. ÇAYKUR'un dışında emtia borsası kurarak ÇAYKUR'la rekabet eder hale gelsinler. ÇAYKUR'u emtia borsasına dahil ederek yok etme hayallerinden vazgeçsinler. ÇAYKUR'u yok ederek yaş çay pazarını ellerine geçireceklerini düşünenler büyük yanılgı içerisindedir'' diye konuştu.

ÇAYKUR'un bölge için can damarı olduğunu anlatan Paliç, şöyle devam etti: 
''ÇAYKUR bölgede birçok sosyal ve ekonomik değere hayat veriyor. Çayın fiyat politikasını belirliyor. Belirlenen yaş çay fiyatının dışında alım yapmıyor. Özel sektörse gerektiği durumda yaş çayın kilogramını üreticiden 40 kuruşa kadar düşürüyor. ÇAYKUR'un olmadığı bir piyasada kimse kaça düşeceğinin güvencesini veremez. Özel sektör bu tarz davranışları nedeniyle güven kazanamıyor. Özel sektördeki yanlış kişiler nedeniyle iyi firmalar da lekeleniyor. Özel sektör önce kendi içindeki lekeleri temizlesin.''

Paliç, ÇAYKUR'un kurulacak emtia borsasının içerisinde yaşama şansının olmayacağını vurgulayarak, şunları kaydetti: 

''ÇAYKUR'un olmadığı yerde üretici olmaz. ÇAYKUR olmazsa üretici bahçeye gitmez. Yaş çay üreticisi bugün bahçeye çay toplamak için giriyorsa ÇAYKUR için giriyor. Gürcistan'daki çay bölgesi bir metreyi geçen ağaçlarla kaplanmış. ÇAYKUR'un emtia borsasına girmesi halinde Türkiye'de de çay bahçeleri birkaç yıl içerisinde aynı hali alacaktır. Yaş çay kilogram bedelinin yetersiz olduğu günümüzde bu zorluklar yaşanırken ÇAYKUR'un emtia borsası içerisinde yer almasının ardından kimse üreticiden yaş çay almayı beklemesin.'' 
    
ÇAYKUR'UN ALIM GÜCÜ ARTIRILMALI
     
ÇAYKUR'un üreticiden daha çok çay alması gerektiğini belirten Paliç, ''ÇAYKUR yılda yaklaşık 650 bin ton yaş çay yaprağı alıyor. Bu alım gücünü daha da artırmalıdır. Yaş çay sezonunun başlangıcında fabrikalar günlük işleme kapasitesine ulaşmadan kontenjan uygulamamalıdır. Üretici ÇAYKUR'a ÇAYKUR üreticiye sahip çıkmalıdır. Üretici ÇAYKUR'un yok olmasından medet uman anlayış içerisinde olan kişilerin eline bırakılmamalıdır'' dedi. 

Paliç, geçtiğimiz yıl 4. sürgün yaş çay alımı yapıldığını hatırlatarak, şunları kaydetti: 
''ÇAYKUR bu alımın dışında kalmıştır. ÇAYKUR'un alım dışında kalmasının ardından üreticilerin mağduriyeti gözler önüne serilmiştir. Üreticilere yaş çay bedeli olarak çok yüksek fiyatlara gıda maddesi verilmiş, üretici mağdur edilmiş, zorluklar içerisinde bırakılmıştır'' diye konuştu.

Paliç, Rize'deki sivil toplum örgütlerinin samimi olarak, ÇAYKUR'un ve üreticinin ''yanında mı veya karşısında mı'' olduğu kararını vererek saflarını açıkça belli etmeleri gerektiğini sözlerine ekledi.