ÇAYÜDAD Başkanı Mavi’den Çaykur’un Kapasite Aşımı Nedeniyle Zorunlu Kontenjan Uygulamasını Fırsat Gören Özel Sektöre Tepki

ÇAYÜDAD Başkanı Mavi’den Çaykur’un Kapasite Aşımı Nedeniyle Zorunlu Kontenjan Uygulamasını Fırsat Gören Özel Sektöre Tepki
ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi, Çaykur’un günlük yaş çay alım kapasitesinin üzerinde çay alması nedeniyle zorunlu olarak kontenjan uygulamasına geçmesini fırsat bilerek düşük fiyatla yaş çay alan özel sektöre tepki gösterdi.

Çay Üreticileri Dayanışma Derneği (ÇAYÜDAD) Başkanı Mustafa Mavi beraberinde Rize Merkez Mahalle Muhtarlar Derneği Başkanı İrfan Kaya ve yönetim kurulu üyeleriyle birlikte Tuzcuopğlu Memişağa Parkında düzenlediği basın toplantısında Çaykur’un günlük kapasitesini üzerinde çay alması nedeniyle kontenjan uygulamasına geçmesini fırsata dönüştürerek yaş çay fiyatını 1,80 TL’ye düşüren özel sektöre tepki gösterdi. Düşük fiyatla çay alan özel sektöre 2 gün çay satılmaması durumunda özel sektörün elinde çay kalmayacağından fiyatını 2,50 TL’ye çıkarmak zorunda kalacağını savunan Mavi, üreticilere de Çaykur’un tüm çaylarını alabilecek kapasitede olduğundan acele edilmemesi gerektiği tavsiyesinde bulundu.

ÇAYÜDAD Başkanı Mustafa Mavi burada yaptığı açıklamada, 2018 yaş çay sezonunun Çaykur’un açıkladığı 570 kg kota ile güzel bir havada açıldığını ve hükümet tarafından kilo başı 2,45 Tl açıklanan taban fiyatın da yüksek bir fiyat olduğundan kendilerini memnun ettiğini ifade ederek, “Özellikle hava şartlarının iyi gitmesi ve çayımızın da çok güzel gelmesi bizleri olağanüstü memnun etmişti. Ama son günlerde özellikle Ramazan ayının yaklaşması sebebiyle üreticimiz biraz fazla çay toplamıştır. Özellikle Cuma, Cumartesi ve Pazar günlerinde köylerde çok yoğun bir çay toplayarak yüksek rekoltede çay satma işlemi gerçekleşmiştir. Burada Çaykur 11 bin 500 ton gibi çok yüksek bir mübaya yaparak belki de tarihinin en yüksek mübayasını yapmıştır ve otomatikman randevu ve kontenjan uygulamasına geçmiştir. Bunu fırsat bilen 2,35’ten çay alan özel sektör bugün bizlere attığı mesajla çay fiyatını 1,80 TL’ye indirdiğini bildirdi. Yani bir hafta önce cebimizde olan 500 liramızı adeta kapkaç yoluyla özel sektör cebimizden almış durumda. Yani geçen Çarşamba günü 2,30 TL olan çay bugün 1,80 Tl. Yani cebimizdeki 500 lira özel sektörün fırsatçılığı yüzünden onların cebine gitmektedir. Biz bunu başta iktidar partisi olmak üzere muhalefet siyasi partileriyle de görüştük ve onlara özel sektör temsilcilerine fiyatı çok aşağı çektiklerinden dolayı baskı yapmalarını istedik. Fırsatçılık yapılıyor, çok fazla çay olduğu için fiyatı iyice aşağıya düşürdüler. Biz üreticilere şunu söylüyoruz: Acele etmeyin. Zaten kotamız çok var. Çaykur bizden kotamız kadar yeterince çay alacak. Bizler de 2,32 TL’den çayımızı satacağız. Özel sektöre 1,80 TL’ye çay vermeyelim. Biz iki gün özel sektöre çay satmazsak onların elinde çay kalmaz. Çaykur’un günlük olarak yaklaşık 10 bin ton, özel sektörün 20 bin tona yakın günlük işleme kapasitesi var. İki gün çay toplamaz ve özel sektöre çay satmazsak onların elinde çay kalmaz ve otomatikman çay 2,50 TL’ye çıkar. Üreticilerimiz acele etmesin. Ramazan’da çay toplamak günah değildir. Daha çok sevaptır. Daha da çok para alacağız. Onun için acele edip fabrikalara gidip yalvarmaya özel sektöre benim çayımı al da ne alırsan alda demeyelim. Ruslara para veriyoruz toplattırıyoruz gidiyoruz özel sektöre 500 lira düşüğüne çay satıyoruz. Bunları yapmayalım. Üreticilerimiz kendi menfaatleri için bizim açıklamalarımıza kulak versinler özel sektöre gidip yalvarıp çay vermesinler. Bir iki gün daha bekleyip çayını 2,30 veya daha 2,50 TL’ye özel sektöre satacaktır.” diye konuştu.

mustafa-mavi-cayudad-(3).jpg

Çaykur Genel Müdürlüğünün kontenjanları fabrika müdürlerine bıraktığını kaydeden Mavi, bölgelere göre yoğunluklar nedeniyle kontenjanlarda farklılıklar da olabileceğini belirterek bunun bir ayrımcılık olarak düşünülmemesi gerektiğini ifade ederek, “Fabrikalar kendi işlediği kapasiteye göre günlük alım kotalarını artırabiliyorlar bu da fabrika fabrika değişiyor. Burada üreticiler şöyle bir algıya düşebilir: Gündoğdu’da 20 kg da niçin Kamboz’da 15 kg diyebilir. Oradaki fabrikaların yoğunluğuna göre fabrika müdürleri bu alımları yapıyor. Burada vatandaşlarımız bir ayrımcılık yapıldığını düşünmesin. Çaykur son alımlarda 11 bin 500 ton çay almıştır. Çok yüksek rekoltede alımlarını devam ettiriyor ve günlük yaklaşık 10 bin tonlar düzeyinde çay alımına devam ediyor. Birinci sürgünün başlangıcından bugüne kadar ki 10 günlük sürede Çaykur 55-60 bin ton çay almıştır. Ortalama 5-6 bin tona geliyor. Bu da nispeten iyi rakamlardır. Bizler çayımızı özel sektöre vermeden Çaykur’a verebileceğimizi söylüyoruz. Çünkü kotamız 570 kg’dir. Acele etmeden, Çaykur’u yormadan, sıkıştırmadan çayımızı verelim. Zaten Çaykur bu çayı bizden alacak. Onun için çok da fazla Ramazan geliyor diye çayımızı bir an önce bitirelim telaşına düşerek çyımızı Ruslara toplatıp parayı onlara vermeyelim. Kendimiz ne kadar toplayabilsek toplayalım, Çaykur’a satmaya çalışalım. Çünkü Çaykur bizim herşeyimiz. Çaykur’u korumalıyız diye düşünüyorum.” dedi.

mustafa-mavi-cayudad-(2).jpg

Rize Merkez Mahalle Muhtarlar Derneği Başkanı İrfan Kaya da Çaykur’un kapasitesi üzerinde çay alımı nedeniyle zorunlu kontenjan uygulamasına geçmesini fırsat olarak gören özel sektör temsilcilerini esefle kınadıklarını kaydederek, “Özel sektörün daha önceki dönemleri hatırlatacak bu uygulamasını biz esefle kınıyoruz. Çünkü daha önce karaborsa mantığıyla pirinç, şeker stoklayan tüccarla hiçbir farkı kalmamış aynı zihniyeti devam ettirme çabasında gösteren bütün özel sektörü kınıyoruz. Bugün bir fırsatçılık anlamında kendisine çıkar sağladığını zannedenler çay bahçesinde ezilen halkı görmeyen insanlardır. Devletin açıkladığı 2,320 kuruşluk taban fiyatın altına yüzde 10 inmesine kimsenin sesi çıkmaz. Ama burada bir fırsatçılık yapıp 1,60’lar 1,50’ler duyuyoruz. Bu fırsatçılığın daniskasıdır. Esefle hepsini kınıyoruz.” şeklinde konuştu.

mustafa-mavi-cayudad-(1).jpg

cayudad-baskani-mustafa-mavi-ve-yonetim-kurulu-uyeleri.jpg