ÇAYÜDAD Başkanı Mavi: Covid-19 Nedeniyle Yaş Çayda Budama Yapamayan Üreticiler ÇAYKUR'a Çay Satabilmeli

ÇAYÜDAD Başkanı Mavi: Covid-19 Nedeniyle Yaş Çayda Budama Yapamayan Üreticiler ÇAYKUR'a Çay Satabilmeli
Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, Covid-19 önlemleri kapsamında budama yapamayan çay üreticilerine ÇAYKUR’a çay satabilme hakkı tanınması gerektiğini kaydetti.

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi, yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını dolayısıyla yaş çayda Gürcü işçilerin bulunmayacak olması dolayısıyla iş gücünde azalma yaşanacağına vurgu yaparak üreticilerin mağduriyet yaşamamaları için ÇAYKUR’un sezonu erken açması ve üreticilerden her gün çay alınması gerektiğini kaydetti. Mavi, ayrıca, Covid-19 salgını dolayısıyla budama yapamayan çay üreticilerine de bu yıla mahsus ÇAYKUR’a çay satabilme hakkı tanınması gerektiğini ifade etti.

Mavi, 2020 yaş çay sezonu ile ilgili görüş ve önerileri paylaşırken, “Geçmiş yıllarda düzenli olarak çay budamasını yapan üreticilerimizden bu yıl Covid-19’dan dolayı budamasını yapamamış olanların ÇAYKUR’a çay satabilmek için bu yıla mahsus ÇAYKUR’a çay satma imkânı tanınmalıdır. Budama yapan üreticilerimiz önceki yıllarda olduğu gibi budama tazminatından yararlanma devam etmelidir. Budama yapamayanlar ÇAYKUR’a çay satabilmeli fakat budama tazminatı alamaz. Aksi takdirde ÇAYKUR yıl işleme kapasitesi olan 650 bin ton çayı alamayacağı, bu durumda hem ÇAYKUR’un zarar göreceği, hem de art niyetli özel sektöre fırsat doğuracağından üreticinin ve devletin maddi kayba uğrayacağı görülmektedir.” dedi.

Covid-19 salgınından dolayı bölgeye dışarıdan çay hasadında bulunmak için gelen işçilerin gelemeyeceklerinin göz önünde bulundurularak bu konuda sıkıntı yaşanmaması için ÇAYKUR’un kampanayı erken açması gerektiğini kaydeden Mavi, “Bir buçuk iki yaprak olgunluğuna gelen çayları toplamak isteyen üreticiler teşvik edilerek ürün kaybından doğan zararı daha önceki yıllarda olduğu gibi devlet tarafından karşılanmalıdır. ÇAYKUR günlük 10 bin ton işleme kapasitesine ulaşana kadar kontenjan uygulamamalı ve çay satmak isteyen üreticilere her gün çay satma imkânı tanınarak üreticilerin kendi çayını toplaması sağlanmalıdır. Küresel bir sorunla karşı karşıya olduğumuzu bununda devlet, millet, siyaset el ele birbirimize destek olarak evvel Allah aşacağımıza inancımız tamdır.” diye konuştu.