Çaylar Elde Kaldı Stok İçin Depo Aranıyor

Çaylar Elde Kaldı Stok İçin Depo Aranıyor
Kuru çay satışlarında zorlanan Çaykur’un organik çay fabrikası depolarının da tıka basa dolu olduğu ve stok için depo aradığı öğrenildi.

Yılın son aylarında kuru çay satışları aylık 20 bin tonun üzerine çıkan Çaykur’un 2014’te olduğu gibi 2015’te de ilk 5 ayda toplam 15 bin ton dolayında kuru çay satışı yapabildiği bilgisine ulaşıldı.  Ayrıca, Çaykur’un ürettiği organik çayları da satamadığından organik çaylarla dolan depolarına ek olarak depo aradığı ve bayilere olan çay borcunu da tamamlamasının Eylül ayını bulabileceği öğrenildi.

Pazarlama Bölge Müdürlüklerindeki tüm ambarların ağzına kadar dolu olan ve 2015 yılında faturasını kesip satışı yapıldığı gösterilen çayları bayilere teslim edemeyen Çaykur’un Hemşin Organik Çay Fabrikası depolarının tamamen dolu olmasının yanı sıra Serbest Bölgedeki depolarının da ağzına kadar dolu olması sebebiyle organik çayı stoklayacak yer sıkıntısı yaşadığı ve yeni depo arayışlarına girdiği öğrenildi.

2016 yılı birinci sürgünün sonuna gelmiş olmamıza rağmen kuru organik çay stoklarının şişkinliği ve çayları koyacak depo sıkıntısı olması kampanya sonuna doğru Çaykur'u ciddi sıkıntıya sokacak gibi. Daha öncede yapıldığı gibi bu çayların da normal diğer çaylar gibi paketlere karıştırılarak satılacağı aksi halde elde kalacağı kesin gibi görünürken; her şartta organik çayın önemi anlatılırken ve her sene gerek yurt dışında ve gerekse ülkemizdeki tüm fuarlara katılan Çaykur Genel Müdürü İmdat Sütlüoğlu’nun elde kalan organik çaylarla ilgili herhangi bir açıklama yapmaması da kendi acziyeti olsa gerek.

Öte yandan Çaykur’un 2013 yılında üreticiden ek fiyatla satın aldığı ve Şampiyon çay üreteceği açıklanan tonlarca çay da normal kuru çaylara karıştırılarak satılmıştı. 2014 yılında üreticiden 2 katı fiyatına alınan ve yine Şampiyon Çay adıyla satışının yapılacağı tonlarca çayın da akıbeti bilinmiyor.